Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson


Dag 2, och lite lätt ödmjukt undrade jag hur vi skulle kunna motsvara första dagens formidabla guldfest för de svenska färgerna?

Håll i dig nu: Sverige tog 5 st guld, 1 Overall-guld, 3 st brons och två ytterligare finalplatser. På en dags tävlande. Helt galet.

Inför dagen fanns det dock förhoppningar om flera leenden, då detta landslag är packat med talang. 

Så här gick det dag 2:

Rezan Persson, BF -158

Hon har en fantastisk fysik, den magiska Rezan, men i den här klassen, med 20 deltagare, så är det tufft. Och på ett EM, där det generellt sett alltid är tidsbrist, och alla klasser ska genomföras så fort det bara går, så har man bara typ ett ögonblick på sig att sätta ned foten och därmed skrika ”Titta på mig!”. Rezan var dessvärre inte riktigt så där intensivt närvarande i scenspråket som krävdes, och fick därför stå utanför semifinalen. I Masters-klassen lite senare gick det lite bättre, hon blev här åtta, vilket såklart är i underkant av hennes kapacitet. Men det belyser ändå tydligt vikten av att presentationen på den här nivån är minst lika viktig som träningen och dieten.

Therese Thorin, BF -168

Sjukt bra fysik där den mogna balansen mellan kroppsdelarna verkligen kommer till sin rätt. Formen var också bra, förmodligen hennes bästa någonsin, och den underströk den harmoniska helheten. Dessutom satte hon sina kvartsvändningar riktigt bra. Det är dock sjukt hög nivå här och av 17 tjejer slutar Tessan på 14:e plats. I Masters-klassen, och såklart var hennes huvudfokus, är hon närmare sitt eget hjulhus. Hon slutar där till slut som 7:a, bara 3 poäng från en välförtjänt finalplats.

Viktoria Nyberg, BF +172

Att framstå som bred när man, som jag, är vertikalt utmanad är inte särskilt svårt. Att göra det när man är lite längre är mer av en issue. Om man inte heter Viktoria Nyberg, förstås. Viktoria, som är 181 cm redan utan klackskorna, har en ram som är både lång och vid, och har också gjort ett grymt jobb i att fylla den. För dagen hade hon dessutom ordentligt med tryck i muskulaturen, och då framstår hennes fysik som aningen för grandios och muskelärt iögonfallande mot mera gracila medtävlare. Och då blir lätt för domarna att sortera. Viktoria blir åtta, vilket kändes bittert. Hon har dock en grundkapacitet och ett totalpaket som avgjort platsar i en final. Och med lite puts och studs i de avgörande detaljerna så når hon dit. 

Semiran Dag, WP Masters

Det vilar alltid ett magiskt skimmer över Semiran, både när hon rör sig på scenen och när hon poserar. Hon är också så rutinerad att hon kan göra det här i sömnen, och det märks så tydligt att hon är lugn, förväntansfull och i full balans. Fysiken är precis så bra som hon skämt bort oss med tidigare, och formen kanske rentav är något snäpp bättre än jag sett henne tidigare. En finalplats borde därför ha varit en självklarhet, men de uppenbart stockkonservativa domarna valde istället att lyfta fram större och mer bodybuildinglika inslag. Märkligt. Till seniorklassen senare, där startfältet i princip var detsamma, hade någon potentat uppenbarligen ringt i den veritabla klockan, varför de de allra största damerna flyttades ned. Semiran kunde därmed bärga en femteplats, bara en poäng från fjärde. Och det är fan inte kattskit.

Ulrika Thunberg, WP Masters

Symmetrin och flytet i Ulrikas fysik är sinnessjukt bra. Hennes ben och överkropp är i perfekt harmoni och hennes presentation är också av allra bästa märke. Formen här var riktigt bra, kanske aningen fylligare än tidigare, men ändå svinbra. Hon rör sig också säkrare och tryggare för varje år hon tävlar, och är numera väldigt rutinerad. Klassen är dock tuff, där många av motståndarna är riktigt bra. Ulrika stannar därför på fjärde plats, vilket givet de domarmässiga förutsättningarna som nämns ovan är en sjukt bra prestation. När det var dags för seniorklassen, där någon slagit en näve i något bord, var Ulrikas prestation värd ett brons! 

Josef Asmar, BB -95 kg

Med guldmedaljen från igår tryggt förpackad i poseringsbyxan klev Josef här upp bland ungtupparna. Totalt var man 13 i klassen och det på ett EM är ingen lek. Josef hade hällt formen bra, kanske var han rentav ett snäpp bättre idag, men det är mycket emot. Han stannar därför på sjunde plats, på samma poäng som sexan. Grymt bra jobb, två dagar i rad!

Arne Lundell, BB +100 kg

Samma för Arne. Jag vet att Arne ofta blir allt bättre ju längre han får vila och förbereda sig. Därför var jag inte förvånad när Arne är ett snäpp bättre idag än igår, även om energinivån kanske inte var lika hög. Och med det blir fjärdeplatsen Arnes. Som jag skrev igår, verkligen kul för Arne att få visa att han kan leverera!Liknande artiklar
Kolly Amandine, schweiziskt WPD-proffs

Vi pratar med den schweiziska WPD-proffset Kolly Amandine, ödmjuk som få. Men när det kommer till träningen och hennes prestation på gymmet tar hon inga fångar. Vi pratar om hennes karriär, träningsfilosofi och hur träningslivet är i Schweiz.

13 juli 2024

Balansera kardio- och styrketräning

I detta avsnitt börjar vi med en lättsam diskussion om ögonbrynskomplimanger och för- och nackdelar med ögonbrynstatuering, specifikt microblading.

12 juli 2024

Midsommarminnen: Kanotpaddling och självvård

Efter en liten teknisk hicka övergick vi till en detaljerad konversation om hudvård.

28 juni 2024

Tågmissöden och fitnessframgångar: en händelserik helg

En betydande del av avsnittet ägnas åt Carinas händelserika resa till Alingsås.

21 juni 2024

Övervinna ursäkter: Nyckeln till att nå dina träningsmål

I det här avsnittet är värdarna redo med dubbla spår och nödspår för att vara helt förberedda.

14 juni 2024

Fitness: Vi kollar läget med Sebastian Jansson

Favoriten och fysiskglänsaren Sebastian Jansson får sig en verbal påhälsning. Sebbe berättar bland annat om livet som blivande far och som nybliven husägare, men även om hur hans kost och träning ser ut just nu.

13 juni 2024

Glädje och utmaningar med nya husdjur

Carina och Jossan minns tillbaka till Tyngres tidiga dagar och firar dess 10-årsjubileum samt reflekterar över utmaningarna vid starten och hur långt de har kommit sedan dess.

7 juni 2024

Pia Jansson om att navigera kring skador

I detta avsnitt välkomnar vi tillbaka Pia Jansson som delar med sig av sin pågående kamp med ett höftproblem som har plågat henne i nästan fyra år.

31 maj 2024

Sara Kinnvik

Dags att bjuda in Sara Kinnvik till podden igen, då vi är nyfikna på vad hon har haft för sig senaste åren samt vad hennes planer är framöver.

18 maj 2024

Insikter om skor och fitness

Vi pratar om våra erfarenheter med knäproblem och hur anpassning av våra skor och träningsrutiner avsevärt lindrade dessa problem.

17 maj 2024

Fitness: EM-segraren Rickard Andersson Wigh

Vi snackar med den nybakade Europamästaren i Classic Physique – Rickard Andersson Wigh. Hör honom berätta om hur allt började, om sitt storslam på SM och när han fattade att han nu vunnit EM-guld.

16 maj 2024

Alice Andreasson

Alice Andreasson har många järn i elden, hon jobbar till vardags som leg.fysioterapeut, nutritionist och personlig tränare.

11 maj 2024

Från fitnesscoaching till biltuning

Carina avslöjar sitt engagemang i Skandinavisk Motoroptimering och förklarade hur det hjälper till att minska bränsleförbrukningen och förbättra fordonets prestanda.

10 maj 2024

Vardagshälsa: Misstag, myter och personliga resor

I dagens avsnitt började vi med att adressera ett litet missförstånd angående våra tidigare diskussioner om Digestive-kex.

3 maj 2024

Fitness: Marcus Udd om nya mål

Vår evige favorit Marcus Udd gästar radion. Hör allt om hans träning och kost, men också om hans spännande planer inför framtiden.

29 apr. 2024

Guld, glädjetårar och gymtips

I det här avsnittet dyker vi in i efterdyningarna av Nordic Cup-helgen, där vi såg några otroliga framträdanden och några överraskningar längs vägen.

26 apr. 2024

Bänkpressdemonen Joshua Baker

Bänkpressdemonen Joshua Baker a.k.a. The Gym Reaper, gästar podden.

20 apr. 2024

Coaching, posering och tävlingsreflektioner

I dagens avsnitt reflekterar vi över den senaste tidens coach- och domarupplevelser på E-tuna Muscle Show, säsongens första tävling.

19 apr. 2024

Fitness: Chris Harnell och årets MP-säsong

Kärt återseende med fysiksnitsaren Chris Harnell. Om träning, diet och målen för säsongen.

15 apr. 2024

Att tackla motivationsbrist och skapa mål

Carina och Jossan är här för att dela med sig av sina erfarenheter och tips för att hålla dig inspirerad.

12 apr. 2024

Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

Från påskpodd till vandringsminnen

Välkommen till Carina och Jossans mysiga påskpoddavsnitt. Vi börjar med en lättsam diskussion om påsksånger och traditioner och jämför dem med andra högtider som midsommar och jul.

5 apr. 2024

Matilda Jansson

Podden gästas av Matilda Jansson, digital kreatör och tävlande atlet.

30 mars 2024

Livsnjutning och lokalsinne: Sälen och vardagliga äventyr

Carina och Jossan diskuterar potentiella gäster, och överväger en förslagslåda för lyssnare att föreslå sina drömgäster.

29 mars 2024

Dr. Mike Israetel

Avsnitt 273 gästas av Dr. Mike Israetel – elitbodybuilder och innehavare av brunt bälte i BJJ, men framförallt känd för sina evidensbaserade träningsfilosofier.

23 mars 2024

Pia Jansson gästar

Den här veckan får Carina sällskap av en kompis, kollega och tjattermaja av rang, nämligen Pia Jansson.

22 mars 2024

Saad Saad – gymentreprenör och coach

Gymentreprenören och coachen Saad Saad gästar podden. Vi pratar om tävling, coaching och hur det är att ta hand om 100 atleter.

16 mars 2024

Kisstrattar och tights med buttlift – nödvändighet eller nonsens?

Carina och Jossan är tillbaks efter ett missat podcastavsnitt från föregående vecka.

15 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Classic Physique-talangen Sager Algailani

Classic Physique-talangen Sager Algailani väckte vårt intresse redan för några månader sen när han krigade för att knipa sitt proffskort.

2 mars 2024

Från app-elände till oavsiktlig skostöld på gymmet

1 mars 2024

Gymetikett, gym-ocd och favoritsked

Igenkänningsfaktorn är hög när Ashkan och Linnea pratar gymetikett, gym-ocd, favoritsked och annat som lockar till ett och annat gapflabb.

24 feb. 2024

Från digestive-träsket till träningsoptimering

I dagens avsnitt tar Carina och Jossan dig med på en vild åktur genom vardagens upp- och nedgångar. Och hur bra är egentligen digestive-kex?

23 feb. 2024