Svett, stål och magnesium

I gymmet är alla välkomna.

Sebastian Avindell

Jag vet inte hur du känner men jag älskar allt som har med ett gym att göra. Slammer av stänger och viktplattor. Svett som rinner, grymtningar och gutturala skrik från de som tar i så att hjärnan nästan exploderar. Lukten av magnesium (ja, riktiga gym tillåter magnesium, så det så!) och känslan av förväntan och tillfredsställelse som är så påtagligt närvarande att känslan nästan går att ta på. Lyckade lyft varvas med misslyckande sådana, glada tillrop kontra besvikna svordomar. I bakgrunden någon radiostation som spelar värdelös musik, men som i sammanhanget ändå känns helt rätt. Där i hörnet någon som gör tvåhundra bicepscurl i olika varianter. På andra sidan en annan som drar tunga singlar marklyft. I ena ändan en tränande som minut efter minut avverkar kalorier på stairmastern‌ . Mitt emot en annan som förstrött cyklar på en motionscykel samtidigt som hen försöker läsa en tidning. Jag skulle kunna stå här i timmar och bara observera. Följa alla de tränandes egna, högst personliga resor. Se hur drömmar och förväntningar långsamt byggs upp, repetition efter repetition. Set efter set. Det finns, kort sagt, få platser på jorden som får mig att känna mig mer tillfreds än en lokal där kroppen får utmanas fysiskt genom närkontakt med stål. 

Kanske är det enkelheten mitt i allt det komplexa som tilltalar mig? Visst, styrketräning är allt annat än enkelt, men i grund och botten handlar det ju faktiskt om något så simpelt som att ta i för kung och fosterland. Drag upp det där från golvet! Pressa det här ovan huvudet! Knäböj med vikten på axlarna!‌ Ni vet, det där som vår kropp faktiskt är skapad för. Just det tror jag är det som lockar så många att lyfta skrot. Det simpla, men samtidigt onåbara. Som liten och ung passade man kanske inte in i lagidrotternas komplexitet. Du, likt jag själv, kanske mest snubblade på fotbollen då du förgäves försökte dribbla den framåt? Varje innebandylektion på gympan bestod mest i att du enträget vispade med klubban i tomma luften och slutligen blev bortfintad av klassens okrönte innebandykung? Jag, och många med mig, känner nog igen oss i den beskrivningen. Vi passade inte in i normen. Vi var inte som alla andra. 

‌ Men första gången vi fick greppa kallt stål så förstod vi att det var här vi hörde hemma. Inte duttandes med någon jäkla boll.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Men första gången vi fick greppa kallt stål så förstod vi att det var här vi hörde hemma. Inte duttandes med någon jäkla boll. Nej, just här! Här behövdes ingen fallenhet för lagidrott eller en medfödd bollkänsla a la Messi‌ . Nej. Här var allt du behövde envishet och pannben. Visade du bara det, ja då skulle resten komma av bara farten. Gav du allt, så skulle du även få precis det. Allt. Och det är just det som är det fantastiska med att träna med vikter. Det går inte att fuska. Fulspel fungerar inte. Det finns inga genvägar. Du får precis vad du ger. Vare sig mer, eller mindre. 

Just därför är gymmet, boxen eller vad du nu vill kalla det, den bästa platsen jag vet. Här är alla välkomna. Kille som tjej, gubbe som tant. Du kan träna ensam, helt isolerad från omvärlden med hörlurar som blockerar ut allt. Eller så kan du lyfta skrot med sju kompisar, samtalandes om allt kring himmel och jord. Det spelar heller ingen roll vad du råkar ha för färg på din hud, var du kommer ifrån eller vad du har för arbete eller utbildning. Stålet bryr sig inte om sådant. Och det gör ingen annan där inne heller. Allt som spelar någon roll är att du ger allt vad du har. Hundra procent. Inget annat. Ty, här inne är vi, trots att vi kan befinna oss på olika faser i vår träning, jämlikar. Här inne kämpar vi alla mot samma mål: att bli lite bättre varje dag. Att ständigt flytta fram gränsen för vad vi trodde var möjligt. 

‌ Och det är just det som är det fantastiska med att träna med vikter. Det går inte att fuska. Fulspel fungerar inte. Det finns inga genvägar. Du får precis vad du ger. Vare sig mer, eller mindre.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Tänk dig om världen i stort skulle vara som den lilla bubbla som finns i gymmet? En värld där alla är lika mycket värda, där alla skulle passa in oavsett hur man råkar se ut och vem man än kan vara. En värld där trångsynthet och rasism inte existerar. En plats där allt som spelar någon roll är hur intensivt din inre låga brinner. Där enträget, hårt arbete alltid ger resultat. 

Så. Det är väl egentligen inte så underligt att jag lätt drömmer mig bort, när jag med ett euforiskt leende betraktar mina medlyftande bröder och systrar. För, i dem ser jag samma glöd som jag själv känner i bröstet. En aldrig falnande låga av passion. I dem ser jag kärleken till stålet. Här inne är allt precis som det borde vara där ute. Här är vi alla jämlikar. Bröder och systrar, förenade genom svett, stål och magnesium.

Mer rörelseglädje (så mycket det bara går!) åt folket!Liknande artiklar
Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023