Crossfit ger mig hopp om framtiden

Trots inskränkta politiker och störande samhällstrender finns där ett ljus i tunneln.

Sebastian Avindell

Det satt som en snöboll i skrevet att Donald Trump‌ svors in som USAs 45e president här om dagen, trots att det var väntat. För, som genom ett trollslag tog kampen för det självklara, så som kvinnlig jämlikhet och HBTQ-rättigheter ungefär tusen kliv tillbaka.

Jag har ett par saker jag brinner lite extra för. Om du genom åren läst mina krönikor här på Tyngre‌ så har du säkerligen rätt bra koll på vilka ämnen som ligger mig varmast om hjärtat. Rörelseglädje är ett av dem. Att all rörelse är bra och att det finns någon form av motion som passar alla, är en fast övertygelse hos mig. Detsamma gäller det här med kvinnor och muskler. Måhända brinner jag lite extra för just den frågan eftersom jag har två döttrar. För mig är det inte så jäkla märkvärdigt, alla ska få vara starka och ha muskler, oavsett om man betraktar sig själv som en han, hon eller hen. Därför känns det just nu extra tungt att ha en morotsfärgad perukförsedd man med åsikter direkt importerade från stenåldern som ledare för den fria världen. 

Jag försöker dock trösta mig med att många saker är på väg åt rätt håll. Så som att den nya Wolverinefilmen lovar old school action‌ . Eller att allt fler tjejer hittar ett andra hem i crossfitboxar, på gym eller inom någon styrkesport. För, trots att gamla stofiler så som Donald Trump‌ tycker att en kvinnas plats är i köket, pågår just nu något av en revolution. Ett uppror som leder till att en kvinnas plats blir precis där hon själv trivs bäst, vilket i många fall råkar vara en plats där man bygger muskler. Muskler på kvinnor rör sig, om än långsamt, mot att bli någonting helt naturligt. 

För mig som älskar muskler, oavsett vem de nu råkar sitta på, har det här aldrig varit ett problem. Jag älskar att se starka individer. Punkt. Som här om dagen i boxen. En kvinna tangerade mitt personbästa i ryck. Trots att hon med säkerhet väger trettio kilo mindre än jag. Störde det mig? Tvärtom. Jag ryste snarare av glädje. 

Vilket för mig till pudelns kärna, denna artikels utgångspunkt. Nämligen att crossfit som idrott har gjort enormt mycket för den kvinnliga muskulära revolutionen. Det ska direkt sägas att även andra idrotter gör mycket för denna utveckling. Det ska vi absolut inte glömma bort. Men, eftersom crossfit är "min" idrott blir fokus utifrån just det. 

På det stora hela är vi i dagens samhälle alldeles för snabba på att separera manligt och kvinnligt, redan långt ner i åldrarna. Jag förstår att det finns fysiologiska skillnader som gör att det inom t ex lagidrott kan vara som så att flickor och pojkar förr eller senare behöver säras på, men behöver man göra det redan i fem-sexårsåldern? Jag vet inte riktigt. 

Dessvärre verkar det här tänket sedan fungera som en norm inom all idrott vi sedan tar oss för genom livet. Nej, jag pratar inte om elitidrott nu, utan framförallt om rekreationsmotionerande. Hur ofta ser vi mixade lag i innebandy? Fotboll eller hockey? Och just tack vare det här faktumet älskar jag crossfit. Här finns inget manligt eller kvinnligt. Ingen tjej- eller killwod. Visst, det finns skalningar. Men i övrigt gör vi samma saker helt utifrån våra kroppars förutsättningar. Inte utifrån vad vi råkar ha begåvats med mellan benen sen födseln. Ibland lyfter kvinnor mer än männen, ibland är det tvärtom. Men vi gör det på lika villkor. 

Bredvid detta så är crossfit framförallt en resultatinriktad sport, på så vis att det är tid, repetitioner eller vikt som räknas som resultat. Hur din kropp ser ut, det är helt irrelevant. Även på så vis skiljer sig crossfit från många andra idrotter. Missförstå mig nu rätt, det är i mina ögon inget som helst fel att vilja visa upp sina surt förvärvade muskler. Men, jag tror att det för väldigt många individer kan vara en väldig befrielse att helt kunna släppa det där med hur ens kropp ser ut, och bara träna på ändå. Samhället i stort innehåller redan så mycket utseendekrav som det är, då kan det nog för många vara skönt att hitta en miljö där sådant inte betyder något. 

I och med sportens komplexitet, där styrka ska kombineras med smidighet och en kondition av Guds nåde, följer även en annan fördel. Traditionellt sett har träning hängt starkt ihop med viktnedgång. Ni vet, banta, äta fyra salladsblad och stå på stairmastern i fyra timmar. Men, just för att crossfit kräver så mycket energi av sina utövare, faller dieter med stora kaloriunderskott liksom bort. Det går inte att träna högexplosiv träning med enkom en burk cola light och en skivad tomat i magen. I alla fall inte i det långa loppet. Tränar du crossfit regelbundet kommer det således vara som så att kroppen kommer vara betydligt mer förlåtande mot den där hela byttan Ben & Jerrys‌ . Du behöver käket, du behöver energin. Och det kan vara en väldigt förlösande faktor att inse det. Mat kan bli något man njuter av och måste äta, inte en fiende som enkom består av kalorier som måste räknas. 

Så. I en värld där framförallt kvinnor har fått stå ut med nästintill onåbara kroppsideal, där normen har varit trådsmala kroppar utan en muskel och formeln för att nå detta sjuka mål har varit självsvält och timmar av tröstlös cardio... i den världen högaktar jag crossfit och alla andra sporter som bryter mot normen. Som ger mig hopp om att mina döttrar ska få växa upp i en värld där muskler är till för alla, där utseende är något sekundärt och där mat är något njutbart som gör det möjligt för oss alla att träna hårt. Så. Tack crossfit. Tack alla ni som marscherar framåt för allas lika rätt till muskler. Det ger mig en strimma hopp om att framtiden faktiskt är ljus. Hörde ni det, allesammans? 

Det finns hopp. Även i dessa Trump-tider. 

Mer rörelseglädje åt folket!Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Open-season med Elebro

CrossFit Open står för dörren och det ger oss ett utmärkt tillfälle att kolla läget med en våra vackraste vänner – Alexander Elebro.

20 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023