Jävla Open?

Klart är att vi alla ska ha vinnarskallar, inte sant? Annars skulle vi inte syssla med det här.

Sebastian Avindell

De sista skälvande minuterna av årets första Open håller på att rinna ut. Vi bortser i nuläget ifrån att det nya formatet gör så att det vankas ytterligare en svängom i höst. För, nu är vi snart klara. Vi har kämpat oss igenom wallballs, toes-to-bar, bar-muscle-ups och (med all säkerhet) thrusters. Det har varit hemskt, ångestfyllt och väldigt, väldigt jobbigt. Precis som vanligt med andra ord. Men handen på hjärtat nu, hur har känslan i sin helhet varit? Har Open varit roligt och stimulerande eller har det mest varit en blandning av ångest och ont i magen?

Jag har ingen empirisk forskning på känslorna kring detta spektakel, utan kan bara hänvisa till mina egna upplevelser och vad andra berättar för mig. Detta var min fjärde Open och jag måste säga att den rent känslomässigt har varit den bästa hittills. Prestationsångesten, det ständiga uppdaterandet av leaderboarden (inget har hänt de senaste två minuterna, jag lovar!) och den övergripande känslan av att inte räcka till, allt det där har tacksamt nog lämnat mig. Kort och gott, Open har bara (nästan) varit roligt i år. Men jag vet också att alla inte känner så. Vilket är ämnet för dagens funderingar. Är Open ett jävla Open eller ett hurra Open för dig?

Det finns givetvis en diskrepans vi måste reda ut, den mellan oss normala dödliga och den yttersta eliten. För dem är tävlingen, något tillspetsat, på liv och död. En bra placering kan vara skillnaden mellan ett sponsorskap eller ett år av behöva kombinera träning på elitnivå med att också försöka få in pengar. För vår elit är det nog mest ångest, men säkert lite kul också, som är Open. Problemet är bara att denna mentalitet verkar ha sipprat nedåt till oss andra också. På gott, givetvis, men också på ont.

Klart är att vi alla ska ha vinnarskallar, inte sant? Annars skulle vi nog inte syssla med den här sortens självspäkeri. De allra flesta av oss har nog ett par horn som växer sig längre när det kommer till tävlingsmoment. Vi jämför oss med andra, men även med oss själva. Och det kan vara bra. För, tävling pushar oss till det där lilla extra. Men, just i Open-tider känns det som om detta fenomen ibland går till överdrift, och blir något enkom negativt. Du har säkert känt det själv, eller hört någon prata om det. Du/någon annan är extremt missnöjd med sitt resultat på en Open-wod. Du vill göra om den och fastän kroppen skriker efter vila gör du ändå om den. Kanske blir du nöjd. Eller, så blir du bara återigen missnöjd och gör om den en tredje gång. Samtidigt stirrar du dig blind på alla medtävlande omkring dig, uppdaterar leaderboards och stångar pannan blodig mot närmsta vägg. Hur kan den och den vara bättre än du, nu igen? Du har ju kämpat som en dåre i ett år. Gnetat och nött teknik. Cyklat och rott kalorier nog för att föda Afrikas alla elefanter i en vecka. Och ändå blir det såhär. Du upplever att du faller platt, gång på gång. Open blir minsann ingen fest för dig. Det blir ett spöke som gång på gång under fem veckor gäckar dig. Får dig att sova dåligt och känna att du inte räcker till som atlet. Allt är, kort och gott, skit. Och alla andra är så mycket bättre än du.

Det är då Open har blivit jävla Open. Och det är även då jag vill få dig att stanna upp och reflektera. För, ingen av oss gör väl det här för att bli mer missnöjda? Vi gör det för att utmana oss själva, pusha våra kroppar till bristningsgränsen och göra sådant vi inte trodde var möjligt. För, på riktigt, hur många icke-crossfitare tror du frivilligt skulle ställa upp på det du utfört varje vecka i en dryg månad snart? Inte så många?

Det må låta som floskler men det gör det inte mindre sant: bara att ställa upp i Open är en bedrift i sig. Faktiskt. Det är modigt, självutlämnande och jäklar i mig tufft. Väldigt få av oss behöver egentligen bry oss om vi kom på plats 53 000 eller 69 000 i världen. Visst, placeringen kan vara en måttstock för hur vi går framåt som atleter. Men, det är inte det enda vi ska mäta oss med. Bara att vi står där, vecka efter vecka, och biter tag i utmaningarna som slängs på oss utan att blinka, det är en bedrift i sig. Det visar på en karaktär, utan dess like.

Så, låt inte en potentiell hurra-Open bli en jävla-Open, bara därför att du jämför dig med andra. Låt inte leaderboarden bli din enda måttstock för hur bra atlet du upplever dig vara. Vi ska alltid sträva efter att bli bättre, men då med oss själva som utgångspunkt. Vad någon annan kotte, eller kotta, i Australien eller på Island gör ska inte påverka hur nöjd du ska vara med din egen insats. Open ska, i den mån det är möjligt, vara något roligt, utmanande och stimulerande. Ångesten ska givetvis finnas där, men då bara som en krydda, inte som en övergripande ingrediens. För då blir Open ett jävla Open.

Och det är inte därför vi är här.

Sista wodden kvar. Plattan i mattan god vänner, så ses vi på andra sidan!


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Open-season med Elebro

CrossFit Open står för dörren och det ger oss ett utmärkt tillfälle att kolla läget med en våra vackraste vänner – Alexander Elebro.

20 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023