Doping inom crossfit – vad nu då?

Crossfiten håller helt enkelt på att bli vuxen. På gott och ont.

Sebastian Avindell

Crossfit-communityn skakades rejält i sina grundvalar under gårdagen, när det stod klart att både enskilda atleter och lag stängs av inför det stundande Vm i Crossfit - Games‌ . Att en av de avstängda var åskådarfavoriten Emily Abbott gjorde saken än mer prekär. Crossfit-älskare världen över vred sina händer och ställde sig frågan: vad nu då? Medan crossfit-hatarna slog sig för bröstet och muntert utbrast: se där! Vad var det vi sa? De är ju dopade hela bunten.
Så.
Vad nu då?
Vad. Nu. Då?

Det ska jag berätta för Er. Inget. Inte ett dugg vad nu då‌ . För, inget har egentligen förändrats. Hur mycket vånda vi än känner och hur mycket hatarna än myser så har egentligen ingenting förändrats. Trump‌ är (tyvärr) fortfarande president. Sommaren är fortsatt het och crossfit är fortfarande crossfit.

Men, säger en del av Er nu: Titta på eländet! Dopade atleter! Sporten är förstörd!‌ Nej, svarar jag då lugnt. Det är den inte. Och jag ska berätta varför.

Crossfit är en ung sport som genomgår den metamorfos som alla unga sporter gör. Från att ha varit en liten gräsrotssport växer den lavinartat och håller på att transformeras till det som den är idag. Med den växtvärken kommer obönhörligt saker följa med. Som stora sponsorer. Prispengar. Professionella atleter. Och med det, med pengarna, så kommer dopingen. Så har det alltid varit inom alla idrotter och kommer förmodligen så alltid att förbli. Tyvärr.

För, när stora pengar står på spel. När marginalerna krymper och ditt hela liv står och väger på om du kvalificerar dig till den stora scenen eller inte, ja då kan fusk du aldrig ens trodde du skulle överväga plötsligt verka väldigt lockande. Märk väl att detta inte är en ursäkt för beteendet, utan en förklaring.

Ingen atlet har tagit prestationshöjande substanser för att kunna spela korpfotboll. Eller för att vinna kvarterets kubbmästerskap. Med pengar och sponsorer förändras alla sporter. Så även crossfit.

Så nej. Det här är inte domedagen för crossfit. Hatare och ivriga förespråkare av att sporten är helvetet transformerat till en idrottsform har inte, som de nu mer än gärna hävdar, haft rätt hela tiden. Istället är det vi nu tvingas bevittna något som händer inom alla väletablerade idrotter. Pengar och berömmelse kan lätt sätta griller i huvudet på en människa. Men, vi ska inte glömma bort att de allra flesta, ja för att inte säga nästan alla, crossfitare fortsatt är samma människor. Vi svettas, tragglar och blir varje dag lite bättre på det vi gör. Utan doping eller andra olagliga substanser i kroppen. Vi är fortfarande samma sport.

Det finns en klick atleter som väljer fel väg i sin jakt på perfektion. Men, och här tänker jag sticka ut hakan, de är inte överrepresenterade inom crossfit. De finns helt enkelt inom alla idrotter.

Så för att besvara frågan jag ställde initialt då :vad händer nu? Inget. Inte ett dyft. Det vi bevittnar är helt enkelt hur en idrott växer till sig inför våra ögon. Tyvärr kommer med detta fusk.
Crossfiten håller helt enkelt på att bli vuxen. På gott och ont.


Liknande artiklar
CrossFit: Mia Hesketh om laget och livet mot Games

Vi laddar upp lite extra inför semifinalerna med ett snack med übergrymma Mia Hesketh, som är Team Captain för ett av våra mest kapabla lag inför årets CrossFit Games.

13 maj 2024

CrossFit: Långsved och gänget mot Games

Vi snackar med den begåvade kämpen Viktor Långsved om lagsatsningen mot Games, och om hur det känns att ha placerat sig som etta inför semi-finalerna i Lyon.

9 maj 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Open-season med Elebro

CrossFit Open står för dörren och det ger oss ett utmärkt tillfälle att kolla läget med en våra vackraste vänner – Alexander Elebro.

20 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023