Dax att säga Välkommen till Bikini Fitness?

Gör som redaktören – lär dig älska sporten!

Alex Danielsson

Det här är en text om något som många älskar. Det är samtidigt också en text om något som rätt många har svårt för. Fortfarande, kanske man ska säga eftersom det vi pratar om faktiskt har existerat sedan 2010. Jag pratar såklart om tävlingsformen Bikini Fitness‌ .

Redan från början var grenen en stor favorit bland tjejerna själva. Äntligen kom det en tävlingsform där man inte behövde ägna sig åt år av hård träning och månader av skoningslös diet innan man kunde kliva upp i rampljuset. Äntligen kunde en stor grupp kvinnor ganska snabbt och förhållandevis fritt från lidande mäta sig med varandra inför en jublande massa. Flärdfullt, feminint och i mångas ögon nytt och fräscht.

Även delar av betraktarna sken ikapp. Framförallt det nya gardet, publik och fans utan större historiska arv, nära och anhöriga, och alla de som själva aspirerade. Såklart även arrangörerna drog på smilbanden. Äntligen en damklass som inte bara attraherade massor av tävlande, men även än större massor av betalande publik.

Alla var dock inte positiva. Förutom rena feministreaktioner så var även en stor del av den etablerade byggar- och fitnessbranschen skeptisk. Tjejerna hade inte tillräckligt mycket muskler, det var för mycket av en modell-/pinup-/skönhetstävling, den grenen passade inte i vår familj.

Jag själv skrev följande 2010, när grenen lanserats i USA och andra delar av världen (dock ej i Sverige):

 ”Men det är precis av den anledningen som jag tvärtemot alla de handtrallande tävlingsarrangörer och kåtflåsande expobesökare som i USA – The Land of Opportunity – både skapat och utvecklat denna 'tävlingsform', inte ställer mig bakom den. Jag anser nämligen att den inte hör hemma hos oss, de fysiktävlande.”‌

Hårda ord. Som jag där och då stod 100% bakom, och som jag ofta tvingats förklara och backa upp sedan dess. Jag följde också upp med:

"Men Alex, din förbannade mupp, ska man inte få tävla i Bikini då, om man vill det?", kanske du utbrister nu? Absolut, menar jag. Varje dag i veckan, om man så vill. Och kanske kommer även jag sitta där i publiken någon gång. Kanske gör jag rentav min bänkgranne sällskap i hans av brunst inducerade busvisslingar. Men jag gör det i så fall på en charterresa, på en nattklubb, en Ålandsbåt, vid en galleriainvigning eller under en blötlagd after beach. Inte på någon av våra ordinarie tävlingar.”‌

Även det svenska förbundet, SKKF, verkade hålla med eftersom man trots uttryckta propåer från centralt håll valde att avvakta med att föra in grenen i den svenska tävlingskalendern. Detta till skillnad från våra nordiska grannländer Norge och Finland, som med fulla startfält och högljudda salonger kunde förmå sig att skaka sina huvuden åt det alldeles uppenbart trångsynta Sverige.

2013 var det till slut dags – under den vårens BMR Grand Prix‌ i Malmö genomfördes den första Bikini Fitness-tävlingen på svensk mark, och den första och därmed historiska segraren blev ingen mindre än den magiska Sandra Solaric.

Därefter har det runnit en hel del vatten under en hel del broar. Vi är rätt många som under resan tvingats acceptera läget, svälja förtreten och så sakteliga ansluta till de redan övertygades skara. Jag vek själv ner den rentav politiska lansen strax innan BMR, främst för att jag insåg att min personliga åsikt var irrelevant. Jag var i sammanhanget bara en trött stofil som under nostalgiskt nattljus krampaktigt hållit tag i det förflutna. Vem var jag att ha en åsikt om under vilka former tjejer skulle tävla? Det bestämmer de väl själva? Det blev helt enkelt dags att komma in i matchen och med det släppa in framtiden. Med denna text uppmanar jag dig som måhända ännu inte är helt frälst att göra detsamma.

‌ Med denna text uppmanar jag dig som måhända ännu inte är helt frälst att göra detsamma.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Vi har vant oss‌
En orsak som gör det enklare att ta tävlingsformen Bikini Fitness‌ till bröstet är att tiden gör saker med oss. Sakta men säkert sker anpassningar och en sorts tillvänjning om vad vi har att förvänta oss på en tävlingsscen. Instagram och andra sociala medier har på både ett visuellt och kulturellt plan hjälpt till att perforera invanda traditioner och presentationsformer. Tidigare var symmetri, muskelmognad och definition de laddade värdeorden. Nu är det kvinnlighet, sensualitet och total package som gäller. Och när Anna Stålnacke, en av de bästa Bikini Fitness-atleterna vi har i landet, och samtidigt dessutom en redig och klok kvinna säger: ”Det är rumpan man vill se!”‌, så understryks detta – det nya.

Sporten har utvecklats‌
Dessutom har sporten tagit stora kliv framåt. Idag är det en vanlig syn att Bikini Fitness-atleter kör både tunga marklyft och dito knäböj. Att tjejerna inte tränar ordentligt är därmed ett missvisande argument. Jag kan också skönja en glidning mot en generellt sett mer atletisk profil på tjejerna. Detta såklart förutsatt att de första och viktigaste attributen också efterlevs (se ovan). Man har även gjort förbättringar av regelverket. Poseringen bakifrån kommer under året att ändras från det tidigare ganska explicita skrevputet, till en mer sofistikerad version, där man med handen på höften mer ska ägna sig åt vickning än åt det där andra.

‌Så här har man gjort tidigare.

‌Det här den nya varianten.

Trenden är tydlig‌
Jag roade mig med att granska anmälningarna till årets samtliga svenska tävlingar för licensierade atleter. Och trenden är tydlig: från ett rent popularitetsperspektiv så sopar Bikini Fitness‌ banan med andra kvinnliga discipliner.

Notera att detta alltså är antal starter under året, inte unika individer.

Nästan dubbelt så många som i Body Fitness‌ , och mot Women’s Physique‌ och Athletic Fitness‌ är avståndet avgrundsdjupt. Detta säger en del om utvecklingen, och om vad som är mest intressant. Generellt sett ökar antalet tävlande i Sverige enormt, och det är främst inom Bikini Fitness‌ och Men’s Physique‌ ökningen sker. Samma trend går såklart att skönja internationellt, och även bland proffsen.

Classic Physique är USAs motsvarighet till Classic Bodybuilding. 

Vad vi gamla stofiler måste förstå är att kartan ser annorlunda ut idag, och vi måste helt enkelt anpassa oss. Bikini Fitness‌* utgör helt klart en stark kraft i form av tillväxt för vår industri och det är inte bara dödfött att vända den ryggen. Det är dessutom korkat. Jag släppte min egen sarg och anslöt till den nya sidan. Nu är det dags för dig att göra detsamma.

Lär dig att älska Bikini Fitness!

I dina växande musklers tjänst!

Alex


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023