Den nye crossfitaren

Här kan alla som vill få bygga muskler, kille som tjej.

Sebastian Avindell

Du bestämde dig lagom till sommaren. Kanske såg du något erbjudande, måhända var det ett klipp från de stundande Regionals som till slut fick dig att resolut resa dig från soffan så att chipssmulorna for all världens väg. Med bastant stämma utropade du, så katten blev fullkomligt vettskrämd, att nu börjar jag med crossfit! Innan året är slut ska jag se ut som Brooke Ence och Josh Bridges ofödda kärleksbarn! Det har gått en tid sedan dess. Du har med stigande oro och fasa undrat vad du egentligen gett dig in på. Men, ett löfte är ju trots allt ett löfte, även om det så bara är givet åt en katt. Dagen D är således kommen. Du är den nye crossfitaren. Det här är vad du har framför dig!

Smärta

Ingen vill väl egentligen tänka på sig själv som ett fysiskt vrak. Även om man innerst inne inser att det kanske var ett tag sen toppformen kom och gick, så finns väl där någonstans en sån där "grundfysik" som alla brukar tala om? Jag menar, du tränade ju faktiskt både fotboll och orientering i din ungdom? Sprang fem kilometer på mindre än tjugofem minuter en gång. Så jäkla dålig form kan du väl inte vara i?
Fel.
I dagens stillasittande samhälle förtvinar kroppen snabbare än vad du tror. Och när du för första gången kliver in i en crossfitbox lär du bli varse detta otvivelaktiga faktum. Ofta på ett mycket smärtsamt sätt. Det första är givet, att det gör ont där och då. För dig nya rörelser så som burpees, thrusters och annat mumsigt kommer givetvis att vara hemskt för stunden. Men det onda stannar liksom inte där, med att du flåsande liggandes på golvet lovar dig själv att nu är det fan dags att på allvar ta tag i det här med att "kroppen är ens tempel". Nej, istället kommer det här passet vara likt en förbannelse som följer dig under flera dagar, precis som hon den där donnan med långt svart hår från "The Ring". Men när allt på den tredje dagen gör ondare än någonsin förr, och muskler du inte visste du hade protesterar likt pensionärer varje gång Löfbergs Lila blir kronan dyrare i affären, håll då ut! Du kommer vänja dig. Du kommer lära dig att älska den här smärtan. Jag lovar. Inkom kort kommer du äta smärta till frukost.

Fruktan

På engelska brukar det ibland ödesdigert sägas att man ska "fear your workout". Lite klyschigt måhända, men det ligger ändå en del i påståendet. Och du som ny aspirerande crossfitare kommer få lära dig innebörden i detta citat den hårda vägen. Jag talar inte nu om den där rädslan var och en kan känna inför att testa något nytt, som när man blir riktigt vågad en fredagskväll och beställer en ny pizzasort, istället för den traditionella kebabpizzan. Nej, istället kommer den här fruktan att påminna om när du som ung tvingades göra beep-testet i skolan, under din stränge gympalärares allseende och dömande ögon. Så fort du blir något så när bekant med begreppen inom sporten crossfit kommer du känna hur det fullkomligt isar i bröstet när du läser att övningarna "rodd" och "thrusters" kommer kombineras under dagens pass.

Men, tänker du nu, det är väl inget kul? Att bli rädd när man ska träna? Och nej, vore du bara rädd hela ditt pass vore det förmodligen en aning kontraproduktivt. Men. Den fruktan du känner inför ditt pass blir också lite av din kroppsegna doping. Rädslan kommer pusha dig till nya nivåer, få dig att bryta igenom platåer du inte trodde du kunde lämna. Fruktan i små portioner är således något bra. Det kommer du snart att märka.

Din nya familj

Måhända minns du din ungdoms dagar, när du tränade lagidrott. Den där bubblande känslan av samhörighet, när mål och uppgifter uppfylls tillsammans som en grupp. Kanske har du aldrig tränat lagidrott alls, men tyckt att den träning du tidigare testat har känts en aning ensam. Du har svårt att motivera dig själv att kuta varv efter varv i motionsslingan, när det enda sällskapet är just du själv. Det kan vid första anblick verka konstigt när jag påstår att crossfit är en lagsport, men tro mig, det är den.
Mest troligt kommer du nämligen börja din crossfitkarriär med att gå på pass. Ett pass där alla göra samma sak. Ni kommer alltså att plågas, lyfta skrot och svettas ihop. Just detta tror jag är det enkla receptet till crossfitens framgångssaga. Att få människor att i grupp möta smärta, fruktan och att pressa sin kropp till det yttersta – det skapar en fantastisk vi-känsla. För, när du själv är på väg att ge upp men ser att din medtränande fortsätter, då sporrar det dig att inte vika ned dig. Att när allt känns som värst, när du befinner dig längst ned i det svarta hålet som är smärta och tvivel få höra hejarop och pepp, kommer ändra hela ditt sätt att se på träning. Och det här är just det som kommer att få dig att växa samman med alla de som du tränar tillsammans med. Ni kommer krossa det okrossbara ihop, och just den känslan av att ingenting är omöjligt kommer bygga nya, fantastiska vänskapsband. Det är det unika med crossfit. Det är en individuell lagsport. Om jag får gissa så är det är nog det du kommer älska mest med din nyfunna sport. Samhörigheten. Communityn.

Nya ideal

Kanske har du redan sunda ideal. Och med det menar jag saker så som att alla har rätt att se ut som dom vill, att magrutor är inte detsamma som att vara vältränad och att muskler är till för alla som vill ha dem. Man som kvinna. Eller så är det som så att du vacklar lite i din övertygelse kring flertalet av dina ideal. Får verkligen jag som kvinna ha muskler, är det verkligen snyggt? Kan jag som gammal gubbe bli stark, trots att jag passerat femtio? Måste jag inte vara vältränad innan jag börjar med crossfit?
Alla dessa ideal, och många andra därtill, kommer med stor sannolikhet att ställas på ända när du börjar träna crossfit. För ja, som ovan nämnt, du kommer möta fruktan. Smärta. Men vid sidan av detta kommer du också att inse att inom denna sport finns plats för alla. Gammal som ung, vältränad som otränad. Här kan alla som vill få bygga muskler, kille som tjej. Ingen stängs ute, här finns det plats för alla. Skivstången och flåset har nämligen inga förutfattade meningar om vem som ska få nyttja dem. Allt de bryr sig om är att du ger dem allt du har. Och det kommer du att göra. Med den äran. Jag lovar.

Så, nya crossfitare, vad väntar du på? Stålet, fruktan, rädslan och communityn kallar på dig. Du behöver inte fundera mera. Kom med i gänget! Nu kör vi!

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023