Tarmen med sin mikrobiota utgör ett av kroppens största organ. Det finns tusentals olika arter av tarmbakterier och vi har ännu inte kartlagt alla. Senaste årens forskning tyder på att tarmflorans sammansättning av mikroorganismer och dess funktion har betydelse för hälsan och uppkomsten av sjukdomar.

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden‌ diskuteras tarmflora. Tarmen med sin mikrobiota utgör ett av kroppens största organ. Det finns tusentals olika arter av tarmbakterier och vi har ännu inte kartlagt alla. Senaste årens forskning tyder på  att tarmflorans sammansättning av mikroorganismer och dess funktion har betydelse för hälsan och uppkomsten av sjukdomar. 

Vidare har en av de största trenderna inom nutrition under de senaste åren har varit tarmbakterier. Det har dykt upp mängder med olika böcker på området, många påstår att genom att äta rätt kost för tarmen kan man lösa alla möjliga problem såsom övervikt/fetma, psykisk ohälsa, sötsug, tarmsjukdomar och mycket annat. Men vad vet vi egentligen? Vad har vi för forskningsunderlag och vad bör man tänka på om man få en bra sammansättning av tarmbakterier?  

Du kan ladda hem avsnittet direkt här.