Överdrivet att antioxidanter försämrar träningen

Det mesta tyder på att tillskott av antioxidanter är negativt för träningsresultaten. Men hur stor negativ effekt ger de? Och gäller samma förhållande vid intag av särskilt nyttiga livsmedel?

Jacob Gudiol

Jag har skrivit många gånger om att det mesta här i livet handlar om att du ska hitta en optimal nivå. Även om väldigt många människor tänker kring det mesta som bra-dåligt, nyttigt-onyttigt och liknande, så är det allt som oftast att för lite av något kan vara lika dåligt som för mycket av något. Jag har en lättläst krönika kring det här i SvD, Att träna optimalt – inte maximalt, och vill du läsa lite mer ingående kring det finns det även texter på Träningslära, Är mer alltid bättre? Hormesis och dosförhållande, och Träna Styrka, Optimal dos är sällan maximalt eller minimalt.

Det jag tänkt ta upp idag är en nypublicerad studie där man tittat på effekten av stora doser antioxidanter direkt före och efter träning (1). Antioxidanterna i just det här fallet var vitamin E och vitamin C som faktiskt är vanliga som tillskott fortfarande även om jag skulle gissa på att de användes mycket mer förr.

Det finns redan sen tidigare ett par studier på just vitamin C och vitamin E i samband med konditionsidrott där man sett att dessa två antioxidanter faktiskt kan hämma träningsresultaten. När du tränar och därmed stressar kroppen så bildas det en hel del så kallade fria radikaler. Det flesta har säkert hört talas om ordet fria radikaler och de flesta har nog en negativ syn på dem. Och om du hade haft för mycket fria radikaler i kroppen alltid hade det varit väldigt negativt. Men just efter träning är fria radikaler en del av kroppens signalsystem till kroppen att den behöver anpassa sig och bygga upp sig starkare än tidigare. Hypotesen kring varför ett intag av en större mängd antioxidanter försämrar träningsresultaten är att du helt enkelt plockar bort den signal som de fria radikalerna annars ger för anpassning.

Studien vi diskuterar idag är den första studien jag har sett där man undersökt om antioxidanter har någon effekt på anpassningen till styrketräning. Man hade två grupper i studien och den ena fick 500 mg C-vitamin och 117 mg vitamin E en gång före och en gång efter varje styrketräningspass. Man mätte sedan både den akuta effekten på proteinsyntesen och några andra signaler man anser är viktiga vid anpassningen till styrketräning. Försökspersonerna fick också genomföra ett tio veckor långt styrketräningsprogram där den ena gruppen fortsatte att inta antioxidanterna före och efter träningen.

Resultatet – tendenser till sämre resultat med antioxidanter
‌ Efter tio veckor av det här upplägget fann man ärligt talat inte många skillnader mellan grupperna. Men de små skillnader och trender som fanns pekade i princip samtliga mot att gruppen som fått ganska stora mängder antioxidanter fick sämre resultat.

Deltagarna som fick antioxidanter tenderade att få lite sämre ökningar i styrka i några övningar och det var också några cellsignaler som förändrades mot det mer negativa hållet. Här under kan du se skillnaden i styrka.

När det gäller förändringar i muskelmassa var där ingen skillnad eller ens trend värd att nämna dock. Så även om helheten som sagt pekar mot en liten negativ effekt så är det en liten effekt om någon.

Summering
‌ Med så här små eventuella skillnader som inte ens var statistiskt signifikanta kan man verkligen fråga sig om det är något värt att bry sig om överhuvudtaget. I det här fallet finns det dock en mekanistisk förklaring som stämmer med det man vet om vår fysiologi och det finns faktiskt också tidigare studier på djur där man visat att stora doser antioxidanter kan försämra effekten från styrketräning (2).

Det är inte vanligt numera men för en 5-10 år sen kunde du hitta en del artiklar där antioxidanter rekommenderades efter träning just för att stoppa de fria radikalerna. Det finns ingen som helst vetenskaplig bas till dessa råd utan de är baserade på det felaktiga antagandet att något som är dåligt i höga nivåer över lång tid är dåligt även under en kort stund.

Fortfarande anses "nyttiga" livsmedel vara just nyttiga.
Dosen av vitaminer i den här studien och tidigare studier på konditionsidrott har inte varit överdrivna när det gäller de doser du kan få via en multivitamin, brustablett eller liknande. Det är dock viktigt att påpeka att dosen är ganska stor när det gäller vad du kan tänkas få i dig på väldigt kort tid via vanlig mat. Du hade till exempel fått äta omkring 6-7 apelsiner före och efter träningen för att nå upp till rätt mängd C-vitamin. Så tills någon visar något annat skulle jag säga att de här resultaten gäller tillskott av vitaminer och inte vad du äter. Att äta saker med mycket antioxidanter är om något kopplat till en ökad hälsa.

*** 

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/Tyngre-Tr%C3%A4ningssnack/Forma-Kroppen-2)


Liknande artiklar
Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Avsnittet om omega-3 och omega-3 index

Avsnitt 415 av Tyngre Träningssnack handlar om omega-3 och mer specifikt fettsyrorna EPA och DHA. En uppföljning på artikeln med andra ord.

25 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Frågor kring konditionsträning

Efter ett längre intro där Jacob och Wille hyllar det bättre vädret och fysträningen hos damlandslaget i handboll så blir det lyssnarfrågor.

19 apr. 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023