Att vara anhörig efter Open

Håll ut, ytterligare några veckor, kära ni. Det är snart över. Tills nästa år.

Sebastian Avindell

Du trodde måhända att det var över? De där fem helvetesveckorna när det inte gick att prata med din sambo/sämre hälft/ kompis, därför att de var helt upptagna av Crossfit Open? Där det enda du fick till svar var hummanden, medan personen vars uppmärksamhet du försökte fånga enträget scrollade på telefonen, upp och ned längs leaderboarden. Nu skulle du äntligen få tillbaka personen! Allt skulle bli som förr. Men. Nu har det gått upp för dig att så inte alls var fallet. Istället har du mest troligen hamnat i en av två situationer. Allt jag kan säga är: jag beklagar. Och att det går över. Om det nu inte råkar vara så att den du känner tar sig till Games. Då är det nog lika bra att säga upp bekantskapen allt som allt.

Jag-missade-Regionals (jag är kränkt)

Din sämre hälft missade Regionals. Att det var med bred marginal och att tävlingen inte ens från början var målet brukar betyda lite i sammanhanget. Bara tanken på att andra atleter än den atleten du själv känner får gå vidare kan räcka för att driva denne till Jack-Nicholson-i-The-Shining-vansinne. Från att ha haft en person av sprudlande energi i din närhet, som under fem veckor levde, andades och definierade själva essensen av fenomenet Open, så har du nu istället något av en blandning mellan en galning och åsnan Ior på halsen.

Som ena stunden ilsket skriker, åt just ingen alls, att crossfit suger och att Dave Castro kan dra dit pepparn växer. För att i nästa stund med tom blick sjunka ned på golvet och likt ett mantra upprepa att "jag borde ha övat mer på mina ring muscleups". Sådär håller det på. Om och om igen. Ena sekunden kan fenomenet crossfit gå och dö, och gärna alla med det också. Sekunden därpå liknar atleten du försöker lugna Gollum i Sagan om Ringen, som förtvivlat frågar vad den nya standarden på handstand pushups egentligen skulle vara bra för, med gäll röst.

Men. Misströsta inte. Sakta men säkert, som när ett barn lär sig gå, kommer din Ior-Jack-Nicholson hitta tillbaka till sin passion. Och lagom tills dess att majsolens strålar lyser kommer hen att kasta tröjan för att ivrigt löpa intervaller utomhus, trots att det bara är fyra plusgrader, och åter prata om crossfit som det bästa som finns. Tills nästa år.

Jag-gick-vidare (jag är bäst!)

Vid första anblick kan det här scenariot verka bättre än ovanstående. Men, så är verkligen inte fallet. För, har den som du tyckte blev lika osynlig som spöket Laban under Open tagit sig vidare till Regionals, så blir nu eländet sju resor värre.
Atleten genomgår en metamorfos och förvandlas likt genom ett trollslag till en hybrid mellan Batman och Rocky Balboa. Dygnets alla timmar ska nu optimeras mot nästa utmaning. Så även nätterna. Det ska sovas på speciella madrasser, i syrgastält till ljudet av kväkande grodor samtidigt som en RomWod-video går på repeat i bakgrunden. Allt i återhämtningen namn. Dagarna är inte heller bättre för din atlet går ständigt runt med hörlurar med soundtrack så tunga att de skulle kunna förvandla en vanlig bondkatt till en sabeltandad tiger. Peppen är total! Vid sidan av detta ska kosten skötas minutiöst, så i lägenheten finns nu bara sjögräs, ekologiska köttbitar och ingefära. Och Gud nåde dig om du föreslår att ni ska äta något annat.
Det tränas två pass om dagen, minst, så det du träffar om kvällarna är mest ett skal av en person som luktar magnesium, svett och ingefära. Lycka till med veckorna fram till Regionals.


En aning hårddraget, denna text, kan tyckas. Men med den försöker jag spegla den verklighet som många crossfitare lever i. De lägger ned hela sin själ i det de gör, för att på en sådan liten tidsram som fem ynka veckor om året visa vad de går för. Misslyckas de där, ja då finns ingen andra chans. Lycka till nästa år. Så det är, faktiskt, inte så konstigt att vi alla blir lite självupptagna under veckor av Open, och tiden efter den. För så är det ju med passion. Den upptar alla våra vakna timmar men också våra drömmar. Och det är på det hela taget i sin ordning. Generellt tycker jag att passion och jävlarannamma är något som till stor del saknas i dagens samhälle. Allt är liksom mest lite mellanmjölk. Därför tycker jag, galenskaperna till trots, att de här veckorna är bland de bästa på året. Nästan bättre än julaftons, faktiskt. För, jag får på första parkett bevittna passion som gränsar till besatthet, hos fantastiska atleter. Det får mig, likväl som dem, att känna sig extra levande, tror jag.

Men tur är som sagt att vi har förstående partners och vänner. Som ställer upp på att vi beter oss galet under denna tid. För, utan dem skulle det inte gå. Oavsett hur mycket vi flöt i tillslutna tankar och rullade på lacrossbollar. Hör ni det? Utan er skulle det inte gå.
Så. Håll ut, ytterligare några veckor, kära ni.
Det är snart över.
Tills nästa år.


Liknande artiklar
Tyngdlyftning: Stefan Ågren om framtiden

Stefan Ågren, vår egen favoritfysio, berättar om livet och om träningen men också om vad framtiden kan föra med sig.

27 juni 2024

CrossFit: Mads om Games 2024

Vi ringer upp nestorn Mads Jacobsen för att gå igenom förutsättningarna för årets Games, där vi roligt nog har massor av svenska deltagare.

20 juni 2024

CrossFit: Mads om CrossFit Games 2024

Vi ringer upp nestorn Mads Jacobsen för att gå igenom förutsättningarna för årets Games, där vi roligt nog har massor av svenska deltagare.

20 juni 2024

CrossFit: Mia Hesketh om laget och livet mot Games

Vi laddar upp lite extra inför semifinalerna med ett snack med übergrymma Mia Hesketh, som är Team Captain för ett av våra mest kapabla lag inför årets CrossFit Games.

13 maj 2024

CrossFit: Långsved och gänget mot Games

Vi snackar med den begåvade kämpen Viktor Långsved om lagsatsningen mot Games, och om hur det känns att ha placerat sig som etta inför semi-finalerna i Lyon.

9 maj 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023