Möt Nordens första Men's Physique-proffs!

Norske Alexander Myrvold slog ner som en bomb och har totaldominerat Men's Physique-scenen även internationellt. Nu tar han nästa steg.

Alex Danielsson

Foto: Jon Klasbu

Är det inte fantastiskt att kunna följa fysiksporterna i en tidsanda där klasserna och deltagarantalet bara växer? De atleter som idag armbågar sig fram i de unga grenarna har ju banne mig möjligheten att sätta nya golden standards, precis som Richard Fosbury eller Jan Boklöv gjorde när det begav sig. Vi fått äran att tala med mannen som 2014 byggde en meritlista du inte tror på. Bäst i världen, Alexander Myrvold!

Debuten‌
‌ Norrmannens första tävling var Oslo Grand Prix 2014. Efter en ungdomskarriär inom amerikansk fotboll och basket så satta skadorna stopp för honom och styrketräningen fick ta över. Med en sent påbörjad diet med torsk i fokus gick han upp på scen och plockade hem en förstaplats i Men's Physique -174 cm och i overall.

Valet om att tävla i Men's Physique var ingen slump. Att han skulle gått mot en större fysik verkar inte ha funnits på kartan.

– Jag valde Men's Physique på grund av att det var den fitnessgrenen som passade mig bäst, och jag är nöjd med det valet! Bodybuilding var inte något för mig, där man är tvungen att gå i trosor, haha...‌

**

Stick to the plan
‌** Jag frågar honom hur man tar sig så långt som han gjort under det senaste året. Som drömmare samlar man på framgångsrecept och det skrämmer mig ibland hur lika de låter. Det är som om atleter som Alexander sitter på en mental förmåga som vi andra saknar. Kanske är det dags att omvärdera sin envishet på CV:t när man ser vart Alexanders har tagit honom.

– Jag vill nog påstå att jag är en envis person. Jag ger mig aldrig förrän jag har fått det jag vill ha. Jag har ett väldigt stort driv som motiverar mig till att pressa mig ännu hårdare och till att hålla en god disciplin. När man ska tävla så måste man ge allt, dag in och dag ut. "Consistensy is the key".‌

Sen var det den här saken med att nöja sig. Detta är någonting som Alexander inte verkar ha sysslat med speciellt mycket med under 2014.

– Orsaken till att jag har valt att bli proffs är att jag nu vunnit EM, VM och Arnold Classic. Detta är något som jag drömt om sedan jag började tävla. Men när de målen nu är uppfyllda tänkte jag att det var dags att ta ett steg vidare och fortsätta min dröm som proffs.‌

Alla bitar måste sitta
‌ Det är inte goda gener och bänkpress två dagar i veckan som skapat denna framgång. Alexander har ett helhetstänk kring sitt tävlande och förstår att alla delar är lika viktiga för att nå de stora framgångarna.

– Vi är egentligen i en väldigt tidig fas inom Men's Physique, även om grenen funnits väldigt länge i USA. Vi har sett många bra atleter under denna korta tid. Det jag tror skiljer mig från de andra är mitt framträdande, en god fysik och en bra utstrålning. Det är tack vare den kombinationen som jag lyckas presentera fysiken på ett sätt som framhäver mina starka sidor. Jag ser väldigt många där ute med grym fysik, men utan en aning om hur de ska presentera sig själva på scenen. Det är där som de allra flesta faller.‌

Hur känns det nu då att vara först med proffskort i hela Skandinavien?

– Det är helt sjukt! Jag hade aldrig trott att det var möjligt eller att det faktiskt någonsin skulle ske när jag började tävla. Det är verkligen en dröm som gått i uppfyllelse!‌

Hårt arbete blir hårdare
‌ Men det är inte bara guld (och ett silver) och gröna skogar uppe på toppen. Någonstans måste man förstå att det krävs högre insatser när man spelar i högsta ligan. Med de nya framgångarna och proffskort så gäller det att steppa upp sig spel, förändringar kommer att ske, någonting som Alexander tänkt på. 

– Jag kommer inte att förändra mig som person. Jag är en helt vanlig människa som jobbar och går i skolan. I och med att jag blivit proffs så har jag dock mycket större förväntningar på mig och är tvungen att jobba ännu hårdare än jag är van vid. Jag måste pressa mig själv ännu hårdare än tidigare.‌

Utvecklingskurvan i sporten lär inte gå mot x-axeln utan snarare i en brant kurva uppåt. I och med att sporten får mer uppmärksamhet kommer det totala intresset att öka. Alexander kan inte vara sitt koncept trogen utan måste hela tiden testa nya vägar för att utveckla sig. 

– Jag tror att den här grenen bara kommer att bli ännu mer populär och att flera vill komma i bra form, vilket sedan kommer att resultera i att fler vill ställa upp i MP. Det kommer att ge ett tuffare motstånd i framtiden.‌

Han fortsätter:

– Jag jobbar därför med att lägga på mig mer muskler. Jag testar lite nya dieter och träningsupplägg för att förbättra mig själv lite mer för proffsnivån. Jag har provat olympiska lyft och crossfit bara för att ha testa något nytt. Jag har också kört olika metoder att köra styrka på, så som negativ träning, supersets, dropsets, högintensivt och liknande i olika kombinationer.‌

Efter ett så framgångsrikt 2014 frågar jag vart detta ska ta vägen, vad är nästa mål?

– Till och börja med vill jag hjälpa andra att komma dit jag har kommit i dag, men jag vill också bli klar med min utbildning till sommaren. Efter det ska jag göra upp en plan inför kommande tävlingar, och förhoppningsvis ta mig till Olympia en vacker dag.‌

Hur stora är dina chanser att ta dig till Olympia-scenen?

*– Det är nog bara att vänta och se…

‌* Alexander Myrvold är bäst i världen.

Men även solen har…
‌ Under förra året blev det sju tävlingar. Sju tävlingar är inget man slänger ur sig utan insats. Men Alexander tar det piano trots det ständiga underskottet.

– Jag vet att det låter lite klyschigt, men det blir tillslut en livsstil. När man konstant går på diet under ett år så blir det en vana att äta på det sättet. Missförstå mig rätt, jag har också mina ”Cheatmeals”. Det är först när det börjar närma sig tävlingsdags som jag stramar åt dieten lite.‌

Har du några cheatmeals att rekommendera?

– Hamburgare, Pizza och Ben & Jerrys!‌

***

Fakta
Coach: Rune Aavik
Vikt: Off Season 85kg, On Season 74kg
Tränar på: Sats Metro
Bästa muskelgrupp: Axlar
Favoritövning: Axelpress
Sponsorer: Better Bodies, Gymgrossisten och Aromasol
Bor: Oslo, Norge‌

Träningsupplägg
Söndag - Bröst och triceps
Måndag - Rygg och biceps
Tisdag - Axlar och mage
Onsdag - Ben
Torsdag - Bröst och rygg
Fredag - Axlar och armar
Lördag - Vilodagen, också känd som kardio, mage, vader‌

Meritlista
1a plats Senior EM Men's Physique (-174 cm) och overall
1a plats Junior EM Men's Physique öppen klass
1a plats Oslo Grand Prix Men's Physique (-174 cm) och overall
1a plats Norway Open Men's Physique (-174 cm) och overall
1a plats Arnold Classic Europe Junior Men's Physique öppen klass
2a plats Arnold Classic Europe Senior Men's Physique (-172 cm)
1a plats Senior VM Men's Physique (-174 cm)‌

***

Skribenten Viktor Söder jobbar som PT och kan nås på mail‌ här‌. Du kan också följa honom på hans instagram "‌ tungtfornuft‌".‌


Liknande artiklar
Fitness: Marcus Udd om nya mål

Vår evige favorit Marcus Udd gästar radion. Hör allt om hans träning och kost, men också om hans spännande planer inför framtiden.

29 apr. 2024

Fitness: Chris Harnell och årets MP-säsong

Kärt återseende med fysiksnitsaren Chris Harnell. Om träning, diet och målen för säsongen.

15 apr. 2024

Leffe om att börja tävla sent i livet

Direkt från VM i Santa Susanna fångar vi upp Leif Andersson som knep silvret i Men's Physique, Masters +50 år.

6 nov. 2023

Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Faser – från diet till tävling

Fredrik & Ashkan snackar faser från diet till tävling till måndag. Hur yttrar sig dessa faser? Och vad är en efterfas?

30 sep. 2023

Bodybuilding-coachen Abbe Mattsson

Vi möter coachen Albin Mattsson, som verkligen gillar allt vad bodybuilding heter. Hör om Abbes eget tävlande och om hur han jobbar.

28 aug. 2023

Arian Moshiri satsar mot MP-proffskort

Fredrik & Ashkan surrar med Arian Moshiri, aspirerande MP-kille i NPC som jobbar hårt mot sitt proffskort.

10 juni 2023

Tävling, rebound och nya program

Fredrik & Ashkan surrar om lite blandat - tävling, rebound, nya program, inför tävling och allt därtill. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

3 juni 2023

Fredrik Age om comebacken

Direkt på plats från EM-tävlingarna i Santa Susanna träffar vi kompisen Fredrik Age. Hör honom berätta om vägen från att se sig själv som en kroppsbyggare till att ta ett EM-silver i Men’s Physique.

8 maj 2023

"Welcome to the dark side"

Fredrik berättar om sin diet som mynnade ut i en tävling. Dessutom pratar vi om laddning, det mentala och smygande.

6 maj 2023

Men's Physique-eleganten Aran Hafid

Fredrik & Ashlan snackar med MP-eleganten Aran Hafid. Hör honom berätta om sin resa fram mot scenen, om träning och kost.

4 mars 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Waldemar Gustavsson Ek – nyblivet IFBB Pro

Fredrik & Ashkan snackar med Waldemar Gustavsson Ek, nyblivet IFBB Pro i Men's Physique. Hör hans resa från amatör till IFBB Elite Pro och nu till IFBB Pro.

5 nov. 2022

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

Sebastian Jansson – Mr Laid Back

Fredrik & Ashkan snackar med Sebastian Jansson – Mr Laid Back. Hör honom berätta om sin satsning i Men’s Physique.

1 okt. 2022

Zakarias i full fart mot SM

Alex, för dagen ensam värd i stugan, möter den lovande MP-junioren Zakarias El-Zein som just nu förbereder sig för SM.

28 juli 2022

Boijas 5 tips för trädgårdsträningen

Redaktionsfavoriten Niklas Boija lägger ut texten om hur du håller fysiken i trim hemma i trädgården i sommar.

Alex Danielsson

5 juli 2022

"Tack till Tyngre"

En inspirerande sommarhälsning från vår vän och mentor Ove Rytter.

Alex Danielsson

24 juni 2022

Marcus 5 tips för en bättre bänk

MP-snitsaren Marcus Udd ger oss här sina fem bästa tips för att bli bättre i sin absoluta favoritövning bänkpress.

Alex Danielsson

23 juni 2022

Samirs 5 tips för rygg i världsklass

Bästa sättet att träna rygg? Lär dig från en av våra bästa kroppsbyggare. Samir är ett fysiskt fenomen med en rygg som verkligen utvecklats.

Alex Danielsson

13 juni 2022

2 x Karro och Patricia!

2 x Karro och Patricia! När de nu slår sina redaktionella påsar ihop så händer det grejer, kan vi lova. På riktigt.

Alex Danielsson

21 apr. 2022

Linus 6 favoritövningar för armar!

Linus 6 favoritövningar för armar, här är de!

Alex Danielsson

14 apr. 2022

Anthony Pettersson mot Tyngre X

Anthony Pettersson mot Tyngre X. Med endast en av värdarna tillräckligt kurant (Alex) blir dina öron här istället smekta av dagen gäst.

4 apr. 2022

Sebastian Jansson mot Tyngre X

Sebastian Jansson mot Tyngre X. Vi snackar med en av våra riktiga MP-glänsare, som hade ställt in sig på att ställa upp i "bara" en tävling.

28 mars 2022

Waldemar mot Tyngre X!

Waldemar mot Tyngre X! Vi snackar upp inför Jan Tana Classic Elite Pro Show med MP-proffset Waldemar Gustavsson Ek.

17 mars 2022

Chris Harnell mot NOCCO Pro Qualifier!

Den snitsige EM-mästaren Chris berättar om den gångna säsongen, men också om vad som komma skall: NOCCO Pro Qualifier!

31 jan. 2022

VM-trean Sebbe Jansson på besök!

Vi snackar med fysiksnitsaren Sebastian Jansson, nybliven VM-bronsmedaljör. Om hur allt började, om diet, träning och hur han får allt att se så lätt och naturligt ut.

27 dec. 2021

EM i styrkelyft 2021 – bilder och tankar!

Några bilder och några tankar från EM i Västerås.

Alex Danielsson

13 dec. 2021

Tyngre X – vårt nästa fitnessevent

Alex & Andreas berättar om planerna på att återigen arrangera en fitnesstävling. Eventet går under namnet Tyngre X och genomförs i Stockholm den 9-10 april.

14 okt. 2021

Chris Harnell inför VM

Vi tar pulsen på glidaren Chris Harnell och kollar hur det går med satsningen inför kommande VM. Hör Chris berätta om sin avslappnade inställning till fitnesslivet och vad det är som driver honom. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

21 aug. 2021

Marcus Udd mot SM-guldet

Med beslutsamhet och ödmjuk självklarhet satsar MP-atleten mot ännu ett SM. Målet sticker han inte under stol med: det ör guld som gäller. Hör honom berätta om hur allt började och hur olika byten av gym fick honom att verkligen komma hem.

19 aug. 2021