När jag var liten knatte minns jag hur olika barn i högljudd stil hävdade att just deras favoritsport eller favoritlag var bäst. Var fotboll din grej så ansåg du tennis vara fjantigt. Hade du sina sympatier hos AIK så var Djurgården i dina ögon inte bättre än ett korplag. 

Påfallande ofta noterar jag liknande beteenden inom träningssvängen, där åsiktsfloran är ytterst varierad. Nästan oavsett vilken träningsform eller kostregim som diskuteras så finns det flera grupper som skriker högt om att deras variant är bäst. Att de mer eller mindre funnit facit till hur man ska aktivera sig fysiskt, och att resterande träningsformer är på gränsen till värdelösa. 

Jag har själv varit en sådan som fnyst år träningsformer jag ansett ineffektiva. Skakat på huvudet åt diverse gruppass, omedelbart underkänt andras utföranden och slitit mitt hår över att någon person valt en i mina ögon undermålig träningsmetod. Numera lägger jag min kraft och tid på annat.

Att det finns mer och mindre optimal träning stämmer givetvis. Men jag fascineras och förbluffas över hur mycket energi folk orkar investera att klanka ner på andras träningsval. Jag förstår inte varför så många kastar skit på crossfit, varför vissa ser ner på träning som utförs främst av estetiska skäl eller hur man hittar en anledning att hånskratta åt folk som enbart tränar gruppass. 

Jag anser att du ska träna. Men jag skiter helt ärligt i vad du tränar, så länge som du gör det i linje med ditt syfte.

Vill du springa – gör det. Vill du parkera vid skivstången och enbart köra marklyft – gör det. Vill du träna gruppass för att det är kul – gör det med. Men klanka inte ner på andra för att de gör ett annat val än du.

Alla tränar inte för optimal progression – en del vill bara ha kul. Ingen träningsform passar alla. Ingen diet är bäst för alla individer. Vi tränar inte av samma syften eller med samma mål.

Och alla vill inte köra just din träningsform – hur sänd från himlen du än påstår att den är.

Deal?

° ° °

Daniel J Larsson

Förutom att vara krönikör på Tyngre.se är Daniel J Larsson verksam som chefredaktör för tidningen och sajten SportHälsa. Han jobbar som föreläsare och driver den populära podcasten FitnessPodden. Finns också på Instagram: @danieljlarsson

° ° °