Imorgon tisdag är det Kanelbullens dag‌ . En i sig ganska oskyldig företeelse som funnits i några år. Därför tänker jag inte slå in öppna dörrar med att säga att kanelbullar är ohälsosamt. Det vet alla. Jag tänker heller inte argumentera för att du ibland kan äta en kanelbulle utan problem. Det vet alla också. Kanelbullens dag‌ är inte mer än ett enskilt exempel på alla ursäkter till att äta onyttigt som vi dagligen peppras med. Ett tecken på hur samhället i mångt och mycket främjar ohälsosamt leverne stället för det motsatta. Jag skulle vilja bidra till att vända på den trenden. Ska vi ha specifika dagar för onyttiga ting kan det ju lika gärna finnas dagar för sådant som främjar vår hälsa också. 

Därför tänkte jag presentera lite förslag på andra dagar som borde införas och Kanelbullens dag‌ är ett perfekt tillfälle att lyfta detta för maximal uppmärksamhet. Denna dag och andra dagar så som Våffeldagen‌ och Fettisdagen‌ syftar någonstans till att vi ska unna oss. Eller ja, bli lurade till att unna oss. Men ska vi bli lurade att unna oss så kan vi väl lika gärna bli lurade att unna oss någonting bra? Träning till exempel. I alla möjliga former.

”Träningens dag”‌ klingar bra i mina öron. Att på befolkningsnivå uppmärksamma och uppmuntra fysisk aktivitet kan vi aldrig göra för mycket. En officiell dag för detta vore med andra ord på sin plats. Men det finns inte. I alla fall inte så som jag önskar. Via google lyckas jag söka fram att Friskis & Svettis‌ verkar ha något som kallas träningens dag‌ – men det räcker inte för mig. Jag vill att den införs i kalendern och blir allmänt uppmärksammad. Alla som ska veta om den. Alla. Precis som med Kanelbullens dag‌ .


Hör ni det, alla aktörer på inom gym- och övriga träningsbranschen? Jag har en affärsidé! En som främjar hälsa istället för ohälsa och som dessutom kommer rendera i ökade intäkter för er.

Men varför stanna där? Inför Löpningens dag‌ , Yogans dag‌ och Styrketräningens dag‌ . Bra för folkhälsan och perfekt möjlighet för alla gym, yogacenter och försäljare av löparskor att tjäna några slantar på att folk sätts i rörelse. Hör ni det, alla aktörer på inom gym- och övriga träningsbranschen? Jag har en affärsidé! En som främjar hälsa istället för ohälsa och som dessutom kommer rendera i ökade intäkter för er. Ni har mitt fulla stöd att hjälpa mig popularisera dessa dagar. Se också gärna till att begreppetFredagsfys‌ blir minst lika stort som begreppet Fredagsmys‌ när ni ändå är igång.

För övrigt fyller jag år på Kanelbullens dag‌ (grattis till mig). Inte helt oväntat får jag därför i regel ett gäng kanelbullar som present av olika individer som tror sig vara påhittiga. Fin gest, fin tanke. Men jag önskar mig något helt annat. Att vi inför en vettig dag till exempel. Träningens dag‌ . Ska vi lura folk till att ta beslut så kan väl dessa lika gärna vara bra sådana?

° ° ° 

Daniel J Larsson‌  är krönikör på Tyngre.se och skriver bland annat även för BODY Magazine. Du kan tidigare ha hört honom i sin egen podcast FitnessPodden, som gäst i Tyngre Radio och som programledare på Top Speakers Corner under Fitnessfestivalen. Daniel har även varit nominerad till årets PT år 2013, 2014 och 2015. Finns också på Instagram: @danieljlarsson