Nytt svenskt världsrekord i 1000 meter stakmaskin

Med hela 15 sekunder slog 18-åriga Elvira Ek nytt världsrekord i stakmaskin på 1000 meter. Rekordet satte hon i samband med Concept2´s globala event SkiErg World Sprints 2020. – Nu satsar jag på fler rekord, säger hon.

Tyngre

Göteborgaren Elvira Ek är 18 år och pluggar tredje året på teknisk linje med inriktning design och produkt, tränar crossfit och är sedan någon vecka tillbaka världsrekordsinnehavare i 1000 meter på Concept2 SkiErg i klassen kvinnor 17-18 år. 

– Det känns jätteroligt, man klarar mycket om man tror på sig själv, säger Elvira Ek. 

Det var i samband med SkiErg World Sprints, ett globalt träningsevenemang som anordnas årligen av träningsmaskinstillverkaren Concept2, som Elvira knep världsrekordet. Utmaningen går ut på att staka 1000 meter på snabbast möjliga tid på en Concept2 stakmaskin. Elvira fick först höra om tävlingen när en av coacherna i boxen där hon tränar anordnade ett lokalt event i samband med SkiErg World Sprints 2020. 

– Jag såg det som en kul grej att ställa upp i och sätta lite press på mig själv. Ingen minns en fegis, säger Elvira Ek. Så när jag väl bestämde mig för att ställa upp så tänkte jag inte göra det halvdant. Skulle jag vara med skulle jag både visa vad skåpet ska stå och ställa dit det. I was in it to win it. Men ödmjukt.

Helt utan förberedelser

Utmaningen är tuff på många sätt och Elvira som inte tränat på SkiErg särskilt mycket innan valde att inte förbereda sig inför tävlingen.

– Någon vecka innan eventet körde jag en 'buy in' på 750 meter på vanligt tempo och fick en rätt bra tid. Vi kollade upp vad världsrekordet låg på, räknade lite på det och såg att jag hade en chans att ta det.

Det tidigare världsrekordet i klassen kvinnor 17–18 år var 03:44:01 minuter och sattes av en 17-åring från USA för ett år sedan. Den tiden lyckades Elvira slå med råge och håller idag världsrekordet med tiden 03:29:03.

– Jag var riktigt nervös ett par dagar innan, det är typiskt mig inför tävling. Men när jag väl körde stängde jag av och tänkte inte så mycket på hur ont allt gjorde, skrattar Elvira Ek. Mitt mål var att hamna under tre och en halv minut och det klarade jag. 

Än har vi inte hört det sista från Elvira Ek och nu ser det ut som hon lyckats staka in ännu ett rekord, den här gången på 100 meter i samma klass. För att registrera ett världsrekord till Concept2 krävs det att eventet utförs på en Concept2-maskin och att det blir godkänt av USA-kontoret. 

– Resultatet är inskickat men det verkar som det tar lång tid att registrera. Att ta Concept2s världsrekord gör jag mest för skojs skull, något jag kan göra när jag har tid. Jag har sett att det finns rekord på rodden också, så den blir nästa maskin att försöka mig på.

Har du något tips till andra som vill förbättra sin tid?

– Oj, bra fråga. Jag har ju inte kört så mycket SkiErg tidigare och jag kanske inte har världens bästa teknik. Men jag försöker använda mer bål än armar. Andas gör jag på toppen då jag är utsträckt för att hålla en jämn nivå. Annars försöker jag stänga av och inte tänka så mycket, bara köra, säger Elvira Ek.


Liknande artiklar
Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Kerry McGawley om forskning på kvinnliga idrottare

Jacob och Wille gästas av forskaren Kerry McGawley som berättar om sitt forskararbete på Vintersportscentrum.

26 apr. 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Hoppträning förbättrar löpekonomin

Hoppträning för löpare är något som är väldigt intressant men troligen väldigt underutnyttjat på alla nivåer.

Wille Valkeaoja

26 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Vilda om jakten på det perfekta åket

Vi träffar äventyraren Vilda Forsén, hyperaktuell i SVT-serien Snövita Drömmar. Bra snack om skidåkning, marknadsföring och om att leva sin dröm.

6 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

Löpning – så kommer du igång!

Gör som Josef Eriksson – ta tag i löpningen och bli en gladare skit.

Josef Eriksson

9 juni 2022

Vilka löpbelastningar är skadliga?

Vilka löpbelastningar som är skadliga är frågan Wille Valkeaoja ställer sig. Och han gick till botten med det.

Wille Valkeaoja

29 apr. 2022

Är positiva tankar positivt för konditionsidrottare?

Är positiva tankar positivt för konditionsidrottare är en fråga många ställer sig. En ny studie har kikat på det.

Wille Valkeaoja

16 apr. 2022

Att hitta sin ekonomiska löpstil

Finns det en universellt ekonomiskt löpstil? Det undrar bland andra Wille Valkeaoja, som här går till botten med frågan.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2022

Kan du märka av att du fått bättre kondition?

Vi är många som undrar hur vi kan se att vi verkligen får resultat av vår konditionsträning. En ny studie har kikat på frågan.

Wille Valkeaoja

2 feb. 2022

Ur led är knäskålen: ve!

Wille skriver om sin knäskada. Och hur han tog sig tillbaka.

Wille Valkeaoja

26 dec. 2021

Behöver du både motion och träning?

Wille redogör för en ny studie på ämnet träning och motion.

Wille Valkeaoja

13 dec. 2021