Coming Man

Mikael ”Zacke” Zackrisson tar nya kliv mot Men’s Physique-eliten.

Alex Danielsson

Han kom trea i sin första start, och följde upp det med att bli fyra på årets SM. Men att, som kanske de flesta andra, vara nöjd med det är inget för Zacke, som han kallas. Drillad sedan barnsben i både fotboll och hockey så är seger det enda som räknas.

– Ja, min fjärdeplats på SM kändes fördjävlig. Även om jag vet att det är hög konkurrens på den nivån, så kommer jag alltid kämpa mot målet att bli bäst‌ , berättar han.

Nu gjorde Zacke det redan som 6-åring. Fotboll och hockey delade hans fritid i två lika stora delar, och upp till ganska hög nivå gick de sporterna hur bra som helst att kombinera. Det var först när han kom i gymnasieåldern han tvingades välja. Och precis som många andra före honom blev det hockeygymnasium i hemstaden Västerås med planen kristallklar: gå klart skolan, vidare till spel för VIK i Elitserien, och därefter välbetalt proffs i NHL [(1)].

Knäskadan i hockey gjorde Men's Physique-tävlandet möjligt.
Zacke hade talangen, storleken för sin ålder och han hade träningsgnistan. Därför gick det också bra för Zacke, till en början. Men efter ett par säsonger började han få problem med knäna, vilka i efterhand har konstaterats som förslitningsskador. Det som till slut tvingade Zacke att helt ge upp hockeyn var dock en lite mer akut skada.

– Under en match fick jag en tackling som i sig inte var särskilt märkvärdig, men på något sätt lyckades jag vrida till högra knät ordentligt. I det läget skadade jag både menisk, korsband och ledband, varför vägen tillbaka blev ganska lång‌ , minns han.

Och lång var den. Åtta månader på kryckor, och ytterligare åtta med hård och målmedveten rehabträning gjorde att Zacke tappade totalt 1,5 år av hockeyn. Han tog sig dock tillbaka, gjorde comeback på isen, och hann också med att hjälpa föreningen gå upp en division, men sedan var det slut. Vägen tillbaka var helt enkelt för lång.

Att ge upp en dröm öppnade upp för en annan.

– Det sved hårt att ge upp den drömmen, helt klart. Dock kunde styrketräningen ta en allt större och mer naturlig plats i mitt liv, och på väldigt många sätt blev träningen en räddare i nöden.‌

Efter att ha harvat runt bland en del olika lokala träningsanläggningar hamnade Zacke till slut på Bjurhovda Atletklubb, hemma i Västerås. För de allra flesta säger namnet förmodligen ingenting. Men det lilla och till synes anspråkslösa gymmet är den vagga ur vilken atleter som Ulf Larsson, Robin Andersson, Kenny Isaksson, Camilla Palazzi och Helene Hoby formades och gjordes till svensk byggarelit på 80- och 90-talet [(2)].

På Bjurhovda AK tränar fortfarande både Ulf Larsson och Kenny Isaksson, och det blev också Kenny som ganska kvickt fångade upp Zackes glöd och fysiska talang.

– Ja, det kom sig så att vi helt enkelt började träna ihop, både Kenny, Uffe och jag, och efter en tid sa Kenny att jag hade förutsättningar för att tävla. Och eftersom jag är en tävlingsmänniska av rang så taggade jag till på en gång‌ , skrattar Zacke.

Zacke hemma på Bjurhovda AK.
Kenny hade förmodligen tänkt sig en mer traditionell gren för Zackes del, men dagens huvudperson hade bilden klar framför sig. Det var Men’s Physique som gällde. Och tävlingsmålet sattes snabbt upp. BODY Classic i Solnahallen var tänkt som startskott, men huvudmålet var hela tiden detsamma: SM i Västerås – på hemmaplan. På Kennys inrådan satte Zacke igång med sin tävlingsdiet redan den 1 januari, då vägandes 104 kg.

– Det var såklart tufft, men jag led inte så där överdrivet mycket. Jag hade energi till jobb och träning, och fick dessutom bra utväxling under resan.‌

På tävlingsdagen i början av maj – 16 veckor senare – vägde Zacke in på 88 kg, det vill säga 16 kg lättare. På scen var han skarp, men ändå fyllig och muskulös, och blev till slut trea i debuten, av 17 startande.

– Jo, det var kanske bra för att vara första tävlingen. Men man vill ju alltid vinna, liksom.‌

Att förlora är inte Zackes bästa gren.
Vinnarskalle, anyone? Zacke fick rådet av domarna att ta ner sig lite till i vikt, varför galningen bara tillät sig själv tre veckor av obehindrat ätande innan han drog igång dieten igen inför SM. Vikten vid den tidpunkten var 91 kg, och när han 14 veckor senare klev upp på SM-scenen stannade nålen på 79,5 kg… (!)

– Kenny sa att jag åt som en liten flicka, och det stämde nog‌ , skrattar han.

I bästa möjliga konkurrens och i dessutom ett stort startfält kom Zacke på fjärde plats. Att han inte är riktigt nöjd kan vi nog lista ut, men samtidigt börjar Zacke förstå en av egenheterna med sporten.

– Det här är en bedömningssport vilket är helt nytt för mig. Jag kan alltså inte påverka någonting annat än min egen prestation, och det är bara att gilla läget och göra det bästa av utmaningen.‌

Och av just den anledningen är Zacke inte intresserad av att lägga av för säsongen riktigt ännu. Istället har han tillsammans med Kenny stakat ut nästa mål: World Cup i Benidorm, Spanien, 12-15 december [(3)]

Full fart mot den internationella karriären.

– När ändå brallorna är nere liksom… Dessutom blir det kul att se hur internationella domare ser på en. Det är i dagsläget ganska exakt 60 dagar kvar, så jag hoppar på dieten igen typ nu. Målet blir att tävla på min SM-vikt, på 79-80 kg.‌

Om du varit uppmärksam så här långt i texten så vet du att Zacke inte åker till Spanien för att blott sola pannan.

– Nej, målsättningen är att ta en pallplats… Jag satsar alltid för att vinna.‌


FAKTA
‌ Namn: Mikael "Zacke" Zackrisson
Längd: 181 cm
Vikt: 79,5 kg på SM / offseason 93 kg
Ålder: 27 år
Bor: i Västerås, född i Linköping
Utbildning: Snickare/hockeygymnasium
Jobbar: UPS, budbilschaufför
Tränar på: Bjurhovda AK
Tränat: alltid, men seriöst i 4 år

ZACKES TRÄNING
‌ Sex dagar i veckan inleder han med ett kardiopass på 45-60 minuter plus ytterligare 45-50 minuter på gymmet där han tränar mage och vader, samt ibland också ländrygg. I övrigt är det nedanstående träningssplit som gäller. Alla gympass genomförs tillsammans med Kenny.

måndag – axlar
tisdag – vilodag
onsdag – ben
torsdag – rygg, baksida axlar
fredag – vila
lördag – bröst (där även Uffe är med) (lördagar körs ingen kardio)
söndag – armar

Söndagsnöjet – armar.

ZACKES KOST
‌ Han ligger i dagsläget på ett dietupplägg med blygsamma 1800 kcal per dag. Tanken är dock att detta intag ska trimmas ytterligare, rentav ner till 1400 kcal per dag under en period (!). Detta enligt följande kostupplägg från Fredrik Carlsson:

1400 KCAL

Mål 1: 8.00
‌ 50 havregrynsgröt
200 gr äggvita

  • BCAA

Mål 2: 10.15
‌ 50 gr proteinpulver

Mål 3: 12.30
‌ 35 gr ris
150 gr torsk

Mål 4: 16.00
‌ 35 gr ris
150 gr torsk

Mål 5: efter träningen
‌ 35 gr ris
150 gr torsk

Mål 6: 21.00
‌ 150 gr kyckling
200 gr broccoli

Stenhård diet och tillika träning byggde denna kropp.Liknande artiklar
Fitness: Vi kollar läget med Sebastian Jansson

Favoriten och fysiskglänsaren Sebastian Jansson får sig en verbal påhälsning. Sebbe berättar bland annat om livet som blivande far och som nybliven husägare, men även om hur hans kost och träning ser ut just nu.

13 juni 2024

Fitness: Marcus Udd om nya mål

Vår evige favorit Marcus Udd gästar radion. Hör allt om hans träning och kost, men också om hans spännande planer inför framtiden.

29 apr. 2024

Fitness: Chris Harnell och årets MP-säsong

Kärt återseende med fysiksnitsaren Chris Harnell. Om träning, diet och målen för säsongen.

15 apr. 2024

Leffe om att börja tävla sent i livet

Direkt från VM i Santa Susanna fångar vi upp Leif Andersson som knep silvret i Men's Physique, Masters +50 år.

6 nov. 2023

Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Faser – från diet till tävling

Fredrik & Ashkan snackar faser från diet till tävling till måndag. Hur yttrar sig dessa faser? Och vad är en efterfas?

30 sep. 2023

Bodybuilding-coachen Abbe Mattsson

Vi möter coachen Albin Mattsson, som verkligen gillar allt vad bodybuilding heter. Hör om Abbes eget tävlande och om hur han jobbar.

28 aug. 2023

Arian Moshiri satsar mot MP-proffskort

Fredrik & Ashkan surrar med Arian Moshiri, aspirerande MP-kille i NPC som jobbar hårt mot sitt proffskort.

10 juni 2023

Tävling, rebound och nya program

Fredrik & Ashkan surrar om lite blandat - tävling, rebound, nya program, inför tävling och allt därtill. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

3 juni 2023

Fredrik Age om comebacken

Direkt på plats från EM-tävlingarna i Santa Susanna träffar vi kompisen Fredrik Age. Hör honom berätta om vägen från att se sig själv som en kroppsbyggare till att ta ett EM-silver i Men’s Physique.

8 maj 2023

"Welcome to the dark side"

Fredrik berättar om sin diet som mynnade ut i en tävling. Dessutom pratar vi om laddning, det mentala och smygande.

6 maj 2023

Men's Physique-eleganten Aran Hafid

Fredrik & Ashlan snackar med MP-eleganten Aran Hafid. Hör honom berätta om sin resa fram mot scenen, om träning och kost.

4 mars 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Waldemar Gustavsson Ek – nyblivet IFBB Pro

Fredrik & Ashkan snackar med Waldemar Gustavsson Ek, nyblivet IFBB Pro i Men's Physique. Hör hans resa från amatör till IFBB Elite Pro och nu till IFBB Pro.

5 nov. 2022

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

Sebastian Jansson – Mr Laid Back

Fredrik & Ashkan snackar med Sebastian Jansson – Mr Laid Back. Hör honom berätta om sin satsning i Men’s Physique.

1 okt. 2022

Zakarias i full fart mot SM

Alex, för dagen ensam värd i stugan, möter den lovande MP-junioren Zakarias El-Zein som just nu förbereder sig för SM.

28 juli 2022

Boijas 5 tips för trädgårdsträningen

Redaktionsfavoriten Niklas Boija lägger ut texten om hur du håller fysiken i trim hemma i trädgården i sommar.

Alex Danielsson

5 juli 2022

"Tack till Tyngre"

En inspirerande sommarhälsning från vår vän och mentor Ove Rytter.

Alex Danielsson

24 juni 2022

Marcus 5 tips för en bättre bänk

MP-snitsaren Marcus Udd ger oss här sina fem bästa tips för att bli bättre i sin absoluta favoritövning bänkpress.

Alex Danielsson

23 juni 2022

Samirs 5 tips för rygg i världsklass

Bästa sättet att träna rygg? Lär dig från en av våra bästa kroppsbyggare. Samir är ett fysiskt fenomen med en rygg som verkligen utvecklats.

Alex Danielsson

13 juni 2022

2 x Karro och Patricia!

2 x Karro och Patricia! När de nu slår sina redaktionella påsar ihop så händer det grejer, kan vi lova. På riktigt.

Alex Danielsson

21 apr. 2022

Linus 6 favoritövningar för armar!

Linus 6 favoritövningar för armar, här är de!

Alex Danielsson

14 apr. 2022

Anthony Pettersson mot Tyngre X

Anthony Pettersson mot Tyngre X. Med endast en av värdarna tillräckligt kurant (Alex) blir dina öron här istället smekta av dagen gäst.

4 apr. 2022

Sebastian Jansson mot Tyngre X

Sebastian Jansson mot Tyngre X. Vi snackar med en av våra riktiga MP-glänsare, som hade ställt in sig på att ställa upp i "bara" en tävling.

28 mars 2022

Waldemar mot Tyngre X!

Waldemar mot Tyngre X! Vi snackar upp inför Jan Tana Classic Elite Pro Show med MP-proffset Waldemar Gustavsson Ek.

17 mars 2022

Chris Harnell mot NOCCO Pro Qualifier!

Den snitsige EM-mästaren Chris berättar om den gångna säsongen, men också om vad som komma skall: NOCCO Pro Qualifier!

31 jan. 2022

VM-trean Sebbe Jansson på besök!

Vi snackar med fysiksnitsaren Sebastian Jansson, nybliven VM-bronsmedaljör. Om hur allt började, om diet, träning och hur han får allt att se så lätt och naturligt ut.

27 dec. 2021

EM i styrkelyft 2021 – bilder och tankar!

Några bilder och några tankar från EM i Västerås.

Alex Danielsson

13 dec. 2021

Tyngre X – vårt nästa fitnessevent

Alex & Andreas berättar om planerna på att återigen arrangera en fitnesstävling. Eventet går under namnet Tyngre X och genomförs i Stockholm den 9-10 april.

14 okt. 2021

Chris Harnell inför VM

Vi tar pulsen på glidaren Chris Harnell och kollar hur det går med satsningen inför kommande VM. Hör Chris berätta om sin avslappnade inställning till fitnesslivet och vad det är som driver honom. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

21 aug. 2021