Styrkelyfts-VM: rapport från dag 3

Josef och Amanda fortsätter att rapportera från tävlingarna i Halmstad. Här från onsdagen.

Amanda Bergstrom

Onsdag – dag 3

Herrar -83 kg
Först ut under världsmästerskapets tredje dag är herrarnas -83 kg. Sverige representeras av Niklas Nordling som gör sitt första internationella seniormästerskap. Tyvärr fick han varken knäböjen eller marklyftet att stämma för dagen och får bara med sig ett godkänt lyft i vardera gren. Han hämtar upp detta i bänken och sätter ett personbästa med 10 kg på 187,5 kg. Totalt får Niklas ihop 742,5 kg och en tiondeplats. Vann klassen gjorde Ukrainas Andriy Naniev på 920 kg, tätt följd av sin landsman Mykola Barannik. Tredjeplatsen gick till Ulan Anuar från Kazakstan.

Damer -63 kg
I blocket efter körde damer -63 kg med bland annat Team Tyngres Matilda Vilmar. Tävlingen är Matildas första internationella sammandrabbning med seniorerna. Redan i knäböjen kommer första rekordet, ett Europarekord för juniorer på 220 kg. I bänkpressen sätter Matilda även ett juniorvärldsrekord på 150 kg. Tyvärr ger detta henne bara en femteplats i bänkpressen, där delgrensguldet togs av Larysa Solovlova på 180,5 kg, som även blev nytt världsrekord. Larysa är dock inte nöjd med det rekordet utan smäller till med ett nytt världsrekord även i totalen och tar därmed hem segern i klassen med en marginal på 50,5 kg ner till andraplatsen. Tvåa blev Carola Garra från Italien följd av Olga Adamovich från Ryssland. Matilda slutar på en sjunde plats vilket är väl godkänt för ett första seniormästerskap.

Herrar -93 kg
På kvällen körde herrar -93 kg. Klassen var en rysare in i sista marken. Rutinerade Volodymyr Rysiyev från Ukraina går in först i marken av de tre i medaljstriden. Därefter följer Dmitry Inzarkin från Ryssland. Brasiliens David Colmbra öppnar marken på hela 350 kg. Redan i andra omgången kan man misstänka att de tre har hetsat upp varandra lite för högt. Alla tre bommar andra marken och går om i sista. Ukrainaren klarar av att samla sina kraften och drar sitt sista marklyft på 350 kg. Ryssen går sedan en två-halva högre för både guld och delgrensmedalj men greppet sviker. Colmbra, som öppnade upp tungt, gör att sista försök att sätta nytt världsrekord i marklyft men stången låg kvar på backen. Efter dessa intensiva minuter korades Volodymyr Rysiyev till vinnare.
Med i striden fanns Sveriges Oliver Dahlqvist som satte personbästa i alla grenar. Däribland ett juniorvärldsrekord i bänkpress på 282,5 kg. Tyvärr räckte inte detta riktigt upp till toppen utan Oliver slutade på en femte plats bland seniorerna som junior, vilket bådar gott inför framtiden.

Du hittar rapport från de två första tävlingsdagarna här.


Liknande artiklar
Inför VM i Styrkelyft

VM i styrkelyft står runt hörnet! Sverige skickar sex lyftare till Litauen, fyra herrar och två damer.

7 juni 2024

Bänkpress-VM 2024 börjar NU!

Bänkpress-VM 2024 börjar NU! Tävlingen äger rum på andra sidan pölen i the Lone Star State, Texas och dess huvudstad Austin.

22 maj 2024

Axel Isberg

Axel Isberg gjorde sin andra utrustade styrkelyftstävling på junior-EM – och vann!

17 maj 2024

Åland Sport Week

Den 29 juni är det bänkpresstävling på Åland. På torget i Mariehamn genomförs Åland Sport Weeks bänkpresstävling och SFI-Mästerskapen i bänkpress.

15 maj 2024

Bänkfantomen Håkan Reher

Håkan Reher är 37 år från Härnösand och svensk mästare och rekordhållare i klass -93 kg.

8 maj 2024

Jacob Nilsson

Jacob Nilsson är 21 år gammal från Falkenberg och har just vunnit junior-SM i styrkelyft.

3 maj 2024

Star Wars, Bänkpress och Doping

Idag är det lite löst snack runt denna veckan.

1 maj 2024

Inför Bänk-VM med Annika Zelander, Vilma Olsson och Matilda Hjälle

Efter mat och träning satte sig fyra av de som ska tävla på VM i bänkpress ner. Det blir prat om träningen som varit och träningen som skall komma.

24 apr. 2024

Bänkpressdemonen Joshua Baker

Bänkpressdemonen Joshua Baker a.k.a. The Gym Reaper, gästar podden.

20 apr. 2024

Ett post bänkpress-snack med Josef och Martin

Häng med på ett post bänkpress-snack med Josef och Martin Lindby Åas.

10 apr. 2024

Emil Johansson

Emil Johansson från Umeå Power satsar hårt på styrkelyft. Hör om hur Emil kom in i sporten och hans planer i dagens avsnitt.

29 mars 2024

SM i Bänkpress

Idag får vi höra en sällsynt ambitiös summering av SM i Bänkpress. Klass för klass, vem som vann och med tillhörande kommentar.

27 mars 2024

Kjell Egil Bakkelund

Kjell Egil Bakkelund är en norsk styrkelyftare som senaste decenniet dominerat styrkelyft i alla former. Idag får vi höra hur det började för Kjell, hur det varit sista året och vad som komma skall!

22 mars 2024

Info kring SM i Styrkelyft & Bänkpress

SM i Klassisk Styrkelyft & Bänkpress går nu i helgen 22–24 mars i Luleå. Magnus Wikström från Luleå AK, som står som arrangör, är idag med för att svara på frågor.

20 mars 2024

Femfaldige EM-mästaren Emil Norling

Bamsingen Emil hinner precis hem från EM i Kroatien innan han kastas in i ännu en podd. Hör om hur en ilsken vinterkräksjuka nästan fick Emil på fall. Men bara nästan.

18 mars 2024

Lokalt skitsnack

Efter ett error i det ordinarie planerade avsnittet blev det ett inhoppsavsnitt

15 mars 2024

Sammanfattning av SM i Sundbyberg

Pga vinterkräksjuka blev det tänkta avsnittet inte av utan istället kommer en liten sammanfattning av SM i Sundbyberg.

13 mars 2024

Världens bästa Gustav Hedlund

Gustav berättar allt kring hans sensationella seger på SBD Powerlifting Championships, vilken gjorde honom till världens bästa styrkelyftare.

7 mars 2024

Mot Bänk-SM med Livia Blomqvist

Livia Blomqvist är junior och har tävlat sedan 2021. Hon ska nu till helgen köra junior-SM i klassisk bänkpress och ett par veckor senare gå upp på senior-SM i bänkpress och styrkelyft.

6 mars 2024

Emelie Ohlin satsar mot alla SM

20-åriga Emelie Ohlin från Umeå började med lyftning 2021 efter sysslat med simning. Hon har nu kört på för fullt och står nu inför flera SM.

1 mars 2024

Mot Bänk-SM med Jonathan Henningsson

Josef Eriksson och Jonathan Henningsson är båda svenska mästare från klass 105 kg respektive 83 kg i fjol. I år möts de båda i klass 93 kg på SM.

28 feb. 2024

Startlistorna ute inför Bänk-SM

Startlistorna för årets SM är ute och idag går vi igenom och tippar vinnare. Vi idag innebär Josef Eriksson och Axel Samuelsson.

21 feb. 2024

Sheffield 2024

Idag pratar Josef Eriksson och Jimmy Karlsson om Sheffield 2024. Vad hände och hur sjukt var allt? Josef och Jimmy reflekterar.

16 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Neo Yngström

Neo Yngström är 19 år gammal och kom tvåa vid senior-SM i fjol som 18-åring. Några veckor senare vann han junior-SM och slog då den som vann senior-SM.

14 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Hilma Westerberg

Två veckor före klassiska senior-SM i Luleå är det bänk-sm i för övriga kategorier i Sundbyberg. Där kommer Hilma Westerberg tävla med tröja som senior och även som junior klassiskt.

7 feb. 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Christian Naarttijärvi

Christian Naarttijärvi, som med sin bror driver den växande gymkedjan NPC, är i full träning mot SM i bänkpress.

31 jan. 2024

Gustav Hedlund mot Sheffield

Gustav Hedlund är kanske en av de bästa styrkelyftarna i världen som inte vunnit ett VM. Nu står han inför mästarmötet SBD Sheffield Championships.

26 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Matilda Hjälle

Matilda Hjälle är en av de mest talangfulla bänkpressarna vi sett i detta landet, kanske någonsin. Efter mindre än två års tävlande går hon in och vinner VM i bänkpress.

24 jan. 2024

Calle Johansson mot Sheffield

Sommaren 2023 vann Calle VM i styrkelyft och kvalificerade sig för SBD Sheffield Powerlifting Championships.

19 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Andreas Henning

Andreas Henning har sedan klassisk lyftning blev en kategori 2010 hört till toppen i bänkpress. Idag pratar vi om hans status just nu.

17 jan. 2024

Vad vill du med 2024?

Vad vill vi vi uppnå med våran träning under 2024? Den frågan ställer Josef idag till Marcus Yngvesson, Thomas Edvinsson och Karl (Kraftkarlos) Malmberg.

12 jan. 2024