Noterat på SM – lördag

Små korta betraktelser från första dagen av helgens SM-tävlingar i bodybuilding.

Alex Danielsson

Just hemkommen från den första dagens SM-tävlingar, där det idag har avhandlats bodybuilding för herrar & par‌ samt Body Fitness‌ . Vi kommer publicera ett mer omfattande filmreportage här på Tyngre inom kort, men vill ändå bara helt kort teckna ner några små men tydliga noteringar: 

Många klasser med få deltagare
‌ Med andra ord ganska glest här och var. Finns det därmed anledning att se över klassindelningarna inför framtiden? Med för få deltagare blir tävlingarna dels svåra att planera rent tidsmässig. Med färre än sju atleter till start så stryks hela förbedömningen, varför det under lördagen var fler och längre pauser än det var tävlingar. När dessutom alla tävlande går till final i vissa klasser, och i vissa fall även får medalj, så riskerar också tävlingarnas konkurrenskraft och därmed upplevda värde att urholkas en del (idag söndag – med Classic Bodybuilding‌ , Women’s Physique‌ , Bikini Fitness‌ och Men’s Physique‌ på schemat – så kommer det förmodligen vara ett litet annat läge).

Utstående magar och märkliga muskler döms ned
‌ Med stor tydlighet gör man nu verklighet av det man sagt länge. Utstående magar och oförklarliga muskeldetaljer får nu poängavdrag av domarna. I en tid när bodybuilding som koncept möter särskilt svåra utmaningar är det naturligtvis välkommet och bra. Det sänder dessutom tydliga signaler till atleterna. Don’t do whatever it is you’re doing.‌ Det är ändå inte värt det.

Sakawan Ahmed firar 10 år – på riktigt!
‌ 2005, på SM i Göteborg, gjorde den unge Sakawan sin SM-debut, där han självklart vann guld i -70 kg. Som om inte det vore nog så friade han också där och då till sin flickvän, som till den samlade publikens jubel tackade ja. Med andra ord två stora segrar då.

Tre segrar – av tre möjliga!
Idag – 10 år senare tar han tre. Först vinner han sin klass (den här gången -80 kg) klart, därefter vinner han pris för bäste posör, och därefter vann overalltiteln. Hans glädje vid alla dessa tre segertillfällen var rörande på riktigt... Supergrattis!

Rabi Fakhro var i sitt livs form
‌ Jag har sett Rabi tävla massor av gånger, och även om jag faktiskt aldrig sett honom i dålig form, så har jag heller aldrig sett honom skarpare och hårdare än här.

Rabi Fakhro – bättre än någonsin.
Sin vana trogen var han vaskulär som en ormgrop om våren, men under dessa markerade slangar var han dessutom stenhård och räfflad. Till och med hans gluteus var randiga. Rabi var också fyllig utan att vara blöt och visade dessutom upp sig på ett engagerat och högmotiverat sätt. Svinbra.

Elin Eborn är framtiden inom Body Fitness
‌ Frågan är om vi någonsin sett maken till naturlig talang? Varenda millimeter i hennes fysik är perfekt balanserad i proportion och storlek, och hon ser fantastisk ut från alla perspektiv.

Elin x 3. La futura.
Det hon representerar är inte bara en produkt av bra träning och kost. Det är dessutom resultatet av när optimala gener får möjlighet att utvecklas på sina egna villkor. Med tålamod och varsamt handlag har Elin Eborn precis alla möjligheter att bli den norm vi alla kommer luta oss mot i framtiden. Välkommen!

Övrigt:‌

 • Josefin Pettersson fantastisk! Aldrig har hon varit bättre och mer självklar.
 • Helene Ahlson grym, men kanske för‌ hård?
 • Patrik Kasra är vansinnigt bra. Men mot Sakawan är det svårt...
 • Fredrik Spång är fantastisk på alla sätt.
 • Arne Lundell smög in under radarn och stilade hem ett silver. Kul!
 • Peter Österberg – mindre än tidigare, men precis lika glad.
 • Mohamed Lotfy Nilsson vinner -70 i stor stil, och glädjetårarna svämmade över.
 • Partävlingen var rolig, men borde man inte öva lite‌ mer tillsammans till ett SM?
 • Kul att se ordförande Kenneth Johansson överraskas helt med att få hederspriset SKKF-pokalen.
 • Härligt att förbundet fyller 60 år – och dessutom firade det med att ta upp härliga gamla profiler på scenen!
 • Riktigt kul att se Ove & Catharina Rytter dela ut priser.
 • Underbart att få träffa så många härliga människor – kända och okända! Jag hade en fantastisk dag! TACK ALLA!

Kompletta resultat från lördagens tävlingar hittar du här. Och du vet väl att du kan se dagens tävlingar hemifrån, via SKKFs websändningar nedan va?

[

](https://play.staylive.se/skkf/live/439/)

 Programmet för helgen kan du ladda ner här.

° ° °


Liknande artiklar
Fitness: Chris Harnell och årets MP-säsong

Kärt återseende med fysiksnitsaren Chris Harnell. Om träning, diet och målen för säsongen.

15 apr. 2024

Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

Matilda Jansson

Podden gästas av Matilda Jansson, digital kreatör och tävlande atlet.

30 mars 2024

Dr. Mike Israetel

Avsnitt 273 gästas av Dr. Mike Israetel – elitbodybuilder och innehavare av brunt bälte i BJJ, men framförallt känd för sina evidensbaserade träningsfilosofier.

23 mars 2024

Saad Saad – gymentreprenör och coach

Gymentreprenören och coachen Saad Saad gästar podden. Vi pratar om tävling, coaching och hur det är att ta hand om 100 atleter.

16 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Classic Physique-talangen Sager Algailani

Classic Physique-talangen Sager Algailani väckte vårt intresse redan för några månader sen när han krigade för att knipa sitt proffskort.

2 mars 2024

Gymetikett, gym-ocd och favoritsked

Igenkänningsfaktorn är hög när Ashkan och Linnea pratar gymetikett, gym-ocd, favoritsked och annat som lockar till ett och annat gapflabb.

24 feb. 2024

Läget med Samir

Undrar inte du lite hur landet ligger med den begåvade proffsbyggaren Samir Troudi? Det gjorde vi, så vi ringde upp honom – vår kompis Samir!

19 feb. 2024

Elin Sellgren – figureproffs

Tyngre Old School gästas av figureproffset Elin Sellgren. Vi tar tempen på Elin och pratar om hennes resa från amatör till proffs.

17 feb. 2024

Vilka misstag har vi lärt oss av?

Är det som sker på Instagram alltid sant? Vilka misstag har Ashkan och Linnea lärt sig av genom åren? Detta får du svar på här.

10 feb. 2024

Veckans heta potatisar med Ashkan och Linnea

Ashkan och Linnea pratar om veckans heta potatisar: obesitas och fat shaming, tripodförbud och bakåtsträvare.

3 feb. 2024

Frågestund med Ashkan och Abbe

Ashkan och Abbe kör en efterlängtad frågestund. De tar upp frågor som de har fått in av våra följare och lyssnare och besvarar dessa på bästa möjliga sätt.

27 jan. 2024

Fitnessentreprenören Anna Stålnacke

Entreprenören och inspiratören Anna Stålnacke är en dunderkraft i branschen med många järn i elden. Anna har verkligen på sitt sätt haft en stark påverkan på fitnessverige.

20 jan. 2024

Greg Taylor – monstret från Skottland

Vi tar pulsen på Greg Taylor, monstret från Skottland, som tog oss alla med storm sist han stod på scen. Vi pratar träning, bodybuilding och om vad som har varit hans framgångsfaktor.

13 jan. 2024

Om influencers och nyårslöften

Ashkan och Linnea pratar om begreppet influencers och varför det nästan har blivit skällsord? Vi pratar även nyårslöften samt våra planer inför kommande månader.

6 jan. 2024

Om mat och högtider

Ashkan och Abbe "catchar" upp efter jul, och surrar om mat och högtider och som vanligt blir det även lite snack om bodybuilding.

30 dec. 2023

Shawn Ray – kontroversiell legend

Shawn Ray är tillbaka i podden och vi tar pulsen på den kontroversielle legenden. Vi pratar med Shawn om det mesta!

23 dec. 2023

Dorian "The Shadow" Yates

Fredrik Age gör ett inhopp då podden gästas av den mytomspunna Dorian "The Shadow" Yates. En gäst som vi velat haft länge.

16 dec. 2023

Chris Cormier och Breon Ansley

Podden gästas av legenden Chris Cormier och Breon Ansley, Mr. O Classic Champ x2. Vi pratar om träning och vad som krävs för nästa nivå.

9 dec. 2023

Så bygger du ditt träningsupplägg

Hur bygger man upp ett träningsprogram? Vad ska man tänka på? Kan man bara googla fram ett? Ashkan och Albin reder ut!

2 dec. 2023

Post show-rebound och släpande muskelgrupper

Ashkan och Albin pratar idag om post show-rebound och hur man ska hantera det på ett smart sätt. Släpande muskelgrupper diskuteras också.

25 nov. 2023

Om kärleken till fitness

Få brinner mer och starkare för de olika fitnessporterna än den energiske bamsingen Robert Wåhlander. Hör honom berätta om hur allt började och hur han ser på framtiden.

20 nov. 2023

Våra favoritövningar!

Ashkan och Linnea plockar fram sina favoritövningar för varje muskelgrupp och berättar hur de utvecklats under deras träningskarriärer.

18 nov. 2023

Sista veckorna på en tävlingsdiet

Vi pratar lite om hur det är och hur man mår sista veckorna på en tävlingsdiet. Samt att laddning på dagen D.

4 nov. 2023

Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Välkommen Linnea Enstedt!

Vi välkomnar in Linnea Enstedt. Vi pratar lite allmänt om vad Linnea sysselsätter sig med numera, men även om träning och livet.

28 okt. 2023

Kristian Sewén om Fitnessfestivalen

Den 1–3 december är det dags för Fitnessfestivalen. Kristian Sewén som styrt ihop hela kalaset berättar idag lite om vad som kommer hända under helgen.

27 okt. 2023

Snack med Ashkan

Vi snackar med kompisen Ashkan Aghili och berör både Askans senaste tävlingssatsning och de senaste förändringarna kring Tyngre Oldschool.

23 okt. 2023

Välkommen Albin Mattson!

Vi välkomnar in Albin Mattson som numer tillhör den nya konstellationen av Tyngre Old School. Vi snackar om allt, inklusive tävlingssatsning.

21 okt. 2023

Den sista måltiden

Den sista måltiden. Vi snackar om de fem år som gått och vad som händer nu. Om varför det är viktigt att följa sina drömmar och sluta på topp.

7 okt. 2023

Olympia-kavalkad med Fredrik Age

Alex flyger solo som värd och bjuder därför in kompisen Fredrik Age. Ämnet denna vecka är Mr Olympia. Hör om erorna, profilerna och mästarna.

2 okt. 2023

Faser – från diet till tävling

Fredrik & Ashkan snackar faser från diet till tävling till måndag. Hur yttrar sig dessa faser? Och vad är en efterfas?

30 sep. 2023