Kan kakao minska risken för hjärt- och kärlsjukdom? I veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre berättar Linnea först om en av hennes senaste studier. Hennes grupp tittade då på om en så kallad antiinflammatorisk kost kunde påverka symptomen hos personer med reumatisk artrit, RA. Deltagarna fick äta två olika dieter under två olika perioder, och sedan jämförde man symptom och en mängd olika hälsomarkörer som man mätt via bland annat blodprov.
Därefter berättar vi om en ny systematisk översiktsartikel på drycker med sötningsmedel där man tittade på alla interventionsstudier på människor där man jämfört det med drycker med socker eller mot vatten.
Till sist berättar Jacob om en ny studie där man undersökt om flavonoider från kakao kan påverka risken för hjärt- och kärlsjukdom eller cancer hos friska äldre personer om de tar det som tillskott varje dag över flera år.
Kan kakao minska risken för hjärt- och kärlsjukdom?
- 00:00:00 Om Linneas studie på antiinflammatorisk kost till personer med RA
- 00:24:44 Sötningsmedel i dryck vs sockersötad dryck eller vatten
- 00:49:51 Flavonoider från kakao minskar möjligen risken för hjärt- och kärlsjukdom
Här kan du ladda ner avsnittet som mp3: Avsnitt 8
Mer om Hälsoveckan by Tyngre
Photo by Leonard Asuque on Unsplash