Jag är en nörd. Gällande träning, men också gällande musik och fotboll. Av denna anledning köper jag inte min ljudanläggning där jag köper kylskåp, lika lite som jag intar träningsinformation från kvällstidningar eller fotbollsstatistik från desamma. Jag går alltid till den nördigaste, mest nischade källan. När det gäller träning innebär detta sådana som ägnar sina liv åt träning. De vars största intresse, och oftast även profession är något inom fysisk aktivitet. Det är de som lägger mest tid till att finna olika vägar, testa nya saker och det är också dessa individer som oftast tänkt igenom mest varför man ska eller inte ska göra på ett visst sätt. Träningsnördar behöver givetvis inte alltid ha helt rätt, men de är alltid benägna om att utvecklas och ta reda på mer.

Passion, som kanske är ett vackrare sätt att uttrycka vad jag menar, är någonting av det finaste vi har. Därför finns det ingenting vackrare än en nörd. Det fina med passion är dessutom att den lätt smittar av sig. Till och med på sådana som inte ens gillar träning. Många av oss som idag själva är passionerade gällande vår träning har en gång lockats in av en kompis med detta brinnande intresse. Jag själv kom in i träningssvängen som otränad och oförstående 17-åring tack vare en kompis som lyckats forma både kropp och humör till det positivare genom sitt tilltagande träningsintresse. Där och då, under mitt första gympass med honom, hade jag ganska svårt att förstå grejen med att lyfta saker och sedan sätta ned dem igen. Men 9 år senare kan jag konstatera att jag tränat mer eller mindre varje vecka sedan dess och jobbat med samma område sedan jag var 19 år. Allt tack vare en träningsnörd.

Passion, som kanske är ett vackrare sätt att uttrycka vad jag menar, är någonting av det finaste vi har.

Med tanke på dagens stillasittande och ohälsosamma samhälle är det en väldigt välkommen effekt att få fler att träna och få fler att bli intresserade av träning. Träningsnörden fyller därför en viktig roll. Passionerade personer inom träning och hälsa behövs. Kanske mer än någonsin.

Men att vara passionerad för sitt lyftande eller löpande uppfattas ofta som någonting underligt och tolkas tyvärr ofta av omvärlden som ett tvångsmässigt och negativt beteende. Träningsberoende är såklart inte att leka med, men ett skadligt beteende och ett brinnande intresse är i min värld två skilda saker.

Folks bristande intresse för träning borde rimligtvis vara som ett betydligt större problem i än det motsatta, tänker undertecknad.

Nu kanske du tänker att jag slår in öppna dörrar när jag skriver denna text på Tyngre.se, där många läsare redan är träningsnördar. Kanske har du då rätt. Men eftersom träningsnördar är bra på att sprida budskapet om träning så räknar jag med att ni hjälper mig sprida detta.

Så finns det förhoppningsvis snart några träningsnördar till.


Daniel J Larsson är krönikör på Tyngre.se och skriver bland annat även för BODY Magazine. Du kan tidigare ha hört honom i sin egen podcast FitnessPodden, som gäst i Tyngre Radio och som programledare på Top Speakers Corner under Fitnessfestivalen. Daniel har även varit nominerad till årets PT år 2013, 2014 och 2015. Finns också på Instagram: @danieljlarsson