Knappt hade molnet av magnesium lagt sig i Solnahallen‌ innan det var dags för ytterligare en crossfitdrabbning. Om lördagens batalj bäst kunde beskrivas som en tävling full av lovande atleter så var söndagen ett fullkomligt gytter av idel proffs. Här fanns erfarenheter från både Crossfit Regionals‌ och Games‌ . Och som vanligt programmerades Tango av trion Lundin‌ , Johansson‌ och Thorp‌ , vilket brukar utlova spännande moment som varken atleter eller publik träffat på i tävlingssammanhang förut. Manegen låg med andra ord krattad för en sammandrabbning utöver det vanliga!

GREN 1

Spännande moment var det ja. Tidigare Tango-tävlingar har alltid haft en förmåga att erbjuda sådant vi inte sett förut, med tävlingsmoment så som King Kong och annat lajbans. Inte heller denna upplaga gjorde oss besvikna, för här vankades det bänkpress (!) i en mysig kombination med bar muscle-ups. Bänken var dessutom med en rätt ansenlig vikt, om vi ser till mängden repetitioner som skulle utföras.

Heat 1‌

Simon Mäntylä‌ är inte bara stor som ett hus, han är bra på bänk också, skulle det visa sig. Simon fullkomligt flög genom sina bänkreps, lika nonchalant som när en bodybuilder klämmer av sin reps i bänken under en traditionell bröst- & axlar-dag. Inte heller muscleups var ett problem för karln. Efter sig hade han Oscar Andersson‌ som väl inte kunde sägas ha det riktigt lika lätt som Mäntylä‌ i bänken, men snudd på. Svårast för bänken bland herrarna i heat ett visade sig Joel Lundblad‌ ha, men så hade han ju också fem (!) moment från gårdagens Nano Challenge i kroppen. När det sedan var dags för damerna att ta sig an bänken så visade framförallt Jennifer Kokk‌ hur en slipstens skulle dras. Medan motståndarna Anna Viggedal‌ och Rebecka Vitesson‌ fick kämpa en del med sin bänk gjorde Kokk‌ processen kort med sin. Sina muscleups kunde dom dock, alla tre. Men, som alltid i crossfit så är det att vara jämn som vinner över toppning. Således gick lag grön, bestående av Viggedal‌ och Andersson‌ tack vare kontinuerligt inräknade reps om på slutet, och tog heatsegern.

Rebecka Vitesson på G.

Heat 2‌

Ett, till en början, mycket jämnt heat där herrarna Borgstrand‌ och Olsson‌ turades om att ta en liten ledning. Tätt efter dem jagade Linus Johansson‌ . Men, om inte herrarna kunde utkristallisera en klar ledare, så skötte damerna det med den ära. Karin Dike‌ bänkande likt ett proffs och slängde sedan av sina muscleups som om det vore den enklaste sak i världen. Maria Molgaard‌ hade det en aning lurigt med bänken, vilket gjorde att tätstriden kom att bli mellan Dike/‌ Borgstrand‌ och Kaitlynne Rahner/Linus Johansson‌ , där den sistnämnde herren dessvärre fick två no-rep i bänken på sista varvet. Detta fällde avgörandet, Dike‌ med Borgstrand‌ vinner, följda av Rahner/Johansson.   

*

‌* David Borgstrand har blick för bänk.

Heat 3‌

Ytterligare ett exempel på att det faktiskt kan vara bra att bemästra bänkpressen! Powerhouse-laget bestående av Emma Rosengren‌ och Calvin Keyser-Allen‌  gjorde det de är allra bäst på: exploderade. Även om Camilla Salomonsson Hellman‌  tillsammans med David Shorunke‌ jagade tappert, gick det inte riktigt att rå på Rosengren/Keyser-Allen‌ . Tidigare Tyngre Tango-‌ vinnarna Amanda Frändén‌ och Alexander Elebro‌  hade en tuff start, och orkade inte riktigt slutföra wodden. Vinner gör Rosengren/‌ Keyser-Allen‌ .

Calvin flying high.

GREN 2

Som om bänkpress inte var nog som premiär i tävling så kom här ytterligare en smällkaramell: overhead pistols‌ ! Det blev en del förvånade miner hos atleterna, där Amanda Frändén‌ utbrast i ett "Det här är inte lätt alltså…‌ " när hon testade på övningen backstage. Funktionell fitness var det ja…

Heat 1‌

Rebecka Vitesson‌ satte direkt takten i en imponerande takt på sina shuttleruns. Herrarna var under tiden jämna i sina burpee-muscleups, med en liten fördel för Simon Mäntylä‌ . Den inledande bilden av heat ett fortsatte sedan fram till svingar och goblet squats, där lag vit med Mäntylä‌ och Vitesson‌ drygade ut lite. Jennifer Kokk‌ och Joel Lundblad‌ hängde på bra, men tappade fart i sina muscleups innan komplexet av svingar och squats. Men, som om det vore regisserat att likna gren ett, så smög åter lag Viggedal‌ fram på slutet, där overhead pistols blev avgörande. Oscar Andersson‌ lyckas göra något fler reps än Mäntylä‌ och vinner således heatet på det.

Heat 2‌

Även i Tango‌ fick vi se prov på skånskt stål. Lag Dike/Borgstrand‌ inledde nämligen wod två i ett rasande tempo. Som hon sprang, Karin Dike. Skåningarna turades om att jagas av de övriga två lagen, där framförallt Molgaard/ Olsson‌ visade rejäl tåga. Ifatt kommer dock ingen, på slutet lyckas David Borgstrand‌ genomföra sina overhead pistols och växla till Karin Dike‌ innan klockan ljuder. Vinst för Borgstrand/Dike‌ , två blir Molgaard/ Olsson.‌

*

Karin Dike – alltid en ynnest.

‌* David Borgstrand gnuggar på.

Heat 3‌

Jisses vilket jämnt heat! Samtliga lag turades om att ha ledningen under woddens gång, och det var snabba bud från samtliga atleter. Det var egentligen först vid overhead pistols som det började bli lite distans mellan lagen. David Shorunke‌ var tack vare snyggt lagarbete först till overhead pistols, men väl där fick han en hel del no-rep. Vad var det Frändén‌ sa? "Det här är inte lätt alltså"‌ . Calvin Keyser-Allen‌ som legat lite efter Shorunke‌ hämtade därför in en hel del tid i overhead pistols. Det fick åter bli damerna som avgjorde. Här steppade Amanda Frändén‌ upp rejält och hämtade in massor av tid och reps. Men Salomonsson-Hellman‌ rådde hon inte på. Först upp på boxen blev Salomonsson-Hellman‌ och Shorunke‌ strax före Frändén/Elebro‌ som gått om Rosengren/‌ Keyser-Allen‌ på slutet.

Going at it.

GREN 3

Finns det egentligen något mysigare än tunga lyft i crossfitsammanhang? När publiken fullkomligt lyfter taket? Nä, precis. Och vilka lyft vi fick se sen!

Att det fanns handstand pushups inblandat gjorde inte så mycket, för ingen atlet hade några som helst problem att ta sig igenom de repsen. I heat 1‌ sattes direkt ribban för vilken publikfest av lyft vi skulle få se, där framförallt Simon Mäntylä‌ och Jennifer Kokk‌  fick publiken att nästan nå extas. Två reps på 120 respektive 80 kg är sannerligen inte kattskit. Heat 2‌ var en kamp mellan lag Dike‌ och Rahner‌ där lagen visade både skicklighet och fart genom alla ryck. Fram till woddens sista minut var det olidligt jämnt, men där och då lyckades Linus Johansson‌ ta den sista snatchen på 120 kg, medan Borgstrand‌ hade en kvar. Med tjugo sekunder kvar gå lag Rahner/Johansson‌ i mål. Rafflande! I Heat 3‌ repriserades bilden av heat två, samtliga lag låg oerhört jämnt till woddens sista varv. Här ledde Salomonsson-Hellman/‌ Shorunke‌ lite, men fick se sig omsprungna av Frändén/Elebro‌ som ivrigt påhejades av publiken. Samtliga herrar tar sina repetitioner på 120 kg, men det är Amanda Frändén‌ som tillsammans med Alexander Elebro‌ först går i mål. Amanda gör det dessutom med en rejäl vurpa på boxen, som fick hela Solnahallen‌ att hålla andan av förskräckelse. Det hela gick dock bra. Tvåa i mål blir Camilla‌ och David‌ .

Simon Mäntylä. Nuff said.

Vitesson – like a champ.

GREN 4

Crossfit är ju inte enkom tunga lyft och musclups, det är ju en del akrobatik inblandat också. I dagens fjärde event skulle våra atleter få bekänna färg i hur mycket tid de tillbringat gåendes på händer. Dessutom var det här chansen för en del av paren att ta sig till finalen, där tre lag skulle få göra upp om både prispengar och ära!

Heat 1‌

Simon Mäntylä‌ kan inte bara cykla snabbt, han kan minsann göra wallballs också. 35 stycken obrutna gjorde han, innan partnern Vitesson‌ fick ta över. I och med denna blixtrande inledning ledde de två in till första varvet handstand walk. Men även lag Kokk/‌ Lundblad‌ kunde gå på händer, trots att dom vid det här laget hade åtta woddar i kroppen, vilket gav dom en liten fördel mot team Viggedal/‌ Andersson‌ . Lag Mäntylä‌ vinner heatet, med dom andra två lagen jagandes bakom sig.

*

‌* Anna Viggedal trycker på.

Oscar Andersson briljerar.

Joel Lundblad.

Heat 2‌

I heat två blev det något tydligare att vissa atleter var mer bekväma i att gå på händer än andra. Wallballs och Airdyne-cykling kan samtliga av dessa fysmonster göra om du så väcker dem mitt i natten. Men vid handstand walk, särskilt vid den lilla trappan, skiljdes för dagen agnarna från vetet. Linus Johansson‌ med Kaitlynne Rahnerk‌ visade det där lilla extra och gick obrutet på sina händer, och vinner därför heatet.

Heat 3‌

Att här fanns atleter med gymnastikbakgrund syntes tydligt. Ingen hade egentligen problem med sin handstand walk, utan avgörandet föll istället på hur snabbt momenten kunde genomföras. Och snabbast är Frändén/‌ Elebro‌ , vilket också ger dem heatsegern.

Kontemplation.

FINAL

Likt alla vägar bär till Rom, så leder varje wod i Tango fram till dess final. Och hur mycket vi alla än ville se samtliga fantastiska atleter i final, fanns där bara plats för tre par. Dessa blev David Shorunke‌ med Camilla Salomonsson-Hellman‌ , Calvin Keyser-Allen‌ med Emma Rosengren‌ samt Alexander Elebro‌ tillsammans med Amanda Frändén‌ . Och, likt bänkpressen i första wodden och overhead pistols i den andra, kom här ytterligare något sju särdeles hemskt. Damerna Fran och Grace‌ , skulle genomföras men då med en twist. För båda skulle vara heavy. Och tungt var det, skulle det visa sig. Att samtliga lag dessutom hade möjligheten att vinna hela Tyngre Tango‌ , så länge dom tog första platsen, gjorde allting bara än mer ångestfyllt fantastiskt.

Huvuddomare Henrik Lundin går igenom förutsättningarna med atleterna inför finalen.
Någon ångest hos atleterna syntes dock inte när allt startade. Som skjutna ur kanoner flög de, trots fyra tunga event i både armar och ben. Allra snabbast är team Frändén/‌ Elebro‌ som med en sällan skådad frenesi tog sig först igenom sina varv i Fran‌ . Camilla Salomonsson-Hellman‌ och David Shorunke‌ syntes dock omutbara när dom jagade ifatt, och tog sig förbi lag Frändén‌ /Elebro.‌ Väl på Grace‌ stumnade orken för Elebro‌ , vilket gjorde att Calvin Keyser-Allen‌ och Emma Rosengren‌ också tog sig om dem på slutet. Men, lag Salomonsson-Hellman/Shorunke‌ rådde ingen på. De är först upp på pallen och tar där med hem 2017 års första Tyngre Tango! Vilken prestation!

Calvin dundrar på medan Emma väntar ivrigt på sin tur.

Emma levererar hon med.

Camilla var obeveklig.

David var lugn, trygg och stark som en björn.

Camilla och David först i mål!

Emma och Calvin blir tvåa!

Amanda får proffströst efteråt.

Priserna, med bl a 10 000:- till segrarna, delas ut.

Undertecknad var också han nöjd efteråt.

Du hittar fler bilder från tävlingarna här