Varje morgon när jag går upp tidigt har jag lust att golva väckarklockan med valfritt tillhugg. Kasta den i väggen, alternativt ut från balkongen, hade också varit fullgoda alternativ. Men så fort jag lyckas ta mig upp och i zombie-liknande stil vandra ut ur sovrummet, blir jag alltid lika nöjd med att jag klev upp. Morgonstunden är inte bara lugn och härlig utan jag upplever även att det som sitter mellan öronen fungerar bättre tidigt på morgonen. Hälften av mitt jobb genomförs i regel hemifrån och när jag lyckas kravla mig upp vid klockan 05.00 eller 06.00 blir jag vanligtvis klar med mycket av detta innan lunch.

Rent träningsmässigt har morgonen också sina fördelar. Dels är det betydligt, betydligt färre individer på gymmet än efter klockan 18.00 när de flesta tränar efter jobbet. Dels är det på flera sätt väldigt skönt att genomföra sitt pass direkt på morgonkvisten.

Morgonträning må ta energi, men det ger mångfalt mer tillbaka under hela dagen. Både knopp och kropp förefaller för undertecknad fungera oerhört mycket mer tillfredställande. Innan dagen dragit igång på allvar har jobb och annat i vardagen inte heller hunnit sluka ens mentala energi och på detta plan känns träningen därför betydligt mer genomförbar på morgonen, än efter en hård arbetsdag. Träningen blir då dessutom redan gjord och jag får försprång på mig själv under dagen.

Även när jag är ledig är morgonstunden min vän. Lugnet som bara finns på morgonen är perfekt för avkoppling, läsande, ja träning även då. Nu lever jag tyvärr inte alltid som jag lär gällande detta, men när jag gör det mår jag som bäst. Helst ska tidig uppgång och morgonträning vara så inrutat i min tillvaro att jag bara gör det av ren vana. Ungefär som tandborstning.

Har du inte provat på morgonträning under en längre period tycker jag därför du ska testa. Hur ifrågasättande du än må vara. Själva uppstigandet kommer vara kul exakt noll gånger, men frukterna det bär med sig kommer du till slut inte vilja vara utan. När du väl testar att gå tillbaka till andra vanor kommer du förstå vad jag menar.

Testa. Bli vän med väckarklockan. Det kommer bli en av dina bästa relationer i livet.


Daniel J Larsson‌  är krönikör på Tyngre.se och skriver bland annat även för BODY Magazine. Du kan tidigare ha hört honom i sin egen podcast FitnessPodden, som gäst i Tyngre Radio och som programledare på Top Speakers Corner under Fitnessfestivalen. Daniel har även varit nominerad till årets PT år 2013, 2014 och 2015. Finns också på Instagram: @danieljlarsson