Open 2019 – Varför?

Trehundratusen-plus-någonting människor betalar samtliga 20 dollar för att i fem veckor ha ångest och behöva utsätta sin kropp för vidrigheter som får tankarna att vandra till medeltida tortyr.

Sebastian Avindell

För de icke frälsta kan hela företeelsen te sig oerhört märklig. Trehundratusen-plus-någonting människor betalar samtliga 20 dollar för att i fem veckor ha ångest och behöva utsätta sin kropp för vidrigheter som får tankarna att vandra till medeltida tortyr. För oss inbitna är det lite på samma vis. Så länge vi inte är några proffs som behöver kvala så leker nog de flesta av oss med tanken att äh, i år skiter jag i Open. Jag kanske kan köra någon av woddarna på skoj. Ingen press. Bara skojs. Men, likt förbannat sitter vi sen där och matar in våra kreditkortsnummer för att få en plats i det hägrande Open. Vi är på så vis lite som missbrukare - vi lovar konstant aldrig mer. Men ändå återvänder vi. Varför?

Mången gång har jag, och säkert ni andra också, vaknat på natten innan annonseringen av en ny kvalwod. Försökt att somna om, men inte lyckats. Till slut har vi gjort det vi lovat att vi inte skulle. Vi har plockat fram telefonen och enträget bevakat livesändningen där Dave Castro mässande likt en Pingstkyrkopräst berättat vad för ett pass vi har snudd på en vecka på oss att utföra. Jag frågar då - har det hjälpt oss att somna om? Verkligen inte. Snarare tvärtom. Istället har vi legat och stirrat upp i taket likt Mumintrollens Hattifnattar. Muscle up?! Jag kan inte göra mucleups?! Eller, hur lägger jag bäst upp det där? Hur hårt ska jag gå ut från start? Och dagen efter ser vi alla ut som om vi festat till klockan fyra på morgonen. Hålögda och sönderstressade. Varför?

2019 blir dessutom ett annat sorts år än vad vi crossfitare är vana vid. Hela formatet för hur tävlingssäsongen tidigare sett ut har helt ställts på ända. Regionals är borta. Hela Crossfits media team fick packa ihop sin utrustning och se sig om efter andra jobb. Således inga fler Road To Regionals-klipp på Youtube att peppa oss själva med. Bredvid detta, enligt rykten, inte heller några fler liveannonseringar där Dave Castro står för presentationen. Det ska istället skötas av sanktionerade tävlingsarrangörer. Och här sitter vi alla med stirrblick och upplever samma känsla som när Arne Weise slutade som julvärd, eller när Christian Bale lade av som Batman. Vad är det som händer?! Dessutom vankas det ETT TILL Open i höst, eftersom 2019 blir ett mellanår när Crossfits nya format ska introduceras. Vi har alltså möjligheten att göra om alltsammans igen, i höst. Varför, varför ja varför i hela världen gör vi detta mot oss själva?

Jag har resonerat länge kring just den frågan - varför gör jag Open? Varför gör någon som inte är proffsatlet Open? För, rent krasst är det ju som så att vi betalar för ångest. Inget annat. Vi får inga fräsiga tröjor på köpet, inget hemligt strategiupplägg skickat som en krypterad PDF till vår mail. Så, på så vis kan jag förstå att de oinvigda undrar vad farao det är vi lekmän (lekhen) håller på med.
Men.

Men så har de inte heller upplevt den stämning som ligger likt en rosaskimrande gloria kring de där fem veckorna. De där trettiofem dagarna när allting plötsligt känns så verkligt. När allt vi äter, allt vi andas och pysslar med stavas O-P-E-N. När vi själva gör, och får se andra utföra, saker som vi inte trodde var möjligt. När vi med våra egna kroppar, de som vanligen mest sitter på kontor eller gör de mest alldagliga saker, utför moderna stordåd, likt en nutidens Herakles. Någon rycker för första gången ett personbästa. Och gör det sedan om och om igen.

En annan sätter utan bekymmer sin första barmuscle up, likt de varit en i Ryssland tränad gymnast. Vi själva gör om en wod som första gången gick fullständigt åt skogen. Vi diskuterar taktik, lägger upp en gameplan och vips - så har vi överträffat oss själva i något som för en dag sedan tycktes omöjligt.

Jag tror det är det som är svaret på det där varför. Nej, få av oss ska till Games. Men det spelar liksom ingen roll. För Open handlar om att vi utmanar oss själva. Vi utmanar våra rädslor och våra största svagheter, helt enkelt för att vi måste. Och när vi modigt tar det steget ut i det okända, när vi betalar för att pressa oss själva till den allra yttersta gränsen...Ja det är då magin uppstår. Det är det enkla svaret på den svåra frågan varför. Vi gör det för att vi vill känna oss levande. För att vi i fem veckor vill visa vår egen kropp, vårt innersta väsen och Crossfit som organisation att vi kan så mycket mer än vad vi själva tror. Att hinder och till synes omöjliga uppgifter finns där av en enda enkel anledning - för att överträffas.

Så. Open 2019. Vare sig du är en av årets två Open, oavsett om ditt format och din utformning har förändrats och även om jag som sagt inte ska kvala till något världsmästerskap, kom du bara. Jag och alla andra deltagare är redo att ta oss an dig. Och jag kan lova att det även detta år kommer skapas den renaste magi.

För. Det är i stunder av svårigheter och till synes omöjliga uppgifter som allt det där händer. Det är då magin uppstår.
När vi överträffar oss själva.
Nu kör vi!


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Open-season med Elebro

CrossFit Open står för dörren och det ger oss ett utmärkt tillfälle att kolla läget med en våra vackraste vänner – Alexander Elebro.

20 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023