Hur mycket protein behöver vi egentligen, hur kan man kombinera livsmedel för att måltid ska bli fullvärdig och vad bör man tänka på gällande växtbaserat kost och träning?

Ett fullvärdigt protein innehåller alla essentiella (livsnödvändiga) aminosyror. Animaliska proteiner, till exempel kött, kyckling, fisk, ägg och mejeriprodukter, är fullvärdiga men det är inte riktigt alltid så enkelt med växtbaserade proteiner. Viktiga proteinkällor att inkludera in i sin kost varje dag är bland annat spannmål och baljväxter som ärter, bönor och linser. Genom att äta olika slags växtbaserade livsmedel kan man få i sig tillräckligt med essentiella aminosyror, även utan att äta kött och andra animaliska produkter, men det gäller att ha god kunskap kring det!

Hur mycket protein behöver vi egentligen, hur kan man kombinera livsmedel för att måltid ska bli fullvärdig och vad bör man tänka på gällande växtbaserat kost och träning är några funderingar som diskuteras i veckans avsnitt med @tyngredietistpodden.

Du kan ladda hem avsnittet direkt här.