Pannkakor – den perfekta måltiden?

Gott, nu dessutom extra lätt att laga och förbannat bra för gainsen. Pannkakor kan mycket väl vara den perfekta måltiden.

Skippa Sockret

Pannkakor är den där perfekta måltiden när du har lite bråttom eller vill njuta länge. När du vill ha något hälsosammare eller något lite onyttigare. När du inte är så hungrig eller när magen kurrar som aldrig förr. När du är sugen på något sött eller något mer matig. När du ska fixa lunch till grannarnas alla barn eller bjuda föräldrarna på middag. Ja du hör själv, denna runda lilla skapelse är perfekt för alla tillfällen! 

Det härliga är att smeten dessutom går att variera efter eget tycke. Släng i en övermogen banan och lite havregryn för extra kolhydrater och mättnad, lite keso för extra protein eller hacka i mörk choklad för en lyxigare helgpannkaka. 

Börjar mjölken sjunga på sista versen? Eller börjar bananerna bli så där härligt bruna och prickiga? Då är det klockrent att slänga ihop en pannkakssmet. Det går snabbt, det är enkelt och uppskattas lika mycket av de stora som de små där hemma.

Bananpannkaka gör du enkelt på bara en banan, två ägg och eventuellt lite vaniljpulver. Stek lite mindre plättar i kokosolja och servera med vaniljkvarg, grädde eller glass och toppa med färska bär eller frukter. Denna variant passar perfekt till frukost, mellanmål, lunch eller varför inte som en lättare middag? 

Ett tips är att göra bananpannkakan i ugn också, använd då en liten större ugnsform och öka receptet – vips så har du frukost eller mellanmål för hela veckan. 

Recept på min proteinrika variant hittar du HÄR

Du har väl inte heller glömt bort den klassiska ugnspannkakan som oftast smaksätts med fläsk eller bacon och toppas med lingonsylt? Ett tips är att slänga i lite äpplen också, mums! 

Lite fun fact om vår älskade pannkaka

Pannkakan är en gammal maträtt som har funnits i Sveriges sedan forntiden. Innan spisen fanns använde man sig av en stekpanna som stod på tre ben över en eld, stekpannan fylldes upp med en smet baserad på ägg, mjöl, mjölk, socker och salt. Grundreceptet är alltså detsamma än idag, vilket är ganska häftigt!

Det finns en rad olika varianter av pannkakor världen över, en del mer igenkända än andra. 

https://youtu.be/2Qq9lqJmJ2k

Ett annat sätt att äta pannkakor.

Först och främst har vi såklart vår klassiska Svenska Pannkaka, en av våra vanligaste maträtter här i Sverige. Dessa tunna pannkakor serveras oftast med sylt och grädde och äts ofta enligt tradition tillsammans med ärtsoppa på torsdagar. 

Sedan har vi den otroligt populära Amerikanska Pannkakan som är en mindre variant men betydligt fluffigare, gärna toppad med sirap, en klick smör och färska bär. American Pancakes har nog mer eller mindre blivit brunchens ansikte utåt och det är inte så svårt att förstå varför. 

Franska crepes är också en riktigt hit! I Paris beställer du crepes enkelt ute på gatan på samma sätt som vi beställer en korv med bröd här. Jag hade nog hellre bott i Paris i detta avseende, vad känner du? 

Några varianter som åtminstone inte var lika självklara för mig är den Ryska Blinin. Den serveras ofta som en förrätt i Ryssland och har formen som en pannkaka men är gjord utav råriven potatis och gärna toppad med löjrom, smetana och rödlök. Kanon Kluksen som vi hittar i Thailand, den görs på rismjöl och ångas istället för att stekas. Eller Injera som kommer från Etiopien, den är något mörkare i färgen och serveras till starkare grytor och keso.

Sist men inte minst kommer vi till tidernas bästa pannkaka – Proteinpannkakan. <3

Den är fluffig, den är mättande, den ger oss bra energi och den är fantastisk god! Att den dessutom numera finns i en färdig mix här hos Tyngre gör inte det hela sämre direkt. Blanda mixen med vatten, stek i lite kokosolja eller annat valfritt fett och släng på din favorittopping! 

Smakerna ”Original” och ”Choklad” är två säkra kort med fantastisk smak men nu har gänget på Tyngre tagit proteinpannkakan till en helt ny nivå. Säg hej och välkommen till nya smaken "Kanel & Kardemumma", dra mig baklänges så gott!

PS. Glöm inte att du även kan göra våfflor av mixen!

Omslagsfoto by Charles Deluvio on Unsplash


Liknande artiklar
Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Karoline Pettersson om kost och näring

Fredrik & Ashkan snackar med allas vårt energiknippe Karoline Pettersson om kost och näring. Hör våra diskussioner om Liver King-fenomenet, matpriser och olika koststrategier.

18 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Lär dig tyda innehållsförteckningen

För att kunna göra medvetna val när det kommer till kosten är det bra att kunna tyda innehållsförteckningen.

Lova Molin

3 jan. 2023

Är vi redo för julen?

Vi svarar på frågor om dieter (igen) och varför folk inte experimenterar med träning lika mycket som med kosten.

18 dec. 2022

Vilka dieter skulle vi kunna tänka oss testa?

Hur sov egentligen Patricia när hon hade ont i knäna? Vad skulle Karro vilja utmana sig själv med och vi snöar in på dieter.

11 dec. 2022

Naturella nötter är näringsrika och mättande

Denna vecka är det endast Jacob och Erik som sitter med mikrofonerna och delar med sig av sina tankar kring veckans ämne.

29 nov. 2022

Så lyckas du gå ner i vikt!

Snart nytt år med nya målsättningar, som att kanske ta sig ner i vikt. Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin

28 nov. 2022

Frågelåda i Lev lite-podden

Vi snöar in igen på julen och svarar på frågor om den. Mellanmål är en återkommande frågeställning från er där ute så vi lyfter den igen.

27 nov. 2022

Du kan bli lurad till att inte längre tåla saker

Så kan vi påverkas att tro att vi hux flux inte tål vissa saker längre. Bara för att någon vill sälja nåt som "ordnar" till det igen.

Jacob Gudiol

21 nov. 2022

Aktuell status

Karro är lack för att Patricia inte har uppdaterat med bilder på graviditeten. Vi snackar om Patricia har en ”riktig” baddräkt, bl a.

20 nov. 2022

Sömnens påverkan på övervikt – med Christian Benedict

Hur mycket behöver vi sova egentligen och påverkar sömnen vår vikt? Vi reder ut detta och massa mer med sömnforskaren Christian Benedict.

14 nov. 2022

Anki Sundin om nya näringsrekommendationer

Vår absoluta favorit Anki Sundin tar sig tid för att diskutera de nya nordiska näringsrekommendationerna som är på ingång.

14 nov. 2022

Lev lite – Frågeavsnitt

Vi besvarar lite lyssnarfrågor. Vilken övning är vår favorit just nu och går Patricia fortfarande på kostschema som gravid?

13 nov. 2022

Tandvärk och snart jul

Har vi börjat fira jul? Varför har Patricia sådan extremt värk i sin tand? Frågorna är många i dagens avsnitt.

6 nov. 2022

Måste man sluta träna för att få tillbaka sin mens?

I veckans avsnitt besvarar vi bland annat ”hur ont får man egentligen ha när man tränar”? Och hur man ska tänka vid utebliven mens.

30 okt. 2022

Vitamintillskott – behövs det?

När det kommer till kostrelaterade frågeställningar är ofta svaret ”det beror på”. Detta gäller även för tillskott.

Lova Molin

27 okt. 2022

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022