Häromdagen gjorde jag en lista på de personer jag tränat som inte fått önskade resultat. Tack och lov var de få. Men sambandet tydligt. Jag hade inte satt några krav. Därmed utebliv resultaten. Mitt fel. Jag var för snäll. Eller var jag verkligen snäll? Kravlöshet kan låta vänligt, men blir enligt min erfarenhet och numera övertygelse snarare det motsatta. Att vara ”hård”‌ mot sig själv eller andra är oftast välmenande, och därmed betydligt snällare än att inte ställa krav. Folk behöver en viss kravbild. Därför blir en kravlös metodik ofta kontraproduktiv. En stor jäkla bromskloss i din utveckling. Få personer klarar nämligen att utelämnas till total frihet och improvisation. Särskilt när det gäller träning och kost. Vi behöver helt enkelt få en kravbild och målsättning att jobba mot. Ofta obekväma sådana. Det är vanligtvis det som behövs när du börjat få sittsår av komfortzonssoffan.

En del träningssessioner ska få vara mysiga och bekväma. Men inte alla. Undertecknad är praktexempel på detta. Därför är jag väldigt nöjd när jag genomfört ett något mer oangenämt pass. När jag känner någon form av hatkärlek till träningen. För jag ser det inte som att jag är hård mot mig själv. Jag gör ju det jag tror gynnar mig i längden. Med andra ord är jag omtänksam mot mig själv. Även om passet i sig är ett helvete. Hade jag inte krävt av mig själv att genomgå den behandlingen hade jag varit betydligt hårdare mot mig själv. Då hade jag ju missgynnat mig själv, så som man gör utan när man förväxlar kravlöshet med humanitet.

Anledningen är simpel. Oavsett vad du gör så är det alltid roligare när du märker att du blir bättre. Träning är inget undantag. Känslan av att bli starkare tycker alla om. Att sätta nya rekord eller nå uppsatta mål känns alltid tillfredställande. Den som säger annat ljuger. 

Att träna utan resultat är som att jobba utan lön. Syfteslöst. Det kom jag snabbt fram till, bara genom att rannsaka min egen träning. När jag tränat utan målsättning uteblir resultaten. Därmed också belöningen och syftet med att träna. Jag är övertygad om att även du gillar träningen mer när du skönjer någon form av resultat. Vi fungerar så. Vi gillar saker vi är bra på. Därför är min devis att ju bättre vi gör oss på träning desto roligare blir träningen. Desto mer motiv hittar vi till att genomföra den istället för att hoppa över den.

Således kräver jag av både mig själv och dig att vi tränar och äter bra. Oavsett om det är bekvämt eller ej. Att ställa krav på sig själv är inte att vara hård mot sig själv. Det är att ta hand om sig själv.


Daniel J Larsson‌  är krönikör på Tyngre.se och skriver bland annat även för BODY Magazine. Du kan tidigare ha hört honom i sin egen podcast FitnessPodden, som gäst i Tyngre Radio och som programledare på Top Speakers Corner under Fitnessfestivalen. Daniel har även varit nominerad till årets PT år 2013, 2014 och 2015. Finns också på Instagram: @danieljlarsson