Jag har märkt att många gärna vill förmedla, och göra högljudda poänger av, att de enbart är på gymmet för att träna. Ingenting annat. Bara träna. Att även fylla ut tiden genom att prata och garva verkar enligt vissa enbart vara förenat med individer som inte tar träningen på allvar. Lata personer som vill undvika träningen. Men jag håller inte nödvändigtvis med. Jag vill hävda att det går det alldeles utmärkt att träna hårt OCH vara social under gymsessionerna. Att du ska träna ordentligt under passen är givetvis viktigt, men det måste inte innebära att all form av socialt umgänge är förbjudet mellan seten. Det ena utesluter helt enkelt inte det andra. För många, undertecknad inkluderad, blir passen betydligt mer lustfyllda med en god vän vid sidan, som jag kan växla några ord med mellan lyften och intervallerna, för att på så sätt ventilera rent mentalt inför nästa prestation. 

Ska du plocka fram din fulla potential behöver du dessutom andra infallsvinklar än dina egna. Ett par ögon som ser saker och ting på annat sätt och som kan upptäcka utvecklingspotential du själv aldrig hade lokaliserat. Många av oss behöver även den där sista pushen när vi själva gärna lagt ned stången eller slutat springa. Detta kan du få med en bra träningskompis. Därutöver kan en riktigt bra träningskompis även förgylla passen genom att göra den spenderade tiden trevlig ur ett socialt perspektiv. Om du som jag, är gammal lagidrottare, kanske även du kan sakna gemenskapen som finns inom fotboll, hockey och dylikt. Samhörigheten och det gemensamma strävandet efter liknande mål, där misslyckanden och framgångar delas, är svår att hitta på ett gym. Med en, eller flera träningskompisar möjliggörs en liknande upplevelse. 


Med en träningskompis har du någon att vända dig till för en high five efter nya rekord, någon som stöttar och pushar när du har en dålig dag och någon att rådfråga när du själv stagnerat.

Några som varit väldigt duktiga på att införa detta i styrketräningen är Crossfit-rörelsen. Att så många fastnar för crossfit och längtar till nästa pass på sin lokala crossfitbox har mycket att göra gemenskapen och trivseln som där finns. Kontrasten att tillsammans ta i till bristningsgränsen, för att sedan koppla bort allt vad ansträngning heter, innan du ger dig på träningen igen är svårslagen, härlig och ibland nästan nödvändig. Att du har kul och är social under träningen innebär inte att du tränar sämre än andra, bara att du får utlopp för mer än fysisk ansträngning under dina pass. Med en träningskompis har du någon att vända dig till för en high five efter nya rekord, någon som stöttar och pushar när du har en dålig dag och någon att rådfråga när du själv stagnerat.

Träning och socialt umgänge är två saker vi alla behöver. Varför inte effektivisera tiden och involvera dem båda på gymmet?


Daniel J Larsson‌  är krönikör på Tyngre.se och skriver bland annat även för BODY Magazine. Du kan tidigare ha hört honom i sin egen podcast FitnessPodden, som gäst i Tyngre Radio och som programledare på Top Speakers Corner under Fitnessfestivalen. Daniel har även varit nominerad till årets PT år 2013, 2014 och 2015. Finns också på Instagram: @danieljlarsson