Röven i bänken och fötterna i golvet genom hela lyftet, invänta signal före sänkning‌ , press‌ och rack‌ . Det är sånt jag som ligger under stången behöver tänka på när jag tävlar i bänkpress som licensierad styrkelyftare. Däremot behöver jag inte för lyftets godkännandes skull tänka på i vilken båge jag spänner upp min kropp när jag tar min position på bänken, det är en variabel jag är fri att justera för att bli bättre på bänkpress. Då menar jag bättre på bänkpress enligt regelverket i min sport, ett regelverk som verkar åsamka en hel del regelvärk hos en del av den styrketränande massan som inte utövar styrkelyft.

En högre brygga möjliggör en kortare lyftväg, det stämmer, men det gör kortare armar också. Ska vi söka medel att fixera lyftvägen så det blir samma lika för alla? Det kommer finnas fler faktorer som skiljer våra förutsättningar åt än så, ska vi dra det här hela vägen kommer vi alla ligga och trycka på ett par iPads som mäter kraften vi lyckas växla ut i ett läge som alla kan pressa i. Då skulle vi säkert fortfarande kunna prata om att läget i vilket vi mäter kraftutvecklingen är gynnsamt för personer med vissa vinklar och frågan är om det inte är roligare att se Eddie Berglund‌ trycka upp 180 pannor på raka armar, bryggan till trots? Hur föreslår ni att vi justerar marklyft och knäböj för att alla ska ha samma lyftväg?

Någonstans blir man tvungen att dra en gräns och bryggan i bänkpress regleras inte i vår sport. Jag har ännu inte mött någon som faktiskt har licens och på så vis är med och möjliggör styrkelyft i Sverige som har ett problem med det här. Är det vettigt att en delmängd av de passiva åskådarna ska diktera villkor för sporten? Kan man inte acceptera att en regelrätt SL-bänk får se ut så och att det fortfarande krävs massor av krut i kroppen för att hantera stora vikter?

Ska vi då avsluta med att diskutera prestationen i att lyfta tunga vikter med en hög brygga så skulle jag vilja förslå att ni provar dieta ner er till under 66 kg och sänker 180 kg till någon slags kloss som får vila på ert bröst, klossen kan få vara så hög att ni bara har 6-8 cm lyftväg. En 19-åring från Falun klarade nämligen både ner och upp med den vikten i viktklassen 66 kg, med signaler!

Kan ni inte greppa hur vrickat starkt det är? Hur kan man brinna av passion för styrketräning och inte respektera den bedriften? Förlöjligande kommentarer kring utförandet i hans videoklipp där hela bryggdiskussionen yrde upp? Tagga en polare och garva läppen av er åt hur lätt ni hade gjort samma sak om ni hade samma rörlighet? Kan ni inte greppa hur sanslöst respektlöst det är? Kan ni inte återkomma med lite videoklipp där ni lyfter tungt med en teknik ni föredrar istället, jag kommer inte skratta eller fälla några nedlåtande kommentarer för jag ser liksom inte poängen.