Att hitta hem

Även du kan hitta en plats i en fantastisk gemenskap, där du alltid kommer vara en i gänget.

Sebastian Avindell

Hösten står och knackar på dörren, vare sig man vill det eller inte. Denna årstid förknippas med en hel del ångest för det mörker som komma skall men också för en tid av nystart. Överallt tar människor friska tag efter att sommaren dragit sig undan, både när det gäller jobb och träning. Alla träningsformer lockar med nybörjarpriser, friveckor samt gratis vattenflaska och som individ står du där och kliar dig i huvudet. Vad ska du göra? Du har ju redan testat bugg, spinning, luffarschack och det gamla hederliga gymmet. Men, du tycker inte riktigt du träffat rätt ännu. Därför vill jag tipsa om hur det var när jag själv träffade mitt i prick. Vem vet, kanske kan det få dig att våga testa samma sak? Kanske hittar även du hem till slut?

Ni vet den där reklamen, med ölen som är för folk som vill vara sig själva för en stund? Så var det för mig första gången jag klev in i en crossfitbox. Direkt infann sig en känsla av hemtrevnad och att jag hittat den plats där jag skulle trivas bäst. Där mitt brinnande intresse för smitt stål skulle få smälta samman med intensiv konditionsträning och gammal hederlig gymnastik. Det var lyxpaketerad rörelseglädje, helt enkelt. Givetvis kan denna speciella plats på träningsjorden vara vad som helst, beroende på vem du frågar, men för mig var det här helt rätt. Här kunde jag vara mig själv, inte bara för en stund, utan alltid.

Kanske är just det, det enkla geniala med framgångssagan crossfit, en av världens just nu snabbast växande sporter? Att många snabbt hittar just känslan av att kunna vara sig själva i en crossfitbox. För, här kan tonåringar och deras farmor träna samma pass. Under egna premisser, givetvis, men själva tanken att vem som helst kan vara med och köra dagens pass, oavsett träningsbakgrund, är helt enkelt fantastisk. Det är inkluderande. Och i ett samhälle som rör sig allt mer mot att vilja sortera in människor i fack, så tror jag många uppskattar den här tanken. Här kan vi alla vara oss själva för en stund, på lika villkor, oavsett hur starka eller smidiga vi är och oavsett vilka kläder vi råkar ha på oss. Genom detta skapas en sammanhållning, en community. Just detta är något som crossfits värsta kritiker brukar slå ned på, de brukar kalla det för en sekt. Inget kunde dock vara mindre sant. Gemenskapen som byggs upp när man tillsammans som en grupp plågar sig själva till bristningsgränsen är helt enkelt svårslagen. Den bygger starka band, vänskap. Och det är just detta som är det allra bästa med crossfit. Inte att jag blir starkare, får bättre kondition eller för den delen blir lite snyggare naken. Nej, det är gemenskapen och känslan av att här kan alla få hitta hem. Oavsett vilka de är. Gillar du också att svettas och känna muskler och lungor skrika av smärta? Jamen då så. Då är du en av oss. Nu kör vi!

För, inget slår ju känslan av att uppnå något i grupp, eller hur? Delad glädje är dubbel glädje. Och när träning i allmänhet kan bli en rätt ensam företeelse, ja då blir fenomen som crossfit extra lockande. Det är bara att se på antalet människor som tränar crossfit, det stigande antalet år efter år talar helt enkelt sitt tydliga språk.

Så du där, ja just du! Sommaren är slut och du vill hitta något kul att göra. Det gamla luffarschacket ligger undanstoppat i garderoben, så även dansskorna från tidigare höstars ivriga försök att hitta hem. Låt mig ge dig ett tips som jag vet att du kommer uppskatta: ta dig till närmsta box och testa crossfit! Det kommer vara läskigt, när du står där utanför och kikar in genom fönstret. Alla där inne verkar så duktiga! De har häftiga kläder och muskler på ställen som du inte ens visste man kunde ha muskler på. Dessutom står det massor av konstiga ord på tavlan på väggen, som du inte alls förstår. Nej, det är nog lika bra att strunta i alltsammans!

Men! Gör inte det! Öppna dörren och gå in! Här inne kommer du nämligen snart bygga muskler precis som alla de andra. Du kommer ha samma flådiga kläder och snacka i precis de termer som du just nu inte vet om det är en utländsk maträtt eller ett svärord. Du kommer bli snyggare naken, få en kondition av Guds nåde, visst. Men, du kommer framförallt hitta en plats i en gemenskap som är fantastisk! Du kommer alltid vara en i gänget. Det här kommer bli ditt hem när du inte är hemma, en plats, som det så vackert en gång sjöngs where everybody knows your name.
Du kommer bygga communityn. Du kommer hitta hem och få vänner för livet. Och det, det är viktigare än att vara snygg naken, inte sant?

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
CrossFit: Mia Hesketh om laget och livet mot Games

Vi laddar upp lite extra inför semifinalerna med ett snack med übergrymma Mia Hesketh, som är Team Captain för ett av våra mest kapabla lag inför årets CrossFit Games.

13 maj 2024

CrossFit: Långsved och gänget mot Games

Vi snackar med den begåvade kämpen Viktor Långsved om lagsatsningen mot Games, och om hur det känns att ha placerat sig som etta inför semi-finalerna i Lyon.

9 maj 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Open-season med Elebro

CrossFit Open står för dörren och det ger oss ett utmärkt tillfälle att kolla läget med en våra vackraste vänner – Alexander Elebro.

20 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023