Hoppträning förbättrar löpekonomin

Hoppträning för löpare är något som är väldigt intressant men troligen väldigt underutnyttjat på alla nivåer.

Wille Valkeaoja


Hoppträning för löpare är något som är väldigt intressant men troligen väldigt underutnyttjat på alla nivåer. Att värma upp med hopprep eller utföra andra sorters plyometrisk träning kan troligen göra dig som löpare bättre. En ny studie visar återigen på detta.

Plyometrisk träning, alltså ungefär spänstträning i olika former har visat sig förbättra prestationsförmågan hos löpare (1). Det här kan troligen förklaras genom att träningen förbättrar personens förmåga att snabbt utveckla kraft och använda sig mer av elastisk energi i löpningen. Man förlorar då mindre energi vid varje löpsteg och mindre energi behöver därför tillföras. Därför minskar behovet av energi och syre vid varje given hastighet. En förbättrad löpekonomi helt enkelt.

Upplägget

En ny studie har återigen visat på detta (2). I studien hade man fördelat drygt 30 löpare på beskedlig motionärsnivå till två grupper. Den ena gruppen fick träna på som vanligt och den andra gruppen fick ett tillägg i form av daglig hoppträning om fem minuter per dag. Träningen bestod av det som på engelska kallas för ankle jumps, alltså hopp på stället med sträckta knän. Deltagarna blev dessutom ombedda att hoppa så högt som möjligt vilket innebar stora krav på vadmuskler och hälsenor.

Hoppträningen började på fem set á 10 sekunder med 50 sekunders setvila. Detta ökades sedan gradvis så att de under vecka 5–6 utförde 15 set á 10 sekunder med 10 sekunders setvila. Alltså alltid fem minuter dagligen men med gradvis ökande volym av hoppträning under dessa fem minuter. Tabellen nedan visar hela upplägget.

Resultatet blev att hoppträningsgruppen förbättrade sin löpekonomi på de uppmätta hastigheterna 10, 12 och 14 km/h. Kontrollgruppen såg ingen förbättring. Man såg heller ingen skillnad i maximal syreupptagning hos någon av grupperna efter träningsperioden.

Ett annat intressant resultat i hoppträningsgruppen var att de ökade sin respiratoriska kvot på de uppmätta hastigheterna. De använde sig alltså av förhållandevis mer kolhydrater i relation till fett efter träningsperioden. Det man brukar se när personer blir mer vältränade är det omvända; de ökar sin andel fettanvändning vid en given intensitet. Det man såg här kan möjligen förklaras av att hoppträningen förbättrade deltagarnas anaeroba kapacitet vilket förlitar sig på kolhydratsförbränning. Träningen var trots allt ganska mastig; 5 minuter om dagen på en ganska hög arbetsintensitet med kort vila mellan. Det kan nästan liknas vid en hög volym av backintervaller vilket troligen också skulle förbättra den anaeroba kapaciteten.

Intressant med fler studier

Tanken är dock att resultatet ska förklaras av en förbättrad kraftproduktion och reaktiv styrka. Det går i så fall att uppnå med ganska enkla medel, bara genom att hoppa på stället. Det vore intressant att se om man fick bättre eller i alla fall likvärdiga resultat med lite mindre träning men med mer fokus på kraftproduktion. Alltså med längre vila mellan insatser. Oavsett vad är detta troligen något många löpare skulle ha nytta av. 

Den här texten finns även som video på min Youtubekanal Tankar om träning samt som podd. Podden finns där poddar finns, sök på Tankar om träning i din podd-app.


Referenser

1. Ramirez-Campillo R, Andrade DC, Pinillos FG, Negra Y, Boullosa DA, Moran J. Effects of jump training on physical fitness and athletic performance in endurance runners: a meta-analysis. J Sports Sci. 2021;Epub:1–21. 

2. Engeroff T, Kalo K, Merrifield R, Groneberg D, Wilke J. Progressive daily hopping exercise improves running economy in amateur runners: a randomized and controlled trial. Sci Rep. 2023;13(1):4167. 


Photo by Shlomi Platzman on Unsplash


Liknande artiklar
Det arga avsnittet!

Återigen har både Josef och Viktor drabbats av bakslag i träningen. Men istället för att älta det allt för mycket går de igenom samtliga ocharmiga personlighetsdrag de kan komma på.

22 nov. 2023

Så börjar du styrketräna hemma!

Efter en snabb (40 minuter) introduktion som tar upp ämnen som salt mat, datorspel, Järnvägspressen med mera, delar Josef med sig av råd om hur du kan komma igång med hemmaträning.

15 nov. 2023

Instagramkrigare & Hurtbullemilar

Josef och Viktor utser vinnaren från den populära löparutmaningen Hurtbullemilen. Olika IG-personligheter och lite annat förekommer också.

1 nov. 2023

Våra bästa tips inför Hurtbullemilen!

Josef och Viktor har setts i köttet och kör lite uppsnack inför Hurtbullemilen. Här får du alla tips du behöver.

25 okt. 2023

50K/50CENT B2B ft. Shaun

Denna vecka har Josef och Viktor bjudit in den omtalade Shaun Richardson för att gå igenom helgens löplopp: Sörmland Ultra Marathon 50k.

11 okt. 2023

Facebook-grupp, kommentarer och feltänk

Denna veckan blandar och ger mellan en rad olika ämnen. Om lönlösa kommentarsfält, vår nya facebookgrupp och så gästar Shaun en snabbis!

4 okt. 2023

Viktors 20 mil på 24 timmar ft. Tobbe Gyllebring

Vi bjuder in Tobbe Gyllebring för att lägga upp en knivskarp plan inför Viktors 24-timmarslopp på PRT i Växjö.

27 sep. 2023

Spring din första mil – Hurtbullemilen!

Josef och Viktor kokar ihop ett distansevent: Hurtbullemilen. Lördagen den 28/10 springer vi alla en mil. I potten: ett Hurtbullepaket!

20 sep. 2023

Så periodiserar du din träning!

Viktor och Josef pratar alkoholintag genom tiderna, Viktors kommande back-to-back-projekt och som rubriken avslöjar: periodisering!

6 sep. 2023

Så använder du ditt utegym!

I veckans avsnitt avhandlar Viktor & Josef eventuella halvmarathon-satsningar, träning på utegym och tysk monstertruck, mycket nöje!

31 aug. 2023

Viktors racerapport: Ultravasan 90

Viktor tar dig igenom sitt nyligen genomförda ultramarathon-lopp. Hur känns det egentligen att springa så långt? Hur ont gör det?

23 aug. 2023

Josefs nya SUPER-PB!

I detta rekordlånga avsnitt avhandlas en hel del ämnen: Viktors sista löpträning inför Ultravasan, Josefs bravader på 2 mil och mycket annat!

16 aug. 2023

Hänge dig åt träningen, inte målet!

Ännu ett nytt fullspäckat avsnitt av Tyngre Hurtbullar: Josef har grävt guld i Bordeaux och Viktor ser med försiktig optimism fram emot Ultravasan.

9 aug. 2023

Frågeavsnitt del 2 – Godis under diet?

Josef och Viktor tar sig an fler frågor! När ska Viktor dra 200 kg i marklyft igen? Hur ser hurtbulledieten ut? Hur skaffar man sig träningsmotivation?

26 juli 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Frågeavsnitt del 1 – Hur vinner man Josefs respekt?

Josef och Viktor har tagit sig an inkommande frågor. Hur kombinerar man styrketräning och konditionsträning? Vem tar killarna helst med sig på en beer-mile?

19 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Ryck plåstret! (John Wick!?)

Viktor gräver sig själv ett träningsmässigt djupare hål att ta sig ur inför Ultravasan, kommer han ta sig ur denna svacka?

12 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

ijustwanttobecool-Victor återger sin 100 000-stegsutmaning!

Vi har bjudit in Victor Beer från YouTube-kanalen ijustwanttobecool för att prata om den utmaning han precis försökt sig på: att gå 100 000 steg på 24 timmar!

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

SM-vinnaren Tobbe Gyllebring gästar!

För första gången tar Tyngre Hurtbullar in en gäst, och inte vem som helst! Tobbe Gyllebring har svenskt rekord i 24-timmarslöpning: 272 086 meter.

28 juni 2023

Ska Viktor springa i 24 timmar!?

Viktor har fått en inbjudan att springa i 24 timmar, kommer han tacka ja? Josef är sur på PostNord och tipsar om armhävningar.

21 juni 2023

Träna klockan 05, öl & proteinpulver

Viktor diskuterar 3,5:ans plats i tillvaron, träna svintidigt och proteinpulver i detta fullspäckade avsnitt av Tyngre Hurtbullar!

14 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Underskattad dietmat

Josef har klivit på en diet och berättar lite hur hans upplägg ser ut samt vilka livsmedel som ofta ratas under diet utan anledning.

7 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Nya löparskor och okopplade hundar

Josef är inne i uppladdningen inför bänkpress-VM i Sydafrika så Viktor passar på att berätta en episk historia om en löpbandstur i Krugerparken. Det pratas nya löparskor och Josef ger tips på vad du gör när en hund attackerar dig i motionsspåret!

24 maj 2023

Wille om löpning och hans senaste bok

Sidenrösten Wille Valkeaoja är tillbaka på radion. Även denna gång snackar vi såklart om hans löpsatsning, men vi hinner också med att diskutera Willes senaste bok: Spring Smart.

22 maj 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Vitamin Well Run of Hope med barn på axlarna

Viktor Söder ger en racerapport på sitt förlängda Vitamin Well Run of Hope och Josef Eriksson berättar om att springa för att kunna sova.

17 maj 2023

Tyngre Hurtbullar – en podcast om hurtbullar

Värdarna Josef och Viktor presenterar sig själva och vad podden kommer att handla om. Häng med redan från början!

11 maj 2023