Hur sötningsmedel påverkar ditt blodsocker och insulin efter en måltid

Gudiol brytar tag i en nyligen publicerad studie, och resultatet visade att sötningsmedel inte har någon mätbar skillnad på blodsocker och insulin.

Jacob Gudiol

För två och ett halvt år sedan skrev jag en längre artikel här på Tyngre om en systematisk översiktsartikel där forskarna hade gått igenom all forskning fram till och med sommaren 2017 kring hur sötningsmedel påverkar dig i följande fyra situationer.

  • Effekterna av bara sötningsmedel i munnen
  • Effekterna av sötningsmedel för sig själv när vi har svalt det
  • Effekterna av sötningsmedel en tid innan en vanlig måltid
  • Effekterna av sötningsmedel i samband med en måltid.

Resultatet i den översiktsartikeln var att sötningsmedel har en minimal effekt i alla fyra situationerna. I vissa enstaka studier såg man en skillnad mot inget sötningsmedel men effekterna på blodsocker och insulin var minimala i förhållande till faktiskt socker.

För två månader sedan publicerades en ny systematisk översiktsartikel som tittat på ungefär samma fråga (1). I den här så tittade man dock endast på de två timmarna efter en måltid. I den här nyare systematiska översiktsartikeln så hade man dock även inkluderat en meta-analys.

En meta-analys innebär att forskarna försöker summera resultatet från alla studier till ett enda resultat. Detta är bra då en liten eventuell effekt kanske inte syns i en mindre studie men när du tar många mindre studier med en liten effekt och summerar dem så kan du ibland se att den finns där. Till exempel är det så här som man först visade att ett lite högre proteinintag än normalt är bra om du styrketränar.

Sötningsmedel för sig själv eller tillsammans med mat påverkade inte

Totalt hittade forskarna 34 randomiserade studier där en grupp fick en placebo av någon typ och den andra gruppen fick något med sötningsmedel i. Resultatet blev att man inte hittade någon signifikant effekt i någon jämförelse.

Sötningsmedel hade med andra ord ingen mätbar skillnad på blodsocker och insulin. Så här summerade forskarna det själv:

In conclusion, this review provides an up-to-date overview of controlled human intervention studies on the effects of LES consumption on acute postprandial glycemic and insulinemic responses. Our analyses indicate that under acute conditions, whether administered alone or in combination with a nutrientcontaining load, LESs do not exert an independent effect on the mean change in postprandial blood glucose or insulin responses compared with a control intervention.

Den här meta-analysen inkluderade alla studier som kunde hittas fram tills idag men det finns många frågor som ändå inte blir besvarade fullt ut. Till exempel så har man inkluderat alla sötningsmedel i en och samma grupp i den huvudsakliga analysen. Detta trots att de sötningsmedel som finns på marknaden idag är väldigt olika varandra i hur de hanteras av kroppen.

Forskarna gjorde däremot en subgruppsanalys med och de fann ingen effekt då heller som du kan se i tabellerna här under. Men i subgruppsanalyser blir det ju helt plötsligt färre studier så resultaten blir mer osäkra.

Summering

Det finns numera en hel del studier som har undersökt hur sötningsmedel påverkar blodsockret och insulin efter en måltid och resultaten är tydliga med att det inte finns någon större effekt där. Det går så klart aldrig att utesluta helt att det inte påverkar på något vis men med den datan som finns idag så vet vi redan nu att effekten inte är stor.

Sen är det här så klart bara undersökningar kring vad som händer under de första timmarna efter en måltid. Vissa påstår att effekterna från sötningsmedel istället är något som sker över tid via andra mekanismer. Jag tycker inte att det finns några bra belägg för det påståendet heller men det är ändå en fråga som kvarstår.

Där finns det också, enligt mig, en större möjlighet att olika sötningsmedel kan ha olika effekter på sikt. Aspartam vet vi till exempel att det bryts ner tidigt i magsäcken till ämnen som vi får i oss även annars. Att det då skulle ha en långsiktig effekt känns helt orimligt för mig. Särskilt när vi även har längre interventionsstudier som inte kan visa på någon effekt.

Vissa andra sötningsmedel så som asesulfam k och sukralos bryts inte direkt ner i kroppen utan kommer mest ut via urinen. Då känns det i alla fall inte omöjligt att de på något ännu okänt vis skulle påverka lite mer långsiktigt.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash


Liknande artiklar
Kritik av modellen relativ energibrist inom idrotten (RED-s)

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel i tidskriften Sports Medicine som har den intressanta titeln, Does Relative Energy Deficiency in Sport (REDs) Syndrome Exist?

11 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag.

21 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Veganer som äter kött i smyg

Caroline, Jacob och Erik diskuterar två nyhetsartiklar från veckan som har gått. En i SvD som handlar om veganer som i smyg börjat äta kött igen.

23 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Hur kan man tänka kring barn och sötningsmedel?

Jacob och Wille börjar avsnitt 423 med en uppföljning på ett tidigare avsnitt där de diskuterat flerdagsfasta och tv-serien Limitless.

20 dec. 2023

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Sötningsmedel och risken för autism

I veckans avsnitt diskuteras en ny studie som påstår sig ha sett på en ökad risk för autism hos pojkar om mamman druckit aspartam.

10 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023