Att vänta kan vara oerhört påfrestande. Framförallt när du vill, men inte kan påskynda processen själv. Det kan handla om träningsresultat, att invänta svaret på ett prov i skolan eller bli blivit akut pissnödig på ett stillastående tåg och lokföraren ropar ut att tåget inte kommer åka på ett bra tag. Ja, du vet vad jag talar om. 

Eftersom många av oss är otåliga är det heller inte helt ologiskt att vi lever i en samtid där det mesta tidsoptimeras in i absurdum. Allt ska gå snabbare. Allt handlar om att få ännu mer uträttat på mindre tid. Utan att överdriva vågar jag påstå att tålamod är en bristvara idag. Långsiktigheten lyser med sin frånvaro i många sammanhang i vårt samhälle. Men inom träningen och idrottens värld är det också detta som skiljer agnarna från vetet. Träningsresultat är nämligen en av få saker som fortfarande kräver lång tid och kontinuerligt arbete för att uppnå. Det finns inga magiska genvägar (även om TV-shop vill få oss att tro det). Den framgångsrika atleten som inte tränat mycket, hårt och länge existerar ej. Så enkelt är det. Det är också det som är charmen med träningen. Resultaten kommer inte över en natt, vilket hårt tränande människor vet. Pratar du med exempelvis bodybuilders så är det inte ovanligt att de är supernöjda med en viktuppgång på något enstaka kilo per år. Många styrkelyftare är ytterst belåtna med några kilons addering till nuvarande rekord inom samma tidsrymd. Vilket är helt logiskt. För kvalitet byggs över tid.

Därför kan aldrig dina träningsresultat tas ifrån dig eller bortförklaras. Du som uppnått en extraordinär fysik får dock räkna med att bli konfronterad av personer som försöker nedgradera din insats genom att förklara din form med osedvanlig genuppsättning eller att ”du inte gör annat än att träna”. Men det säger i regel mer om deras egna fysiska status än om din. Det är sällan du får den typen av kritik från någon som är bättre, eller lika bra som dig. Dessa personer vet vilket slit du gått och går igenom.

Men visst. Somliga har lättare att bli starka, stora eller snabba. Alla kan inte lyfta 300 kilo i marklyft. Men alla kan inte bli världsmästare i höjdhopp heller. Det innebär inte att man kan, eller ska minimera träningsinsatsen hos de som blivit bra eller bäst.

Träningsresultat kommer över tid. För alla.