Mättnad från dryck med olika sötning

En ny studie slår än en gång fast det vi alla vet: om du inte vill gå upp i vikt, undvik drycker sötade med någon form av socker.

Jacob Gudiol

Läskförsäljningen sjunker idag i Sverige, vilket är en trevlig trend för folkhälsan, och den följer ett mönster som du kan se i de flesta länder i Västeuropa och Nordamerika. Folk verkar ha börjat förstå hur drycken kan påverka hälsan negativt helt enkelt.

Det är främst den sockersötade formen av läsk som har minskat i försäljning även om också de med sötningsmedel verkar ha minskat lite de sista åren på vissa platser. Något som sällan diskuteras här i Sverige eftersom det inte är direkt relevant för de flesta är att man i USA generellt sett använder någonting annat än socker i sin läsk. De använder istället något som förkortas HFCS vilket står för High Fructose Corn Syrup‌ vilket på svenska heter isoglukos‌ , fruktos-glukossirap‌ eller glukos-fruktossirap‌ .

I praktiken finns det ingenting som talar för att HFCS skulle vara sämre än vanligt socker ur en hälsosynpunkt, men då det normalt innehåller 55 procent fruktos istället för 50 procent som vanligt socker gör, och för att amerikanerna troligen försöker hitta någonting att skylla sin relativt större överviktsproblematik i förhållande till Europa på så har HFCS faktiskt ofta lyfts fram som ännu sämre än socker.

Det här har faktiskt tagit helt absurda proportioner i USA där sockerföretagen faktiskt gått ut med stora kampanjer där de smutskastar HFCS och tillverkarna av HFCS har då i sin tur gått ut med en massa kampanjer där de säger att deras produkt är lika ”naturlig” som socker.

[youtube code="lQ-ByUx552s?feature=oembed"] [youtube code="QWVFVNpEJFw?feature=oembed"]

Hur som helst så lever lite av de här skrönorna kvar och tramsbloggar på internet plockar då och då fram påståendet om att just HFCS skulle vara värre. Henrik Ennar‌ t på SvD som älskar att överdriva hade också en artikel med titeln Nu kommer värsting-sockret för snart två år sedan som handlade om att HFCS troligen kan börjas säljas mer fritt i EU.

Det jag tänkte skriva om idag är därför en studie där man jämfört mättnaden av drycker med antingen fruktos, glukos, HFCS eller aspartam (1).

25 procent av energibehovet från drycker med socker

Upplägget på den här studien var väldigt enkelt så jag ska därför försöka hålla mig väldigt kort. Deltagarna fick över en åtta dagar lång period dricka fyra drinkar varje dag som totalt gav dem 25 procent av deras uppskattade energibehov. Utöver de här drinkarna fick de också mat som skulle täcka 125 procent av deras dagliga kaloriintag där de fick äta precis så mycket som de ville och det som inte åts upp returnerades helt enkelt till forskarna igen.

Egentligen var det två olika studier som samlades i en rapport i det här fallet men jag kommer att redovisa dem som en eftersom uppläggen var identiska förutom att innehållet i drinkarna skiljde sig lite åt. Totalt var det fyra olika typer av drinkar som testades.

  • En med endast glukos
  • En med endast fruktos
  • En med HFCS
  • En sötad med endast aspartam

Då fruktos är aningen sötare än socker och HFCS så tillsatte man även lite sötningsmedel i de här dryckerna för att se till så deltagarna inte skulle kunna märka någon skillnad i smak på drycken de fick.

Upplägget i den här studien var en så kallad cross-over vilket innebär att alla deltagarna i studien fick dricka alla dryckerna över åtta dagar vid olika tillfällen. Det här är ett väldigt bra upplägg när det går att genomföra eftersom deltagarna då fungerar som sin egen kontrollgrupp och vi får ingen inverkan från gener och troligen som mest en minimal inverkan från livsstilsfaktorer.

Studiens resultat – folk hamnade på kaloriöverskott när de drack kalorier

Resultatet i den här studien är i princip en upprepning av alla tidigare studier som gjorts på området. När deltagarna drack någon av dryckerna som innehöll kalorier så hamnade de spontant på ett kaloriöverskott. I just den här studien var deras överskott 16-20 procent extra kalorier varje dag när de fick någon av dryckerna med glukos, fruktos eller HFCS och det var ingen skillnad mellan de tre dryckerna.

När deltagarna däremot drack aspartam så förändrades inte deras kaloriintag nämnvärt. Om man ska vara exakt så åt de motsvarande 99 procent av sitt kaloribehov från maten men då deras drycker ändå innehöll lite kalorier då man använts sig av kommersiell aspartam i dryckerna som är utspädd i lite glukos så hamnade de på ett intag av 102 procent. Ett ”överskott” som utan tvekan är inom felmarginalerna för den här typen av studie.

Större effekt än vanligt från de sockersötade dryckerna

Det enda som egentligen överraskar med den här studien är att deltagarna faktiskt hamnade på ett så stort kaloriöverskott som de gjorde när de drack dryckerna med någon av sockertyperna i. Det är nästan som att dryckerna inte har gett någon mättnad alls i det här fallet medan tidigare studier på ämnet mer har antytt att vi trots allt brukar kompensera för ungefär 80-90 procent av kalorierna i läsk.

Jag har ingen aning om varför skillnaden blev så stor här. Kanske var det för att forskarna tog fram sin egen dryck och deltagarna därför inte visste att de drack kalorier på samma sätt som de troligen gör när de får dricka läsk?

Summering – som vanligt, drick inte socker i vätska

Det går bara att avsluta den här texten på ett sätt och det är den gamla vanliga uppmaningen som jag har gett i många tidigare texter. Om du inte har som mål att gå upp i vikt så undvik drycker sötade med någon form av sockerart. Den här studien och tidigare studier har i princip alla samtliga visat att det inte verkar spela någon roll om det är socker, fruktos, glukos eller HFCS som används utan så länge det är någon sockerart och det är sött så får det de flesta av oss att äta för mycket om vi inte räknar våra kalorier.

Och som vanligt visar den här studien också att om du ska välja mellan en dryck sötad med aspartam eller sötad med någon typ av socker så väljer du den med aspartam om du fokuserar på hälsoaspekten.

° ° °

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
En ny definition på obesitas som också inkluderar preobesitas

I veckan har det publicerats nya riktlinjer för hur man ska ställa diagnosen obesitas i The Lancet Diabetes & Endocrinology och där ligger huvudfokuset på dagens avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre med Jacob och Erik.

21 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Sanningen om motivation och hur du behåller den

Vi dömer ofta vår framgång utifrån motivationens toppar, men verklig framgång byggs i dalarna.

23 dec. 2024

Hur skapar vi ett sjukförsvar till sjukvården?

I detta avsnitt gästas vi av Fredrik Söder, VD och drivkraft bakom en unik hälsoobligation, skapad tillsammans med SEB, Skandia och Region Stockholm.

16 dec. 2024

Allt du behöver veta kring de nya fetmamedicinerna

Fetmamediciner, alla snackar om fetmamediciner. Målet med artikeln är att ge dig en grundlig genomgång av två nya och effektiva fetmamediciner, semaglutid och tirzepatid, samt deras effekter och biverkningar.

Jacob Gudiol

14 dec. 2024

Ny miljö, nya vanor – om träningsresor, självledarskap och att våga börja om

I detta avsnitt tar vi dig med på vår senaste träningsresa, där fokus låg på mer än bara fysisk träning.

13 dec. 2024

Kritik av modellen relativ energibrist inom idrotten (RED-s)

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel i tidskriften Sports Medicine som har den intressanta titeln, Does Relative Energy Deficiency in Sport (REDs) Syndrome Exist?

11 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Jenny Hedin om att nekas vård på grund av sin vikt

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Hedin, som nyligen fick uppmärksamhet i media efter att ha nekats tandvård på grund av sin vikt.

2 dec. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Anne Börjesson om att stärka barn med särskilda behov

I detta avsnitt möter vi Anne Börjesson, en eldsjäl och ledare för Friskvårdsgruppen och Aktivitetsgruppen i Kungsbacka.

25 nov. 2024

Fanny Lagerwall är tillbaka – livet, Wegovy och allt däremellan

Fanny Lagerwall gästar återigen podden och delar sin resa sedan vi hördes sist.

18 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Jenny Anderssons resa i Biggest Loser och livet efter tävlingen

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Andersson, som kom på andra plats i Biggest Loser 2023.

28 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Det stora Ozempic-avsnittet

I dagens avsnitt djupdyker vi i ett ämne som är på allas läppar – Ozempic, men också andra GLP-1-läkemedel.

21 okt. 2024

Kroppskontakt med Karin Magnusson – Grundorsakerna bakom våra matvanor och hur vi kan bryta dem

I dagens avsnitt gästas vi av författaren, terapeuten och dietisten Karin Magnusson, aktuell med boken Kroppskontakt.

14 okt. 2024

Fastna i tankar – och hur vi tar oss ur dem

I dagens avsnitt dyker vi in i ett ämne som många av oss brottas med – att fastna i sina tankar.

7 okt. 2024

Barnobesitas – Hur vi skapar en hälsosam framtid för våra barn med Mai-Lis Hellenius

I dagens avsnitt gästas vi av Mai-Lis Hellenius, professor och forskare vid Karolinska Institutet. Mai-Lis är en av Sveriges främsta experter på folkhälsa och har ägnat flera decennier åt att undersöka hur vår livsstil påverkar vår hälsa.

30 sep. 2024

Michaela Bredolo - Viktnedgång genom inre styrka och hållbar hälsa

I detta avsnitt träffar vi Michaela Bredolo som delar sin inspirerande hälsoresa.

23 sep. 2024

Fetmamedicin till 6-12 åringar gav bra resultat

Erik och Jacob diskuterar efter ett längre intro en ny studie där man testat fetmamedicinen Liraglutid hos barn 6-12 år med fetma.

17 sep. 2024

Att förstå aptit och matval – näringsfysiolog Kristina Andersson

I dagens avsnitt gästas vi av näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson, bland annat känd från Biggest Loser och böckerna HUNGER och ÄT SMART.

16 sep. 2024

Känslor, tankar och beteenden för en hälsosammare höst

I dagens avsnitt plockar våra poddvärdar upp från förra veckans avsnitt kring förståelse för känslor och tankar och hur man kan utveckla hälsosamma beteenden.

9 sep. 2024

Återgång till rutiner och balans efter sommaren

Pischa & Magnus är tillbaka efter vad som verkar ha varit en fantastisk sommar. De startar säsongen starkt med snack om att återfå hälsosamma vanor och skapa balans efter en lång ledighet.

2 sep. 2024

Norges nya kostråd och alla stora källor till tillsatt socker i USA

Erik, Caroline och Jacob diskuterar två ämnen i avsnitt 134 av Hälsoveckan by Tyngre.

27 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024