Hur sötningsmedel påverkar ditt blodsocker och insulin efter en måltid

Gudiol brytar tag i en nyligen publicerad studie, och resultatet visade att sötningsmedel inte har någon mätbar skillnad på blodsocker och insulin.

Jacob Gudiol

För två och ett halvt år sedan skrev jag en längre artikel här på Tyngre om en systematisk översiktsartikel där forskarna hade gått igenom all forskning fram till och med sommaren 2017 kring hur sötningsmedel påverkar dig i följande fyra situationer.

  • Effekterna av bara sötningsmedel i munnen
  • Effekterna av sötningsmedel för sig själv när vi har svalt det
  • Effekterna av sötningsmedel en tid innan en vanlig måltid
  • Effekterna av sötningsmedel i samband med en måltid.

Resultatet i den översiktsartikeln var att sötningsmedel har en minimal effekt i alla fyra situationerna. I vissa enstaka studier såg man en skillnad mot inget sötningsmedel men effekterna på blodsocker och insulin var minimala i förhållande till faktiskt socker.

För två månader sedan publicerades en ny systematisk översiktsartikel som tittat på ungefär samma fråga (1). I den här så tittade man dock endast på de två timmarna efter en måltid. I den här nyare systematiska översiktsartikeln så hade man dock även inkluderat en meta-analys.

En meta-analys innebär att forskarna försöker summera resultatet från alla studier till ett enda resultat. Detta är bra då en liten eventuell effekt kanske inte syns i en mindre studie men när du tar många mindre studier med en liten effekt och summerar dem så kan du ibland se att den finns där. Till exempel är det så här som man först visade att ett lite högre proteinintag än normalt är bra om du styrketränar.

Sötningsmedel för sig själv eller tillsammans med mat påverkade inte

Totalt hittade forskarna 34 randomiserade studier där en grupp fick en placebo av någon typ och den andra gruppen fick något med sötningsmedel i. Resultatet blev att man inte hittade någon signifikant effekt i någon jämförelse.

Sötningsmedel hade med andra ord ingen mätbar skillnad på blodsocker och insulin. Så här summerade forskarna det själv:

In conclusion, this review provides an up-to-date overview of controlled human intervention studies on the effects of LES consumption on acute postprandial glycemic and insulinemic responses. Our analyses indicate that under acute conditions, whether administered alone or in combination with a nutrientcontaining load, LESs do not exert an independent effect on the mean change in postprandial blood glucose or insulin responses compared with a control intervention.

Den här meta-analysen inkluderade alla studier som kunde hittas fram tills idag men det finns många frågor som ändå inte blir besvarade fullt ut. Till exempel så har man inkluderat alla sötningsmedel i en och samma grupp i den huvudsakliga analysen. Detta trots att de sötningsmedel som finns på marknaden idag är väldigt olika varandra i hur de hanteras av kroppen.

Forskarna gjorde däremot en subgruppsanalys med och de fann ingen effekt då heller som du kan se i tabellerna här under. Men i subgruppsanalyser blir det ju helt plötsligt färre studier så resultaten blir mer osäkra.

Summering

Det finns numera en hel del studier som har undersökt hur sötningsmedel påverkar blodsockret och insulin efter en måltid och resultaten är tydliga med att det inte finns någon större effekt där. Det går så klart aldrig att utesluta helt att det inte påverkar på något vis men med den datan som finns idag så vet vi redan nu att effekten inte är stor.

Sen är det här så klart bara undersökningar kring vad som händer under de första timmarna efter en måltid. Vissa påstår att effekterna från sötningsmedel istället är något som sker över tid via andra mekanismer. Jag tycker inte att det finns några bra belägg för det påståendet heller men det är ändå en fråga som kvarstår.

Där finns det också, enligt mig, en större möjlighet att olika sötningsmedel kan ha olika effekter på sikt. Aspartam vet vi till exempel att det bryts ner tidigt i magsäcken till ämnen som vi får i oss även annars. Att det då skulle ha en långsiktig effekt känns helt orimligt för mig. Särskilt när vi även har längre interventionsstudier som inte kan visa på någon effekt.

Vissa andra sötningsmedel så som asesulfam k och sukralos bryts inte direkt ner i kroppen utan kommer mest ut via urinen. Då känns det i alla fall inte omöjligt att de på något ännu okänt vis skulle påverka lite mer långsiktigt.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash


Liknande artiklar
Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag.

21 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Veganer som äter kött i smyg

Caroline, Jacob och Erik diskuterar två nyhetsartiklar från veckan som har gått. En i SvD som handlar om veganer som i smyg börjat äta kött igen.

23 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Hur kan man tänka kring barn och sötningsmedel?

Jacob och Wille börjar avsnitt 423 med en uppföljning på ett tidigare avsnitt där de diskuterat flerdagsfasta och tv-serien Limitless.

20 dec. 2023

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Sötningsmedel och risken för autism

I veckans avsnitt diskuteras en ny studie som påstår sig ha sett på en ökad risk för autism hos pojkar om mamman druckit aspartam.

10 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Lightläsk jämfört med vatten vid viktnedgång

Veckan avsnitt handlar om en ny studie där man jämfört sötningsmedel mot vatten och en artikel som tar upp olika medicinska myter i DN.

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Aspartam och IARCs besked om att kalla det möjligen carcinogent

Avsnitt 78 av Hälsoveckan tillägnas nyheten om att aspartam har hamnat på nivå 2b i IARCs gradering kring ämnens carcinogena egenskaper.

1 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023