Det finns inga speglar i en crossfitbox

Med hopp om en framtid där muskler är för alla och där vem som helst kan träna.

Sebastian Avindell

Första gången jag lätt förskrämd gled in i en crossfitbox uppmärksammade jag snabbt två saker. Ett: jag var i betydligt sämre form än vad jag själv trodde. Två: ingenstans, förutom på toaletten, fanns det speglar. Uppfödd på gym, där varje vinkel på de hårt förvärvade musklerna ska kunna beskådas var detta lite som att som första människa landa på Mars. Allting kändes märkligt, främmande. Varför finns här inga speglar? Det måste väl finnas? Eller?

Det ska givetvis tilläggas att det mest troligt finns crossfitboxar som har speglar. Måhända tränar du själv på just en sådan. Och det är inget fel i det. Men, jag törs nog påstå att en övervägande majoritet av alla boxar i världen enkom har speglar på toaletten. Och det i sig skickar ett budskap jag uppskattar mycket. Nämligen det att här tränar vi för funktion, inte för utseende. Och nej, innan någon börjar skruva på en brevbomb till undertecknad, så ska jag direkt tillägga att jag inte har något som helst emot dem som tränar enkom för det estetiska. Jag har ju själv gjort det, för sjutton. Nej, istället menar jag att det är ypperligt att det finns alternativ. För det här med att träna för det ytliga, det tilltalar inte alla. Och det har historiskt sett varit mer kvinnor än män som hamnat i kläm på grund av dessa påklistrade skönhetsideal. Och här har crossfit, tillsammans med en del andra idrotter, gjort mycket för att skynda på förändringen. Smal är inte längre detsamma som att vara vacker som kvinna. Stark är det nya. Muskler är inne. Det var sannerligen på tiden.

Intressant är också hur crossfitens VM – Games, har förändrat synen på den tränande kvinnan. För här tävlar män och kvinnor sida vid sida och de kvinnliga stjärnorna strålar nästan mer än sina manliga diton. Sara Sigmundsdottir är ett lika självklart affischnamn som Matt Fraser. Få sporter kan säga detsamma om sina manliga och kvinnliga atleter. Prispengarna är dessutom så gott som desamma, kvinna eller man. Inte heller det hör till det normala, sett till den övriga idrottsvärlden.

Men tillbaka till det här med speglarna. För mig sänder denna avsaknad av reflekterande väggbeklädnad ett starkt budskap, så oändligt viktigt i dagens allt mer ytliga samhälle. Här behövs inte speglar för att se hur perfekt skulpterad vår kropp är – här tränar vi för funktion. För styrka, uthållighet och ett generellt välmående. Inget annat. Det här har också tippat vågskålen i en annan högst fördelaktig riktning. Nämligen att det är okej för även kvinnor att få muskler. När idealbilden av en kvinnlig individ flyttats bort från en size zero-modell med bröstimplantat, till någon som kan vara precis som hon själv vill vara, då är vi sannerligen inne på rätt spår. På samma vis har de spegellösa väggarna hjälpt till att minska klyftorna mellan killar och tjejer när det kommer till hur vi tränar. För, i crossfit tränar alla samtidigt. Det finns inga kill- respektive tjejgrupper. Och hur mäktigt är inte det budskapet vi skickar, särskilt till våra unga? Bland ungdomar är det ju annars precis tvärtom, när det kommer till idrott. Det är då de delas upp i grupper, enkom beroende av vad de råkar vara födda med mellan benen. Inte här inte. Inga speglar och på lika villkor.

Några av er kanske tänker att jag brer på lite för mycket nu, att jag rent av överdrivet. Jag förstår hur ni tänker, men låt mig förklara varför jag anser detta så fantastiskt. Det är helt enkelt som så här vi förändrar attityder i samhället. Inte genom politiska beslut, inte på grund av upprop på sociala medier, utan ute i verkligheten. Från rötterna. Om killar och tjejer redan från barnsben får träna tillsammans, istället för på olika tillfällen och på olika vis, så sätter vi så att säga standarden. Nämligen att det är lika mycket i sin ordning att träna bara för att bli stark, som att göra det för att få en snygg kropp. Eller för den delen båda samtidigt.

För om vi fortsätter på den här inslagna vägen, ja då kan det som jag ser det bara bli bättre. Ingen ung kvinna, tant eller tjej kommer någonsin behöva höra att ”de ser ut som en kille”. Ingen aspirerande Wonder Woman kommer kvävas i sin linda, bara för att någon tycker att tunga vikter är för killar allena. Och, vill man inte träna enkom för att se ”bra ut”, så ska det banne mig finnas alternativ. Så som crossfit. Eller styrkelyft. Eller golf. Är ni med på hur jag menar? Därför är det bra att det inte finns några speglar i crossfitboxar. För det ger i alla fall mig hopp om en framtid där muskler är för alla och där vem som helst kan träna, med lika förutsättningar.


Liknande artiklar
CrossFit: Mia Hesketh om laget och livet mot Games

Vi laddar upp lite extra inför semifinalerna med ett snack med übergrymma Mia Hesketh, som är Team Captain för ett av våra mest kapabla lag inför årets CrossFit Games.

13 maj 2024

CrossFit: Långsved och gänget mot Games

Vi snackar med den begåvade kämpen Viktor Långsved om lagsatsningen mot Games, och om hur det känns att ha placerat sig som etta inför semi-finalerna i Lyon.

9 maj 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Open-season med Elebro

CrossFit Open står för dörren och det ger oss ett utmärkt tillfälle att kolla läget med en våra vackraste vänner – Alexander Elebro.

20 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023