Hur fan hamnade jag här?

Hur du sätter träningen på autopilot.

Erik Sander

På något outgrundligt vis hittar man ändå alltid hem, oavsett hur berusad av livets vatten man än råkar ha oturen att vara. Liggandes tryggt i fosterställning, halvgråtande och självömkande slår du upp ögonen och inser att du även denna gång ovetandes, men med en sjöfartskaptens precisa manövreringsexcellens, lyckats ratta dig själv hela vägen hem till din egen sängs trygga hamn och landat säkert under täcket. Allt är precis som det ska vara trots att vägen dit inte är något annat än ett mysterium – vad hände egentligen igår?

Du ligger där i sängen och bläddrar desperat i ditt minnes huvudbok efter rätt sida, eller åtminstone rätt kapitel, för att söka svar. Någonstans halvvägs in på gårdagskvällen börjar texten på sidorna suddas ut, sakta men säkert, ända tills du möts av enbart blanka sidor helt utan skrift. Det är såklart ingen behaglig känsla som uppstår i kroppen, men du kan fortfarande röra både fingrar och tår och drar slutsatsen att åtminstone hälsan är i behåll. Och tur är väl det.

Du ser dig kring i lägenheten och noterar att hemmanycklarna hänger på den tilltänkta kroken i nyckelskåpet, samma krok som den alltid hänger på. Plånbok, telefon och snusdosa kamperar i sedvanlig ordning på bardisken i köket, och när du låser upp telefonen ser du att du ställt klockan på ringning – det är ju söndagslunch med familjen idag.

Du har, ett radiostyrt tillstånd till trots, tagit dig hem i säkerhet och följt dina läggningsrutiner till punkt och pricka. Kläderna ligger fint hopvikta på stolen bredvid sängen, överkastet är lagt på dess plats ovanpå kistlocket nere vid sängens fotända, till och med tandborsten är varsamt avsköljd eftersom du hatar när tandkräm torkar och bildar en otrevlig beläggning längs skaftet. Likt ett fullblodsproffs på läggningsrutiner har du fått alla rätt på ren och skär instinkt. Du har gjort det så många gånger förr att det rotat sig djupare än i sinnet, det sitter ända in i märgen.

‌ I den bästa av världar ska man inte ens behöva fundera, man ska helt plötsligt bara vara ombytt på gymmet och istället fråga sig mitt under pågående marklyft 'hur i helvette hamnade jag här egentligen?'‌ .
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Och det var hit jag ville komma. Tänk om alla människor kunde fungera likadant när det kommer till träning. Alltså, inte träna när de var dyngraka, utan att de inte ens behövde fundera på om de ska träna eller inte. För det är just under de här rysligt utslagsgivande sekunderna där det funderas och debatteras med en själv och ens samvete som risken att komma på något viktigare att göra för stunden ökar med femhundratusenmiljoner procent. I den bästa av världar ska man inte ens behöva fundera, man ska helt plötsligt bara vara ombytt på gymmet och istället fråga sig mitt under pågående marklyft ”hur i helvette hamnade jag här egentligen?”‌ .

Ett steg i rätt riktning för att hamna i ett sinnestillstånd där träningen inte behöver föregås av tankar, funderingar eller taskiga ursäkter till att inte bara göra det tror jag är så ”enkelt”‌ som att skapa sig den goda vanan att bara gör det.

För en underhållande företeelse vi människor, mer eller mindre omedvetet, gärna sysselsätter oss med är att när vi står inför en aktivitet eller förpliktelse vi inte riktigt är sugna på är att vi tenderar att ge oss i kast med alla tänkbara aktiviteter som vi annars drar oss för. Städning är ett utmärkt exempel. Hand upp alla som varit hemma, vetat att de egentligen borde gått och tränat för en halvtimme sedan men, som rörda av fingret från en högre makt, helt plötsligt stått med dammsugaren i ena handen och dammvippan i den andra? Detta till trots att du vanligtvis hatar städning mer än krig, svält och spetälska kombinerat och att din partner annars måste tjata hål i huvudet på dig innan du dansar runt med en dammsugare i vanliga fall.

Vi människor är som art i mångt och mycket vanestyrda i våra beteenden. Vissa givetvis mer än andra, men i någon utsträckning är vi alla rutinstyrda vare sig vi vill veta av det eller inte.

Ett utmärkt exempel som jag tror att många kan symbolisera med är semester i fjällen. Efter en lång biltur med snoriga, skrikiga och kissnödiga (givetvis vid olika tidpunkter) ungar som närapå mynnade ut i skilsmässa är ni äntligen framme vid stugan. Vid första kvällens middag slår ni er ned runt middagsbordet och utplaceras slumpmässigt utan att ägna det en tanke. Nästföljande middag kan ni ge er fan på att ni kommer sitta på exakta samma platser, något som fortlöper även resterande del av semesterns måltider. Och skulle någon – Gud förbjude – ta ”er”‌ plats vid någon av måltiderna skulle det kännas lite märkligt. Kanske skulle det vara okej, men det skulle inte kännas riktigt rätt – skulle det? Det var ju din plats ju.

Samma känsla vill jag eftersöka hos fler tränande människor där ute. Står ni över en träning ska det inte bara kännas lite märkligt, det ska kännas fel – det var ju din träning ju.

Har man kommit så pass långt i sitt tränande att ett missat träningspass känns i hela kroppen, i hela ens väsen, har man kommit riktigt långt. Och risken att missa fler träningspass än absolut nödvändigt kommer att vara minimal. Men så länge ett missat, sakat eller bortprioriterat pass resulterar i lättnad, glädje, en oväntad storstädning eller någon annan känsla än just besvikelse kommer fler pass att missas även i fortsättningen – sanna mina ord.

Jag är inte så gravallvarligt träningsbajsnödig att jag menar att man ska strunta i mormors begravning för att träna, eller tacka nej till bästa polarens bröllop. Jag tror och hoppas ni förstår vad jag menar. Jag efterfrågar en automatiserat negativ grundinställning till att missa träning i alla de fall den inte av rimliga skäl får, eller i sällsynta fall till och med borde, sakas för ditt eget bästa.

Att börja‌ träna är nämligen sällan problemet för oss människor. Att fortsätta‌ träna, år ut och år in, för att sedan upprätthålla det under resten av livet – där har vi det verkliga problemet.

Så sätt igång att skapa dig goda vanor med start idag, helst redan igår. Förhoppningsvis ses vi en vacker dag på gymmet när du kommer på dig själv ståendes mitt uppe i ditt tredje set marklyft och frågar dig själv – hur fan hamnade jag här?


Erik Sander‌ , från Stockholm, har ägt, byggt och drivit två egna gym. Han har en Fil. kand. inom biomedicin – inriktning fysisk träning, jobbar just nu som konsult inom gymbranschen med fokus på konceptutveckling och utbildning samt kvalitetssäkring av personal.


Liknande artiklar
Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023