Träning gör dig bättre på att spela datorspel

Gör som både Heaton och Jaegarn: bli bättre på dataspel genom att träna kroppen.

Jacob Gudiol

Träning gör dig bättre på att spela datorspel.

Det är populärt att träna för att prestera bättre mentalt idag och även om pendeln kanske har svängt lite väl mycket och vissa verkar tro att mattebetygen är lösta bara du tränar lite mer så finns det en hel del forskning som visar att en frisk kropp även påverkar hjärnan mot det positiva hållet.

Det verkar finnas lite olika effekter här där du har en mer akut effekt som kommer under tiden som du rör på dig och en kort tid efteråt och sedan en mer långvarig, eller kroniskt, effekt som först visar sig efter några veckor eller månader av regelbunden träning.

Att spela datorspel handlar ofta om att vara fokuserad, orientera sig och att hitta kreativa lösningar. Detta är samtliga tre aspekter där fysisk aktivitet och träning har visat sig kunna påverka positivt i olika grad.

Annars är ju datorspelande en passiv form av aktivitet och det diskuteras mycket kring att människor har för mycket skärmtid och för lite rörelse i sina liv för att de ska må så bra som de kan.

Med dem två delarna som bakgrund så var det därför ett gäng forskare nyligen valde att undersöka vilken eventuell effekt som du kan se från att träna precis innan du ska spela League of Legends (1).

Prestationen i en standardiserad LoL-värld efter vila eller träning

För att undersöka den här frågan så tog forskarna 18 frivilliga League of Legend spelare i åldern 16-35 år. I genomsnitt så spelade dem drygt 11 timmar varje vecka och för er som känner till spelet League of Legends så var de flesta av spelarna rankade Silver eller Gold med någon uppe på Diamond och någon på Bronze. Den här rankingen användes även för att försöka se om det fanns någon trend till olika effekt på olika spelare beroende på hur duktiga de var på spelet.

Deltagarna fick sedan alla utföra ett maxtest där man tog reda på deras maximala syreupptagningsförmåga och vid vilken watt detta skedde på en motionscykel. Dessa testresultat användes senare för ge alla deltagarna ett intervallpass anpassat efter deras personliga prestationsförmåga.

Efter det här fick sedan deltagarna spela samma utmaning i League of Legends två gånger på två olika dagar. Inför det ena testtillfället fick de utföra ett intensivt intervallpass som varade i totalt 15 minuter. Inför det andra så fick de istället bara sitta still i 15 minuter.

Själva spelandet varade i 20 minuter och förutom de sakerna som du får reda på i själva spelet så mätte man också hur många mål (targets) som försökspersonerna lyckades eliminera med en enda attack.

Den här typen av upplägg där alla försökspersonerna får utföra båda varianterna av experimentet så man kan jämför med dem själva kallas för cross-over och det är väldigt användbart när det är praktiskt möjligt. Det finns oftast stor skillnad mellan olika personer hur de svarar på olika typer av förändringar i forma av till exempel träning, kost, medicin med mera och därför ökar säkerheten i resultatet rent statistiskt om du kan jämför de med dem själva istället för någon annan slumpmässig person.

Fler eliminerade mål och bättre träffsäkerhet efter intervallpasset

Resultatet i den här studien blev att spelarna i genomsnitt presterade bättre efter att de hade tränat innan. Då det var en speciell träningsvärld som skapades just för den här studien så är det ju svårt att ge någon typ av konkret siffra på hur mycket bättre de verkligen blev på att spela League of Legends.

Men i träningsvärlden så eliminerade de totalt 111 mål när de hade vilat innan och 121 efter att de hade utfört träning innan testet.

När det gäller antalet mål som eliminerades med en attack så minskade också antalet misstag hos försökspersonerna efter att de hade tränat. Här anger man siffrorna i någon typ av medelvärde som jag tolkar som antalet attacker som det i genomsnitt krävdes per eliminering. Den siffran var 2,44 när de bara hade vilat innan testet och 1,39 när deltagarna hade tränat innan.

I procent så innebar det här en ökning i antalet eliminerade mål med 9 procent och precisionen i attackerna med 75 procent.

Som en liten bonus så rapporterade försökspersonerna också lite bättre humör efter träningen jämfört med efter vilan. Så allmänmåendet låg aningen högre. Detta är ett resultat som man har visat många gånger tidigare i träningsstudier.

Summering

Den här typen av studier har funnit sen tidigare när det gäller andra former av mer mentala utmaningar. Vad jag vet är det här dock den första som har visat på en överföring till datorspelande. Olika former av e-sport och tv-spel har ofta framställs som ett motsatsförhållande mellan fysisk aktivitet där framför allt barn och ungdomar väljer mellan det ena eller det andra. Även om jag är skeptisk till att tro att de flesta ungdomar är så prestationsinriktade när de spelar spel så de kommer investera tiden i träning med så kanske det här ändå kan vara någonting som motiverar spelare som faktiskt satsar på att bli bättre att också fokusera på att hålla kroppen i lite bättre hälsa?

Photo by Florian Olivo on Unsplash


Liknande artiklar
Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023