Antal reps vi gör på en given procent i relation till vårat 1RM kan skilja väldigt mycket. Speciellt då på lägre procent när repsen blir högre. Svaret på detta är ofta att vi är olika individer och sedan är det inget mer med det, fast det är inte hela sanningen.
Efter jobbat med flera hundra bänkpressar på allt från nybörjarnivå till världstopp har jag sett faktorer som påverkar detta. Den som alltid legat högt i reps på en procent har ofta mer att hämta i singlar än den tror, och den som högt i maxlyft har mer att hämta i reps än den tror.
Att komma in i en bra position och använda en bra teknik är en sak, men att hålla den är något annat. Ju tyngre vikten blir på stången ju högre krav krävs på anspänning. Anspänning som behövs för att hålla positionen. När så gott som alla, alltså 99,99 %, missar ett lyft i bänkpress är det inte för att nödvändigtvis pressmusklerna ger sig. Det är för man avviker från den position man håller som är optimal för att pressa i. Därför kan vi se någon göra en vikt jättelätt och sedan begravas totalt under den. De lyfter som om de har 20 kg kvar, men kollapsar av att lägga på 5 kg som om du la på 40 kg. I det här avsnittet pratar Josef om hur anspänning påverkar reps.
Reps i relation till 1RM – Anspänning:
Tyngre Bänkpress är såklart en podcast om bänkpress och allt runt det. Podden leds av Josef Eriksson som är en välmeriterad bänkpressare nationellt som internationellt.
Därför är podcasten rejält nernördad i bänkpress och allt vad det innebär. Alltså täcker vi lyftets historia, olika eror, utrustningen och träning samt mycket mer!
Du laddar hem avsnittet Reps i relation till 1RM – Anspänning här.
Avslutningsvis – du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att värden blir glad.
Här hittar du böcker och träningsprogram om bänkpress.