Då var det dags för den andra delen kring hur jag hittar intressant information kring träning, kost och hälsa. I förra delen berättade jag om hur jag såg på sociala medier där det i princip bara är Twitter som jag själv använder för att försöka hålla mig uppdaterad kring nya artiklar och studier som publiceras inom olika områden.

I den här delen kommer jag att ge ytterligare några tips för hur du hittar bra information.

Tips nr 2 – följ bra bloggar via RSS
Även om den vanliga blogg i form av dagbok i princip har dött ut så finns det fortfarande bra bloggar eller artikelsidor kvar där du kan få ta del av intressant texter kring träning, kost och hälsa. Här under följer några av de sidor som jag följer för att försöka få ta del av intressant information:

 • Health News Review: Den här sidan sätter i princip betyg på kvalitén på olika nyheter relaterat till hälsa i media. De har också en blogg där de kommenterar hälsonyheter lite mer ingående då och då där du kan få bra information om hur du också kan tolka nyheter i vanliga media.
 • Idrottsforskning: Nystartad svensk sida som drivs av Centrum för Idrottsforskning. Den har bara funnits en kort tid men det kommer garanterat att vara hög kvalité på den här sidan.
 • I princip alla svenska universitets pressnyhetssidor: Universiteten i Sverige har oftast intressanta pressnyhetssidor där de i korthet berättar om nya studier som släpps från forskare på universitetet.
 • Hjärnfysikbloggen: Svensk blogg i Runners World. Intressanta, möjligen något spekulativa, artiklar men ofta aktuella ämnen och vanligen med referenser till.
 • Evidence Based Fitness: Den här bloggen är fullständigt fantastiskt men tyvärr uppdateras den alldeles för sällan. Men om du inte läst där tidigare så har du många intressanta texter att läsa igenom.
 • Science of Running: Ingen vacker sida men grymt bra information kring löpning och konditionsidrott i allmänhet.
 • The Whole Health Source: När det gäller viktkontroll hos fritt levande människor så är det nog få människor jag lärt mig så mycket från som från Stephan Guyenet. Vanligen är det han skriver väldigt genomtänkt och väl refererat.
 • Träningslära: Samma som ovan. Då och då skriver även Nicklas Neuman på den här sidan även om det var väldigt länge sedan senast. Han är dock med i bakgrunden fortfarande.
 • Styrkelabbet: Du hittar inte direkt några nya studier eller liknande här men det är solid information relaterat till styrketräning. Daniel har genom åren blivit väldigt bra på att sortera ut det som är bra att veta från allt trams som finns på nätet.
 • Strength & Conditioning Research: Texterna på den här sidan är verkligen tråkiga. Det är sällan jag orkar läsa igenom en hel. Men som källa till intressanta studier fungerar sidan väldigt bra och när jag skriver om någonting styrketräningsrelaterat är jag ofta inne där för att se om de har skrivit om något liknande tidigare och sen tittar jag igenom deras referenser.
 • SportScience.se: Sammanställer ibland ett forskningsområdet och ibland tar man upp en ny intressant studie
 • Science Media Center: Ofta när det dyker upp internationella nyheter kring någon ny studie kan du hitta reflektioner kring de här studierna från andra forskare eller akademiker inom samma område. Väldigt användbart för att snabbt få lite insikt i eventuella brister i den aktuella studien eller nyhetsrapporteringen kring den.
 • Science for Sport: En sida som gör information väldigt lättillgängligt för allmänheten. Använder sig en hel del av bilder och videos

Jag följer de här sidorna och ett antal andra där man får vara mer vaksam kring rapporteringen med hjälp av feedly‌ som är en RSS-läsare. Det är ett smidigt sätt för att hålla reda på när de olika sidorna har uppdaterats.

Tips nr 3 – Skriv upp dig för alerts i de bättre vetenskapliga tidskrifterna
Det här är nog egentligen det allra bästa sättet att verkligen hålla sig uppdaterad men det är samtidigt också det som kräver både mest tid och mest förkunskap. I många situationer behöver du också ha tillgång till en prenumeration på tidskriften för att du ska kunna läsa texterna i sin helhet. Om du studerar på universitet så har du allt som oftast tillgång till en del via biblioteket där.

Det du gör för att nyttja den här funktionen är att du helt enkelt går in på tidskriftens hemsida och adderar din mejladress så att du får ett mejl varje gång det släpps ett nytt nummer av tidskriften. Det vanligaste är att den här funktionen kallas något i stil med ”issue alert”‌ .

När tidskriften släppt ett nytt nummer får du ett mejl med alla titlarna på de nya artiklarna. Personligen scannar jag då igenom titlarna på alla de nya studierna och sedan tittar jag igenom abstrakten också. Tycker jag då att det fortfarande är intressant så laddar jag ner hela studien och börjar läsa.

Det här blir, som du säkert förstår, en hel del arbete och vissa dagar kan jag få en 4-5 mejl med ett nytt nummer av olika tidskrifter där jag totalt sett kanske behöver scanna igenom 100 studietitlar och sedan kan det bli en 20-30 abstrakt av det och därefter kanske jag läser en 2-3 artiklar helt. Men siffrorna varierar mycket från dag till dag och vecka till vecka.

Vilka tidskrifter just du ska skriva upp dig på beror på dina intressen. Personligen har jag mest skrivit upp mig för tidskrifter relaterat till träning och träningsfysiologi även om jag också följer några som fokuserar på kost och nutrition.

Tips nr 4 – Använd Google Scholar

Precis som google oftast fungerar bäst om du letar efter något visst på internet så fungerar också google oftast bäst om du letar efter en viss typ av studie. Google har nämligen en sökmotor som endast är till för att söka bland olika tidskrifter som kallas för Google Scholar.

Jag använder sällan Google Scholar‌ för att hålla mig uppdaterad inom ett ämne utan istället är det verktyget jag använder mig av när jag vill fördjupa mig inom ett visst ämne och inte fokuserar på att få veta ”det senaste”.

Ibland kan det dock hända att jag faktiskt nyttjar Google Scholar för att söka upp nya studier och då skriver jag in de sökorden jag är intresserad av och sedan begränsar jag min sökning till artiklar publicerade de senaste månaderna, eller i vissa fall endast den senaste månaden. Det händer också att jag söker efter nya artiklar som har citerat en artikel som jag är intresserad av att veta om det kommit någon ”uppföljning” eller ”kommentar på ämnet”.

Om du ska nyttja Google Scholar till det här så krävs det dock att man har en del kunskap i vilka akademiska termer och liknande som vanligen används för att hitta det du söker efter.

Summering

Då var del två kring hur jag jobbar för att försöka hålla mig uppdaterad kring när det släpps nya intressanta studier på ett ämne jag är intresserad av. Förhoppningsvis kan du också nyttja någon eller alla av dem för att lättare få tag i nyheter som du är intresserade av som är baserade på fakta och inte påhittat trams.

° ° °

Jacob Gudiol‌  är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)