För lite bra frukt och grönt eller för mycket skitmat?

Hur påverkas vikten egentligen av att äta mer frukt och grönsaker? Jacob presenterar ny forskning i ämnet.

Jacob Gudiol

För knappt tre månader sedan skrev jag en artikel här på Tyngre med titeln ”Är frukt nyttigt eller onyttigt?” där jag förklarade att frukt är mycket mer än dess innehåll av olika sockerarter så som fruktos, glukos och sackaros. Jag tog även upp en del studier där man visat att om man säger till folk att äta mer frukt så har det vanligen ingen större effekt men om det händer något så är det positiva effekter, alltså motsatsen mot om du säger till folk att äta mer socker eller andra livsmedel som mest är baserade på socker likt läsk eller godis.

Ungefär en månad efter att min artikel här på Tyngre blev publicerad så släpptes en stor meta-analys på studier där man undersökt hur folks vikt förändras i förhållande till hur mycket frukt (och grönsaker) de äter vilken jag tänkte ta upp idag eftersom den ger en intressant inväg till en spännande diskussion kring om folk äter för lite frukt och grönt eller om de äter för mycket skitmat (1).

Mer frukt och grönsaker har en minimal effekt på vikten

Den här nya studien inkluderade mer än en halv miljon människor som man följt över tid för att undersöka om deras rapporterade intag av frukt eller grönsaker påverkade deras vikt. Den här typen av studier där man ber folk rapportera vad de äter är inte direkt fullt tillförlitliga, men det är de studier som för närvarande finns att tillgå. Ofta duger de bra för att se större effekter men när det gäller de mindre sakerna så blir allting mer osäkert eftersom det finns för många saker runt omkring som ”stör” datan. I tekniska termer kallas det här ofta för confounders‌ .

Hur som helst, givet de här bristerna, så fann man i den här studien att för varje extra 100 gram frukt som personerna åt så ökade deras vikt i snitt med 14 gram mindre per år. Ja, du läste rätt, det var 14 gram mindre. Den här skillnaden var statistiskt signifikant men som du säkert förstår är den i praktiken ganska meningslös, det blir ungefär ett kilo på en livstid.

När det gäller grönsaker så var det faktiskt så att man inte ens såg någon signifikant effekt och det faktiska värdet man kom fram till var att 100 gram mer grönsaker ökade kroppsvikten med 1,69 gram per år.

Varför verkar frukt och grönsaker ha en minimal effekt på vikten?

När jag först skrev underrubriken här ovanför så använde jag ordet betydelselös istället för ”minimal” men jag kom på att det är fel att använda det ordet. För egentligen är ett livsmedel som inte inverkar på vikten tillräckligt bra eftersom problemet är ju faktiskt de livsmedel som ökar risken för att vikten ska öka.

Det finns dock faktiskt livsmedel som korrelerar med en lägre vikt på ett mycket mer betydelsefullt vis än frukt och grönsaker. Det finns alltså livsmedel som man har sett har en mycket mer positiv effekt på folks vikt än frukt och grönsaker. Till exempel brukar folk som äter mer fullkorn, nötter, yoghurt och baljväxter gå upp klart mindre i vikt än andra människor (2, 3).

Folk behöver få i sig energi och de får bara lite av det från frukt och grönt

Det finns givetvis ingen som säkert vet varför sambanden jag tagit upp här ovanför är som de är. Det är framför allt epidemiologiska studier som har visat på de här resultaten och då går det väldigt sällan att påvisa orsakssamband med någon tillförlitlighet. Men jag ska ändå låta mig själv spekulera kring varför.

Min gissning till att de här resultaten är för att frukt och grönsaker helt enkelt innehåller väldigt lite kalorier. Tänk dig en hypotetisk person, din vän, som dagligen äter en hel del skitmat för att fylla ut sitt dagliga kaloribehov på 2500 kcal. Den här personer äter för närvarande endast 100 gram frukt och grönt varje dag men efter att du läxat upp henne eller honom så har får du upp intaget till 400 gram varje dag istället. Det är en imponerande ökning sett till mängden och att äta 300 gram extra mat kan faktiskt också det vara lite utfyllande och möjligen mätta lite extra för stunden. Fast om du istället tänker på hur mycket energi det faktiskt ger så är det endast kanske 150-200 kcal. Då din väns kaloribehov för att hålla igång kroppen inte förändras något nämnvärt av vad hen äter så behöver din vän fortfarande äta ungefär 2300 kcal till för att stilla hungern på sikt.

Om vi fortsätter att anta att din person fyller resten av sina kalorier med skitmat så blir det därför fortsatt en betydande mängd skitmat i kosten och då skimat korrelerar med viktuppgång så kommer troligen din vän att i princip gå upp lika mycket i vikt som tidigare.

Tittar vi istället på andra enkla livsmedel så som havregryn, bönor, linser, baljväxter, yoghurt, nötter och liknande så ger de mycket betydligt mer kalorier per hundra gram. Så om du får din vän till att börja äta 300 gram extra av dessa livsmedel varje dag så kommer hen helt plötsligt inte behöva äta lika mycket av annat för att stilla hungern och då kommer möjligen även intaget av skitmat att minska mer.

Nu har ju många typer av skitmat även egenskapen att vi kan äta dem även när vi egentligen inte är hungriga, så i praktiken kanske det inte går så bra för din väns vikt om du skulle försöka dig på det här tankeexperimentet i verkligheten, men på befolkningsnivå så tycker jag att det är en fullt gångbar hypotes för att förklara fynden jag tagit upp här ovanför.

Summering

Det är ingen tvekan om att frukt och grönsaker är bra för folks hälsa. Däremot är jag personligen mer tveksam över deras effekt på folks vikt. Jag tror helt enkelt inte att de få kalorierna som finns i frukt och grönsaker kommer att ha någon större inverkan på en persons totala kostmönster och då framför allt de dåliga delarna av kosten.

Om du lyssnat på avsnitt fyra av Tyngre Träningssnack där vi diskuterar tarmbiotan så är det möjligt att det finns andra väger där frukt och grönsaker skulle kunna inverka positivt ändå men om de skulle ha en större betydelse där i förhållande till annat vi äter så uppstår ju frågan varför det här då inte syns i den epidemiologiska forskningen jag tog upp ovan?

Så kort och gott: Vill du uppmuntra någon att börja äta nyttigare för hälsan skull så är det bra att uppmuntra till ett högre intag av frukt och grönsaker. Om målet däremot också är att uppnå viktnedgång så skulle jag lägga mer tid på att få personen att minska på intaget av skitmat och sedan ersätta det med annan mat som ändå ger en del kalorier likt vanliga hederliga näringsrika råvaror likt, rotfrukter, linser, bönor, naturell yoghurt, nötter, havregryn, frön, bär och liknande.


Liknande artiklar
Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Fetmamediciner, infarkter och julmat

I sista avsnittet innan julen är det mycket fokus på julen och både saker som verkligen hör den till och annat som vissa verkar koppla till den av lite oklara anledningar.

19 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023