Girl Power – comeback för kvinnliga muskler?

Till er tjejer som vågar drömma lite större, bokstavligt. Den kvinnliga byggningen försvinner alltmer, och är då tiden för kvinnliga muskler förbi? Gästkrönikören Viktor Källberg tror tvärtom och tar upp kampen.

Viktor Källberg

När man publicerade listan över tillgängliga grenar för 2015 års årgång av Mr Olympia, världens största tävling inom fitness- och kroppsbyggning, kunde man ana en märkbar skillnad från tidigare år. Ms Olympia, grenen för kvinnliga kroppsbyggare, fanns inte längre kvar. Det kan må hända ha varit oväntat då den kvinnliga byggningen redan tidigare plockats bort från den näst största tävlingen vi har i världen, nämligen Arnold Classic, och andra tävlingar därtill. Faktum är att den kvinnliga kroppsbyggningen håller på att försvinna helt och hållet och inte bara i USA utan världen över, Sverige inkluderat.

Det är naturligtvis ledsamt att se grenen som ligger till grund för alla moderna fitnessrelaterade tävlingar försvinna bit för bit, speciellt när man har många nära som brinner för detta och ägnat stora delar av sina liv till något som uppenbart är ett minne blott. Jag tänker bland annat på den fantastiska atleten Eva Lagerhorn Blom‌, som är en fröjd för ögat att se på scenen. Detta positiva energiknippe har en fysik utan dess like och utstrålning att matcha, en sann förebild för alla tränande tjejer i vårt avlånga land. Hon tvingas nu ta steget ned till den nyare klassen Womens’ Physique på grund av avsaknaden av bodybuilding, som egentligen är hennes sanna kall.

Eva Lagerhorn Blom – foto: Igor Kopcek

Samtidigt som den kvinnliga byggningen försvinner i tävlingssammanhang växer andra grenar för de kvinnliga atleterna. Aldrig förr har intresset för styrketräning varit så stort, både gällande killar och tjejer. Instagram-flödet översvämmas av motivationscitat, spända biceps, putande rumpor och andra fitnessrelaterade avbildningar. Tröjor med ”Strong is the new skinny”‌ och andra liknande kläder säljer som aldrig förr. Det stora genombrottet kan mycket väl bero på den nyligen tillförda klassen Bikini Fitness‌ där deltagarantalet växer i oerhörd takt för varje år. Denna grenen tillämpar kriterier som man kan tänkas är mer samhällsaccepterade vad gäller fysikerna som visas upp och därmed mer tillgängliga för de som inte tränat speciellt länge. Notera att jag inte menar att det inte krävs något jobb för att vara en bra Bikini-atlet; de jobbar minst lika hårt som alla andra. Dock är kriterierna för vad som krävs mer rimliga för nybörjare än om man jämför med kvinnlig byggning. Det ska vara kurvor och välsvaravade figurer, en ”lagom” hårdhet som inte är överdriven och en muskelmassa som är märkbar men samtidigt inte för stor.

Att sporten växer är fantastiskt kul. Ju fler vi är desto roligare blir det så införandet av nya grenar är roligt, tveklöst. Det som händer är dock att den mer accepterade fysiken i de lättare klasserna blir de ekonomiska generatorerna medan det mer "freakiga" idealet i byggningen gör den klassen mindre intressant för publiken, som tycks föredra den mer accepterade Bikini-normen. För sponsorer, tävlingsarrangörer och andra involverade blir de lättare klasserna då givetvis mer intressanta för det är de som driver in pengarna. Viktigt att poängtera är dock att deltagarantalet i Bikini Fitness‌ långt överstiger det vi såg i bodybuilding‌ , så det ter sig naturligt att utvecklingen går åt det hållet. Men vem kan inte lida med de atleter som faktiskt vigt hela sina liv åt att bygga upp en fysik enligt kriterierna i bodybuilding och sedan plötsligt får den tagen ifrån dem? Även om grenen inte är den största eller mest populära, låt den finnas kvar, för atleternas skull!

Som tur väl är finns det de som strider mot grenens förfall. Lokalt tänker jag främst på Irene Andersen som är ett av få svenska IFBB-proffs, som nu tvingas se sin älskade gren försvinna. Irene slår ett stort slag för kvinnlig kroppsbyggning, bland annat genom den kommande filmen Too big for the World‌som är under produktion just nu. Där pratar hon bland annat om kampen att rädda kvinnlig kroppsbyggning och hur vi måste stå enade för att se den räddas. Irene är anledningen till att vi i Sverige fick möjligheten att se Generation Iron‌ på den svenska bioduken på ett fåtal utvalda platser i Sverige under fjolåret. Hon gör nu en liknande satsning med med nytt tema för i år, ”Den perfekta kroppen – Hardcorekväll på Bio Roy‌ ”, där vi bland annat kommer få se just "Too big for the world"‌ och mer därtill. För den som är intresserad finns biljetter tillgängliga redan nu på Bio Roy i Göteborg eller i någon av Gymgrossistens butiker i samma stad. Mer info finns att tillgå på Facebook.

Irene Andersen – foto: Dan Ray

Någon annan som kämpar för kvinnliga muskler är världens kanske mest populära kvinnliga atlet, Dana Linn Bailey. Det är 19 år sedan en kvinna med muskler senast fick pryda omslaget till en av världens största bodybuilding-tidningar Muscular Development,‌ då i form av Rachel McLish. Idag, nästan 20 år senare pryder Dana omslaget av samma tidning och slår ett hårt slag för kvinnliga muskler och acceptansen av den. Dana har länge pratat om och stått upp för att det faktiskt är kvinnligt och sexigt att ha muskler, det är inte bara för män. På hennes youtube-kanal kan ni se henne beröra detta vid flera tillfällen.

Dana Linn Bailey, på omslaget till Muscular Development.
Jag hade nöjet att få lyssna till hennes seminarium vid Loaded Cup‌ i Danmark i början av April där hon pratade mycket om att man som tjej måste ha självförtroende och våga stå upp för vem man är och vad man vill oberoende om vad omgivningen tänker eller säger. Videon nedan visar hur brutalt elaka folk kan vara bakom sina skärmar men visar minst lika tydligt hur stark Dana faktiskt är som kan se förbi detta nu även om det varit jobbigt under en lång tid.

[youtube code="v_FbBNsVcGI?feature=oembed"]

Utöver atleterna själva finns det andra som bidrar med sin beskärda del till att hålla byggningen vid liv. År 2011 lanserades paret Jake‌ och Kristal Wood‌ en förening vid namn Wings of Strength som har som mål att möjliggöra tävlandet för kvinnor och se till att grenen finns kvar på så många tävlingar som möjligt. De är för tillfället de största sponsorerna som denna gren har och är på så sätt den största anleningen till att vi fortfarande kan se den vid liv. Som svar till att Ms Olympia nu inte finns kvar har Wings of Strength gått in med en egen tävling som nu blir världens största och prestigefyllda för kvinnliga kroppsbyggare. Tävlingen går under namnet 2015 IFBB Wings of Strength Rising Phoenix World Championships‌ och kommer hållas i samband med Texas Pro i San Antonio den 22 Augusti 2015 på Grand Hyatt i San Antonio.

**

Med Dana och Rob Bailey på Loaded Cup 2015‌**

Kvinnliga muskler är alltså inte ett utdött fenomen. Med det växande intresset för styrketräning bland tjejer kan jag inte se det ske. Visst skiftar målbilderna vilt mellan atleterna, och vad de vill åstadkomma skiljer sig från person till person. Men just kombinationen kvinnlighet och muskler är utan tvekan på frammarsch världen över och det är ett nöje att se. 

Om du som tjej vill bli starkare och bygga på dig muskler, gör det. Strunta i vad andra säger och tycker. Kvinnliga muskler är inte utdött, inte om ni står upp för er själva och vågar visa att det är okej att vara stark även som tjej! Våga jaga dina drömmar oberoende av hur stora de är och var stolt medan du gör det. Du kommer inte hjälpa bara dig själv utan även andra i din omgivning som strävar efter samma mål men kanske inte vågar.

Sätt höga mål, tro på dig själv och jaga dina drömmar oberoende av vad din omgivning säger. Det är DITT liv och du lever det på DINA villkor, så tveka aldrig på vägen du vandrar utan gå den med bestämda steg. Muskler är inte bara för män och det är bara DU som kan visa det. 

Med hopp om en starkare framtid även för tjejer!

Viktor 


Källor:
http://www.wingsofstrength.net/RISING-PHOENIX.aspx
www.musculardevelopment.com


Liknande artiklar
Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

IFBB Pro Minna Pajulahti

IFBB Pro Minna Pajulahti är veckans gäst, och vi kollar såklart hur läget är.

Tyngre

9 apr. 2022

Bildbomb från EM!

Vi kan här publicera en skrälldus bilder från EM i fitness i bodybuilding & fitness, som nyligen avgjordes i Santa Susanna, Spanien. Fotograf är den fantastiske Viktor Källberg.

Tyngre

31 maj 2021

Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson

17 maj 2021

Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson

16 maj 2021

Fitness-EM – fredag!

Guldregn första dagen! Det finns inget annat sätt att beskriva det. Det svenska landslaget var i det närmaste helt omöjligt att betvinga under fredagen.

Alex Danielsson

15 maj 2021

EM i fitness – imorrn smäller det!

Kort lägesrapport inför årets första internationella mästerskap – Europamästerskapen i Fitness & Bodybuilding 2021. På plats: er ödmjuke Alex Danielsson.

Alex Danielsson

13 maj 2021

Till närmast sörjande

Bakom varje ståtligt byggd fysik står det någon som undrar vad som gick fel. Som vill väl men som misstänker att det spårat ur. Detta är till er.

Andreas Bruzelius

19 jan. 2021

Återpublicerad: Kevin Levrone – slut eller salut?

Retrospekt: Byggarvärlden är som galen sedan en av världens bästa kroppsbyggare annonserat sin comeback. Men har Kevin Levrone verkligen något kvar i tanken?

Alex Danielsson

1 okt. 2020

Phil Heath gör comeback på Mr Olympia!

Igår kom beskedet som hela byggarvärlden hoppats på: den sjufaldige Mr Olympia Phil Heath gör comeback på tävlingsscenen i december. Men vad betyder det? Tyngre bryter tag i frågan.

Alex Danielsson

8 aug. 2020

Så får du stora armar – med Linus Carlén

Lär dig bygga stora och starka armar med en av träningsbranschens främsta.

Alex Danielsson

23 juni 2020

Mr Olympia flyttar

Höstens byggar- och fitnessfest Mr Olympia byter datum – och arena.

Alex Danielsson

12 maj 2020

Inbjudan till Distansmästerskap i Bodybuilding & Fitness 2020!

Som ett sätt att låta alla månader av dietsatsning och hårdträning ändå komma till någon sorts nytta kan du nu tävla i byggning och fitness – online!

Alex Danielsson

25 mars 2020

Corona-viruset – så påverkas våra sporter, och din egen träning

Corona-viruset skördar onekligen sina offer. Men hur blir det med tävlingarna i våra favoritsporter? Och hur påverkas vår egen träning? Här är vår samlade uppfattning just nu. Artikeln uppdateras löpande.

Alex Danielsson

14 mars 2020

Frukost med Samir

När glänsaren Samir Troudi väl var på plats i Sverige passade vi på att kombinera frukostvåfflorna med att samtidigt också kolla läget.

Tyngre

14 dec. 2018

Resultat från Tyngre Classic VII

Komplett resultatlista från lördagens tävlingar i fitness och bodybuilding.

Tyngre

22 okt. 2018

Grattis Phil!

Varför Phil Heath tar sin åttonde raka Olympia-titel i helgen.

Alex Danielsson

13 sep. 2018

Tyngre Classic del 1

Häng med på muskelfest i Solnahallen när Alex och Andreas kommenterar lördagens tävlingar från Tyngre Classic!

Tyngre

22 juni 2018

Arne Lundell pangar pecs!

Häng med hela vägen från ax till limpa när Arne Lundell genomför ett bröstpass.

Tyngre

22 juni 2018

Patrick Monga tränar inför Tyngre Classic IV

Tyngre tog rygg på Patrick under ett av hans träningspass inför höstens muskelfest i Solnahallen.

Tyngre

22 juni 2018

Carlén vs Berg - The Rematch

Häng med när två av Sveriges vassaste fysiker gör upp i ett maffigt ryggpass!

Tyngre

22 juni 2018

Viktor Källbergs resa mot Luciapokalen

En avsliten bröstmuskel är inte tillräckligt för att stoppa honom!

Tyngre

22 juni 2018

Want a ticket to the gun show?

Se Carlén och Berg i en episk drabbning!

Tyngre

22 juni 2018

Så kör du ett tyngre bröstpass

Låt dig inspireras av tungviktstalangen Dennis Johansson när vi hänger med honom på ett bröstpass av maffigaste märke.

Tyngre

22 juni 2018

Lär dig dieta med TyngreTV!

Missa inte när Rob "Mumpleaser" Harris kommer på besök för att ge sina bästa diettips!

Tyngre

22 juni 2018

Supertalangen inför SM

Häng med när Fredrik Jönsson pangar ben inför SM i byggning!

Tyngre

22 juni 2018

Tyngre på Tammer

En filmad rapsodi från lite av allt det som hände.

Tyngre

22 juni 2018

Tunga Triceps

Powerbyggaren Elvis Omerovic kör så det ryker.

Tyngre

22 juni 2018