Aktivitetsmätare är dåliga på att uppskatta energiförbrukning vid styrketräning

Resultaten mer att betrakta som underhållningsvärden.

Jacob Gudiol

Tidigare i år var det en del rubriker i media kring att dagens aktivitetsmätare fortfarande har stora problem att räkna ut hur mycket kalorier vi förbrukar över dagen. Vi tog även upp det här i ett avsnitt av Tyngre Rubriker där vi dessutom hade med Mikael Mattsson, en av forskarna bakom studien, som gäst, Fortsatt stora felberäkningar hos aktivitetsarmband.

Tillverkarna förbättrar givetvis sina produkter succesivt och resultaten bör förhoppningsvis därför också bli bättre efterhand. För någon månad sedan publicerades ytterligare en studie som undersökt ungefär samma sak fast denna gång hade man även inkluderat styrketräning som en av aktiviteterna så jag tänkte att det kunde vara kul att skriva en kort text om hur det gick för aktivitetsmätarna i detta sammanhang (1).

Studiens metod i korthet

Upplägget på den här studien var ganska enkelt. 28 kvinnor och 22 män fick utföra ett cykeltest och sen ett enklare styrketräningspass i cirkelform där de utförde tre set med fyra övningar på 10 RM. Jag kommer att fokusera på resultaten från styrketräningstesterna i den här artikeln.

Deltagarna gjorde dessa två träningspass med totalt åtta olika aktivitetsmätare på sig vilket onekligen måste ha sett lite roligt ut. Men alla mätningar är alltså från precis samma träningspass i den här studien vilket utesluter möjligheten att deltagarna bara tränat olika hårt vid olika mätningar trots att passet varit det samma på papper.

När man sen hade mätningarna så räknade man på hur ofta de var inom 10 procent av det faktiska värdet som man mätte genom att analysera luften som deltagarna andades in och ut under träningen.

Det finns ingen standard för hur man klassar någonting som tillräckligt bra när det gäller aktivitetsmätare vilket så klart är ett problem. Samtidigt är det ganska förståeligt då olika människor har olika krav.

I det här fallet så valde man att redovisa datan på lite olika vis. Dels får vi bara medelvärdena för alla mätningar. Dels får vi veta hur många mätningar som var mer än 10 procent fel antingen uppåt eller nedåt och dels en metod som kallas för Mean Absolute Percent Error (MAPE) där de bestämde att värdet skulle vara under 10 procent.

MAPE innebär att du räknar ut hur stor felprocenten är vid varje mätning och sen tar du alla de procentvärdena som du får fram och räknar ut medelvärdet på dem. Så om du har tre mätningar som är 15, 15 respektive 30 procent fel så blir MAPE för dessa 20 procent, (15+15+30)/3.

Betydande osäkerhet när det gäller kaloriförbrukning

Här under kan du se värdena för de olika sätten som man redovisade energiförbrukningen med. Först en graf som visar de genomsnittliga värdena för sig själv. Här ser det helt okej ut för i alla fall vissa av mätarna.

Ett medelvärde kan dock se bra ut bara genom att det är lika många stor fel uppåt som nedåt och det säger inte särskilt mycket hur precis varje enskild mätning här. Här under kan du därför se dels uträkningen med hjälp av MAPE och sen de faktiska antalet mätningar som mer än 10 procent fel åt något håll. Kom ihåg att det var 50 deltagare med totalt i den här studien så det maximala antalet mätningar som kunnat bli mer än 10 procent fel åt något håll är 50.

Det är när man ser den här datan som man inser hur dåligt mätarna faktiskt fungerar. Som du kan se så har det varit i princip alla mätningar som gjorts som visat mer än 10 procent fel.
Fitbit Charge 2 verkar ha lyckats komma inom intervallet med två mätningar men övriga aktivitetsmätare har konstant varit antingen 10 procentenheter för lågt eller för högt i sina uppskattningar. Dock hade Fitbit Charge inte någon MAPE som var bättre än övriga aktivitetsmätare utan där var Apple Watch och Polar bäst. Eller jag borde nog skriva minst dåliga.

Pulsmätningen var mer okej

Aktivitetsmätarna var betydligt bättre när det gäller pulsmätningen även om de inte var perfekta. Samtidigt kan man ju fråga sig vilken nytta man har av pulsmätning under ett styrketräningspass rent generellt sett?

Summering

Aktivitetsmätare har sina positiva sidor och en del upplever att de kan motivera dem att röra på sig mer under dagen. Alla funktioner som finns i dessa mätare är dock inte särskilt precisa och energiförbrukningen är definitivt en av dem.

Om du tittar på värdet för energiförbrukning så gör det främst som ett underhållningsvärde eller kanske en tävling mot dig själv där du ska försöka uppnå en vissa kaloriförbrukning under en visst tid eller liknande. Använder inte de värdena du får som tillförlitlig data.


Liknande artiklar
Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023