Man får inga muskler av crossfit

Kan det inte få vara OK att vi har olika mål med vår träning?

Sebastian Avindell

Man kanske ska undvika att slå med en pinne på getingbon. Det leder sällan till något gott, så att säga. Men, ibland kan jag inte riktigt låta bli, trots att jag vet att utgången kanske inte blir den bästa. Ungefär som när man äter en bytta glass, en påse bullar och tre chokladkakor på en kväll. Det blir sällan bra, men då och då måste det ändå göras. 

Så, ska vi tjuren vid hornen då? Muskler och crossfit var det ja. 

Eftersom jag rör mig i crossfitskrået, både i den fysiska men också i den virtuella världen, stöter jag då och då på de där tråkiga kommentarerna. Ni vet, dom där som saknar grund eller ståndpunkt, och ibland bara verkar vara skrivna i stunder av den djupaste affekt. 

Ibland gör dom mig ledsen, ibland arg. Då och då reagerar jag med att bli obstinat men allra mest blir jag faktiskt mest trött. Trött och uppgiven. Hela debatten skulle varje gång kunna avslutats tämligen enkelt, jag skulle kunna slänga in en bild på när Calvin Keyser-Allen vann en av bodybuildingklasserna under fjolårets Tyngre Classic, samma helg som han tävlade på absoluta toppnivå i crossfit. Så. Ridå, micdrop, Avindell out‌ och allt det där. Men det skulle ändå lämna i alla fall mig med en del tankar kvar i dom där små grå i huvudet. 

Som, varför envisas folk med att hacka på andras intressen? Måste man ständigt vädra sina åsikter? Och, varför sura på någon som, precis som du, gillar att testa den egna kroppens gränser? Jag fattar inte. Det går inte in i min tankevärld. För mig vore det ungefär samma sak som om min granne köpte en gul bil och rullade upp den framför huset. Direkt skulle då jag, som inte gillar gult, slänga upp fönstret och fullkomligt vråla: "DU VET ATT GULT ÄR FULT VA?! ALLA TYCKER DET!". Vad fyller den handlingen för funktion?

Men, tillbaka till sakfrågan då, får man inga muskler av crossfit? Jo. Det klart man får. Idrottsformen består, bland annat, av tunga olympiska lyft, gymnastik och klassiska egna kroppstyngdsövningar så som armhävningar, dips och chins. Om man inte fick ökad muskelmassa av det här skulle man således trotsa fysikens alla lagar. Belasta dina muskler tills sönderfall uppstår, som kroppen sedan återuppbygger, så fungerar ju all muskeluppbyggnad, oavsett vad du pysslar med. Så visst bygger crossfit muskler. Men, vad sporten däremot INTE gör är att bygga muskler på samma vis som vid exempelvis en klassisk bodybuilding-splitt. Du vet, bröst/mage ena dagen och axlar/armar den andra. Men, det är ju heller inte meningen, eller hur? Jag tränar inte crossfit för att primärt få större biceps, lika lite som en bodybuilder lyfter vikter för att få till en bättre handstand pushup, eller hur? Men, det betyder ju inte att crossfit som sådant inte bygger muskler. Det hela bottnar ju helt enkelt i att vi har olika mål med vår träning. Och, kan inte det bara få vara okej? 

Jag kan se tjusning i nästa alla sporter. Sätta mig in i vad just den formen av fysisk rörelse kan tänkas erbjuda sina utövare. Att jag sedan inte för mitt liv skulle vilja syssla med fotboll, hockey eller professionell fia-med-knuff är en helt annan femma. Jag flippar inte ut på att någon annan gillar det, skriver inte en hånfull kommentar på någons fia-bild. "DU VET ATT FIA MED KNUFF INTE BYGGER MUSKLER VA?!". Nej. För det vore ju inte riktigt klokt, eller hur? Precis. 

Så jo, crossfit bygger muskler, oavsett vad du må tycka om saken. Men nej, det kanske inte bygger såna muskler som du vill ha eller gillar. Men, det kanske kan få vara okej att det är så? Alla behöver måhända inte uppskatta samma saker som just du själv? Och tycker du att det är mycket crossfitbilder i det sociala flödet är det ju bara att sålla i det, eller hur? Eller ännu hellre, stäng av telefonen och göra några curls istället. Det bygger biceps, har jag hört. 

Mer rörelseglädje (och mindre nättroll!) åt folket!Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Open-season med Elebro

CrossFit Open står för dörren och det ger oss ett utmärkt tillfälle att kolla läget med en våra vackraste vänner – Alexander Elebro.

20 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023