Nya tag

Och inte vilka tag som helst. Vi talar såklart om årtag.

Alex Danielsson

Sent ska syndaren vakna, säger de, och kanske stämmer det. I mitt fall handlar den så kallade synden om att jag under mina vuxna år med närmast principiell övertygelse vägrat att befatta mig med det vi kan kalla konditionsträning. Visst, jag har tagit så kallade morgonpromenader. Jag har dessutom gnuggat på med hjälp av både motionscykel och trappmaskin. Sure. Dessa aktiviteter har dock utförts i uttryckt syfte att öka ämnesomsättning och fettförbränning, varför de med några få undantag genomförts med relativt låg intensitet. Och kanske har dessa till synes tröstlösa gärningar hjälpt mig att balansera ett aningen för frikostigt kaloriintag. Kanske. Men de har knappast bidragit särskilt mycket till att öka min kondition.

Mellan alla fantastiska skinkmackor nu senast i julas hamnande jag av olika anledningar sittandes i en för mig ganska ny maskin på gymmet. En roddmaskin. En tung anledning var att jag var just det. Tung.‌ Det är såklart i vissa avseenden kul att vara tjockstark, att ha kapacitet för att flytta vikter. Men det är om sanningen ska fram varken praktiskt eller särskilt hälsosamt. Knän och fotleder bråkar, ryggen krumbuktar eftersom byxorna ofelbart spänner lite extra, och det är generellt sett aningen bökigt att bara snöra på sig ett par skor.

Kontoret.
Ett annat skäl var såklart hälsoaspekten. Ingen av oss blir ju yngre, kanske allra minst jag. Det är fastställt att en bra kondition, tillsammans med sunda kost- och livsstilsvanor i övrigt, är en av de viktigaste faktorerna för ett långt och hälsosamt liv. Med det sagt – mina 96 kg (!) var varken snygga, fungerande eller hälsosamma, oavsett hur stark och ”skön” jag kände mig. Något måste göras.

Att jag hamnade just i roddmaskinen var faktiskt heller ingen slump. Det var nämligen den enda av gymmets alla motionsmetoder som faktiskt inte gjorde ont. Löpning, utomhus eller på bandet, kraschade både fotleder, knän, benhinnor och till viss del även ryggen. Stairmastern fick mina fotsulor att ömma efter bara en kvart, och motionscykelns avdomnande effekt på mina allra heligaste delar ska vi inte ens prata om. Varken krum, haltande eller impotent kändes som intressanta följeslagare på väg mot hälsans väntrum. Roddmaskinen upplevdes i detta perspektiv faktiskt mer som den ljuvaste av smekning.

Trots att det egentligen inte är en insikt som är kompatibel med min personlighet så blir man inte världsmästare på direkten [(1)]. Därför började jag med att första passet ro 1000 meter. Dagen efter kom jag tillbaka för att ro 2000. Dessa utvecklades sedan till 3000, 4000, 5000 och så vidare. När jag efter någon veckas arbete nådde 10 000 meter så kunde jag till slut sätta en ganska fet bock i en ganska stor ruta.

Progression.
Därifrån har mitt roende mer kommit att handla om tempo och fart än om distans. Först och främst ville jag ro 10k på under 50 minuter, vilket gick ganska snabbt. Nästa mål var att göra det under 45 minuter, vilket även det gick ganska smärtfritt.

5000 meter är en distans som är aningen blodigare. Kortare, javisst, men det betyder också ett högre tempo. Första målet blev 22 minuter, och när det väl nåddes var det att göra det under 21 minuter. Till dags dato är mitt rekord på distansen 20,18 vilket sattes morgonen efter en rekorderlig middag. För att sätta det i någon sorts perspektiv så vann Lukas Högberg 5000 metersrodden under The Athlete Games i januari på 16,53. Vid samma tävling segrade Mikaela Norman på 18,41. Min tid hade där räckt till 25:e plats i damklassen. En prestation jag faktiskt är förbaskat nöjd med.

Just nu fortgår rodden med 3-4 pass i veckan. Det är ju en lite för monoton rörelse för att det ska vara hälsosamt att köra oftare än så. Inte minst med tanke på att jag också vill bomba på med mina marklyft. Fokus ligger på intervaller, typ 1000 m i hårt tempo, och därefter erforderlig vila innan nästa intervall. Målet är att göra 8 st, vilket motsvarar ca 33 minuter av hårt arbete. Häromdagen tog jag dessutom klivet upp på vågen där hemma, bara för att få uppleva glädjen att återigen kunna väga mindre än 90 kg.

Mål 1 nått. Nu vidare mot 85.

Det kanske allra finaste med rodden är att den är enkel, rättfram och samtidigt också så förbaskat kompromisslös. Det är du och ditt pannben, mot klockan och displayen. Som träningsredskap är den ohyggligt effektiv och krävande. Du jobbar intensivt med kroppens alla delar, där din förmåga att tåla smärta till slut blir det som avgör hur länge och snabbt du kan hålla på. Därför hamnar du ganska snart i ett läge där du gör allt du kan för lura dig själv. Du är inte trött, du bara tror det. Det gör inte ont, du bara inbillar dig. Du har inte långt kvar, du är snart i mål.‌ Allt för att helt enkelt klara av att fortsätta.

Denna ganska taggiga grund för tillgivenhet till trots så är rodden numera en kär vän som är här för att stanna. Det är i sak kanske inte världens roligaste form av träning, men den är så pass skonsam mot min kropp och samtidigt också så pass utmanande att den samlade belöningen uppväger allt.

I dina årors tjänst!

Alex

° ° ° 

REDAKTÖREN LISTAR‌
Tips till dig som är sugen på rodd:

1. Välj rätt motstånd‌
Ja, du kommer längre per drag med 10:ans motstånd, men det blir samtidigt jobbigare, precis som om du cyklar. Låt istället distansen avgöra belastningen. Typ: 300-500 m = 10:an, 600-1000 m = 7-9:an, 1000-2000 m = 6-7:an, 3000 m - = 5-6:an.

2. Sitt rätt‌
Tro det eller ej men det är betydligt bättre att sitta så långt fram på släden att du nästan ramlar av. Då kan du lättare sträcka ut fullt bakåt.

3. Få ut max av varje årtag‌
Se till att sätta fart på turbinen genom att dra till ordentligt, och att på vägen framåt igen försöka hitta utrymme att vila.

4. Lär dig sekvenstekniken‌
Försök ro genom att veckla ut dig i en mjuk sekvens: först benen, därefter ryggen och sist armarna. Inte minst viktigt är det omvända: från utdraget läge, börja med sträcka armarna, sedan ryggen och sist benen.

5. Variera upplägget‌
Som sagt, rodden kan upplevas monotont, varför det är viktigt att du varierar din träning. Intensiva pass varvas med lugna och volymbaserade.

° ° ° 


Liknande artiklar
Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023