Ska du börja träna mer under 2015?

Att bomba på lite extra nu när vi går in på ett nytt härligt år känns såklart frestande. Men är det verkligen så smart? Jacob Gudiol har, så här i 2014 år sista timme, en välgrundad åsikt.

Jacob Gudiol

För nästan två månader sen skrev jag en artikel här på tyngre med titeln ”Dubbel träningsvolym ger inte dubbel effekt”. Jag tänkte att den artikeln var passande att påminna om nu igen när det nya året börjar och många är väldigt inspirerade att komma i form eller förbättra sin form ytterligare. Titeln säger det mest om budskapet i artikeln men för att summera det lite mer utförligt här så finns det en gräns vartefter mer träning inte innebär en ökad träningseffekt. För att nå den gränsen krävs det en hel del träning men det är samtidigt en gräns som de som är hängivna sin träning inte har några problem att nå under ett träningspass.

I det här inlägget tänkte jag däremot mer filosofera lite mer kring tanken att träna mer kommer att ge bättre träningsresultat.

Att träna mer är alltid lockande
‌ Det är inte konstigt att förstå varför lösningen ”träna mer” är väldigt lockande när man vill uppnå bättre träningsresultat. Alla har vi en gång varit nybörjare och för de allra flesta av oss innebar det sannolikt 2-4 träningspass i veckan. Som nybörjare börjar man också ofta ganska lugnt när det gäller mängden träning vid varje träningspass.

För en nybörjare innebär det här att när träningen stegras så kommer också vanligen ganska markanta framsteg på gymmet. Om en nybörjare till exempel efter en 3-6 månader med ett egenkomponerat simpelt program märker att resultaten börjar stagnera och då ökar mängden träning och får bra resultat så blir lätt slutsatsen att mer träning ger bättre utfall. Och det stämmer också men bara till en gräns.

Efter den gränsen kommer ofta en platå men i en del fall leder det till försämrad prestationsförmåga och i en hel del andra fall också en skada. Det är väldigt svårt att veta när du når den här platån. Jag känner inte till några studier på styrketräning men i en studie på konditionsidrottare såg man att när vältränade motionärer ökade träningsvolym med 30 procent så fick nästan precis hälften av deltagarna en ökning i sin prestationsförmåga efter en efterföljande lugn träningsperiod medan andra hälften blev sämre medan de tränade hårt och sen blev de efter den lugnare perioden bara lika bra som innan träningen förändrades (1). De tränade alltså ner sig för att sen inte bli ett dugg bättre, totalt slöseri med tid med andra ord.

I bilden här ovanför kan du se det här i en väldigt förenklad bild. Lagom med träning hittar du i zon 2 och 3. Blir det mer än så kommer träningsresultaten att försämras igen. Även i slutet av zon 3 kan du uppleva att mer träning inte ger någon ökad effekt utan du hamnar istället på en platå.

Det här händer givetvis också vid styrketräning och det finns två väldigt coola studier på tyngdlyftare som visat på att när de tränade så mycket som de tyckte att de kunde fick de sämre resultat än en grupp som tränade 80 procent av den träningsvolymen (2). Det här är för övrigt en väldigt cool studie med ytterligare intressant information och jag kommer garanterat att skriva mer om den senare. Men tills vidare är alltså budskapet att du för bästa resultat inte ska träna så mycket som du kan.

Summering
‌ Att tro att du måste träna mer för att få bättre resultat är en väldigt vanligt uppfattning och det är också en väldigt lockande tanke. Det är dock ingen tvekan alls om att det handlar om styrketräning så ger inte alltid mer träning bättre träningsresultat. Jag har i inlägget ”Dubbel träningsvolym ger inte dubbel effekt” gett grova riktlinjer för vilken träningsvolym per träningspass som är ett rimligt riktmärke att tänka kring när du funderar om det är mer träning som verkligen är lösningen för dig.


Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/Tyngre-Tr%C3%A4ningssnack/Forma-Kroppen-2)


Liknande artiklar
Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023