Hata crossfit

Alla behöver inte uppskatta allt, men någon måtta får det kanske vara?

Sebastian Avindell

"Förresten", säger du glatt, "så här jag börjat med crossfit!". Det blir knäpptyst runt bordet. Någon tappar en gaffel, som slamrar till när den träffar golvet. Uppspärrade ögon ser på dig som om du just berättat att du tycker om att köra över kattungar med gräsklippare eller att Per Gessle är överskattad. Hade det här varit en westernfilm hade det flugit förbi en sådan där peruanske i en vindil nu. Men istället bryts tystnaden av tusen upprörda frågor och uppmaningar, allt sammanvävt i en fullkomlig tornado av ord. "Du kommer bli skadad, fattar du inte det?!" "Man får faktiskt inga muskler av crossfit, det vet ju alla!" "Crossfit är för töntar, lyfta vikter gör man på gym!" "Ska du också börja fuska med pullups nu? Och flänga sådär med kroppen?!. Allting avslutas med att din mamma bekymrat utbrister "Crossfit, är inte det en sekt? De som tränar det pratar ju inte om annat?". Bedrövad ser du ner i din tallrik. Och du som bara ville berätta att du hittat en ny idrottsform du gillar.

Jag vet inte varför det fortsatt är fri jakt på det här med att avsky crossfit. Varför det drivs med det i tid och otid av allt för många. Måhända är det av avundsjuka, av oförstånd eller ett problem av samma art som när någon lyckas i största allmänhet? Jag vet inte. Men, det stör mig något oerhört att nybörjare ska skrämmas bort från något som inte alls är som vissa individer vill påskina. Så, denna text är lite av en kombination av tre saker. Det är för det första ett crossfitens försvarstal, om du så vill. För det andra är det en guide till dig som är nybörjare och undrar över den idrottsform du just tagit ett par stapplande steg in i. Slutligen är den ett försök att en gång för alla punktera de dåliga argument som finns mot crossfit som fenomen/idrottsform. Måhända kan de som inte verkar göra annat än att gnälla på crossfit då inse att det finns bättre saker att lägga sin tid på. Som att bygga muskler, till exempel. Ska vi börja?

Man går sönder av crossfit

Nej. Svaret på det påstående är, en gång för alla, nej. Är ni med på det nu, så vi slipper ta det igen? Om och om igen. Den forskning som finns visar faktiskt att det finns sporter som är betydligt "farligare" än crossfit, om man ser till antalet timmar/skadeprevalens. Löpning, denna folkliga idrott som var och varannan individ ägnar sig åt, har faktiskt ungefär samma skadieratio som crossfit. Med det sagt, hur ofta förlorar människor förståndet för att någon berättar att de börjat löpträna? Nej, just det. All idrott innebär en skaderisk. Men det gör även att gå till jobbet varje morgon. Du kan trampa snett eller träffas av nedfallande rymdskrot i huvudet. Saker behöver således sättas i sitt perspektiv. Ja, du kan självklart bli skadad av crossfit, men nej du blir inte mer skadad av crossfit än av andra träningsformer. Punkt.

Folk som tränar crossfit pratar bara crossfit

Ofta kritiseras crossfitutövare för att de, som det heter, bara pratar om crossfit. Jämt. Alltid. Själv har jag aldrig upplevt det här fenomenet, men om vi ändå för saks skull skulle bryta ned själva argumentet lite. För mig är det rätt självklart att om du gillar något, brinner för en sak, så kommer det uppta mycket av din tid. Folk som gillar fotboll pratar om allsvenskan, Zlatans senaste parfym och varför Anders Svensson älskar tacos. Människor som uppskattar film pratar ständigt om den senaste rullen de sett, vilken favoritregissör de har och vilken film du bara måste se. Allt det där brukar accepteras. Men, när det kommer till vissa individer så verkar helt andra regler gälla för just crossfit. För, älskar du crossfit så ska du inte prata om det. Ty, då är du hjärntvättad och förstår inte ditt eget bästa. Kan inte någon förklara för mig vari skillnaden ligger? Du får prata hur mycket som helst om väder, styrketräning, golf, fotboll och fan och hans moster utan att någon reagerar. Men, har du en passion för just crossfit är du knäpp.

Såhär är det. Så länge inte crossfitare aktivt söker upp dig, ringer på din dörr klockan 05:14 en vardagsmorgon och ber att få tala med dig om sportens härlighet, vad har du då att störa dig på? Nej precis. Inget. Så kan vi inte för en gång för alltid släppa det här dravlet med att crossfitare bara pratar crossfit? För, självklart pratar man om det man älskar. Men mer än så är det faktiskt inte.

Crossfit gör dig liten

När argumenten inte riktigt räcker till så brukar summa summarum varför crossfit är värdelöst hamna någonstans kring att alla muskler försvinner när en person börjar med det. På så vis skräms även en hel del intresserade bort. För få individer, varken kvinna eller man, vill se ut likt ett vasstrå som kan gömma sig bakom en lyckstolpe. Så, stämmer det? Tappar du muskler om du börjar med crossfit? Svaret på den frågan är, precis som du anat, nej. Sant är att crossfit är en hybrid mellan flertalet idrottsformer. Kardio, som till mångt och mycket är musklernas värsta fiende, är en stor del av detta. Men, crossfit innehåller så mycket mer. Isolerade gymnastikövningar. Tunga, olympiska lyft. Vanliga, strikta pull-ups (ja, det är sant). Alltså övningar som bygger muskler. Att klämma ur sig att crossfit inte bygger muskler tycker jag således tyder på en viss okunskap i hur sådana ska byggas upp. Du blir inte liten av crossfit. Punkt.

Så. Kan vi inte bara sluta upp med alla dessa osanningar om crossfit? Allt hat, alla dumheter som slängs hit och dit på både internetforum och i det verkliga livet? Alla behöver inte uppskatta allt, men det är inte detsamma som att påhitt är det samma som sanning. Nej, du blir inte skadad mer av crossfit än något annat. Nej, det är ingen sekt och det kommer sannerligen inte få dig att bli helt befriad från muskler. Mest troligt blir det faktiskt tvärtom. Och, slutligen. Tycker du att det är jobbigt när någon pratar om sin passion så ligger mest troligt problemet inte hos dem som pratar, utan hos dig själv. Något att begrunda.

Ska vi säga så?


Liknande artiklar
Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023