Ska du börja träna mer under 2015?

Att bomba på lite extra nu när vi går in på ett nytt härligt år känns såklart frestande. Men är det verkligen så smart? Jacob Gudiol har, så här i 2014 år sista timme, en välgrundad åsikt.

Jacob Gudiol

För nästan två månader sen skrev jag en artikel här på tyngre med titeln ”Dubbel träningsvolym ger inte dubbel effekt”. Jag tänkte att den artikeln var passande att påminna om nu igen när det nya året börjar och många är väldigt inspirerade att komma i form eller förbättra sin form ytterligare. Titeln säger det mest om budskapet i artikeln men för att summera det lite mer utförligt här så finns det en gräns vartefter mer träning inte innebär en ökad träningseffekt. För att nå den gränsen krävs det en hel del träning men det är samtidigt en gräns som de som är hängivna sin träning inte har några problem att nå under ett träningspass.

I det här inlägget tänkte jag däremot mer filosofera lite mer kring tanken att träna mer kommer att ge bättre träningsresultat.

Att träna mer är alltid lockande
Det är inte konstigt att förstå varför lösningen ”träna mer” är väldigt lockande när man vill uppnå bättre träningsresultat. Alla har vi en gång varit nybörjare och för de allra flesta av oss innebar det sannolikt 2-4 träningspass i veckan. Som nybörjare börjar man också ofta ganska lugnt när det gäller mängden träning vid varje träningspass.

För en nybörjare innebär det här att när träningen stegras så kommer också vanligen ganska markanta framsteg på gymmet. Om en nybörjare till exempel efter en 3-6 månader med ett egenkomponerat simpelt program märker att resultaten börjar stagnera och då ökar mängden träning och får bra resultat så blir lätt slutsatsen att mer träning ger bättre utfall. Och det stämmer också men bara till en gräns.

Efter den gränsen kommer ofta en platå men i en del fall leder det till försämrad prestationsförmåga och i en hel del andra fall också en skada. Det är väldigt svårt att veta när du når den här platån. Jag känner inte till några studier på styrketräning men i en studie på konditionsidrottare såg man att när vältränade motionärer ökade träningsvolym med 30 procent så fick nästan precis hälften av deltagarna en ökning i sin prestationsförmåga efter en efterföljande lugn träningsperiod medan andra hälften blev sämre medan de tränade hårt och sen blev de efter den lugnare perioden bara lika bra som innan träningen förändrades (1). De tränade alltså ner sig för att sen inte bli ett dugg bättre, totalt slöseri med tid med andra ord.

I bilden här ovanför kan du se det här i en väldigt förenklad bild. Lagom med träning hittar du i zon 2 och 3. Blir det mer än så kommer träningsresultaten att försämras igen. Även i slutet av zon 3 kan du uppleva att mer träning inte ger någon ökad effekt utan du hamnar istället på en platå.

Det här händer givetvis också vid styrketräning och det finns två väldigt coola studier på tyngdlyftare som visat på att när de tränade så mycket som de tyckte att de kunde fick de sämre resultat än en grupp som tränade 80 procent av den träningsvolymen (2). Det här är för övrigt en väldigt cool studie med ytterligare intressant information och jag kommer garanterat att skriva mer om den senare. Men tills vidare är alltså budskapet att du för bästa resultat inte ska träna så mycket som du kan.

Summering
Att tro att du måste träna mer för att få bättre resultat är en väldigt vanligt uppfattning och det är också en väldigt lockande tanke. Det är dock ingen tvekan alls om att det handlar om styrketräning så ger inte alltid mer träning bättre träningsresultat. Jag har i inlägget ”Dubbel träningsvolym ger inte dubbel effekt” gett grova riktlinjer för vilken träningsvolym per träningspass som är ett rimligt riktmärke att tänka kring när du funderar om det är mer träning som verkligen är lösningen för dig.


Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/Tyngre-Tr%C3%A4ningssnack/Forma-Kroppen-2)


Liknande artiklar
Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024