Vad jag hatar med crossfit

Tro det eller ej men det finns faktiskt saker som inte är helt OK.

Sebastian Avindell

Missförstå mig nu rätt. Det finns ingen idrottsform jag älskar så mycket som crossfit. Gemenskapen, den där härliga nära-döden-upplevelsen under en tung wod samt att få dricka kaffe i tyngdlyftardojor, det är inte mycket som slår det. Men, precis som man älskar sin gamla farmor så finns det ju saker med henne man kanske inte uppskattar sådär överdrivet mycket. Som att hon envisas med att titta på Allsång på Skansen på absolut maximala ljudnivå eller hur hon alltid är lite missnöjd med dig vid fikat, oavsett hur många bullar du trycker i dig. Lite så är det med crossfit också. Trots att jag i stort älskar varje stund jag är i boxen, så finns där saker jag ibland kan hata med brinnande frenesi. Det här är några av de sakerna.

Plocka-undan-efter-wodden-ångest

Det finns en anledning till att crossfit utförs bäst i en crossfitbox och inte på ett konventionellt gym. som idrott har det ju en förmåga att ta upp rätt mycket plats, när dagens pass innehåller wallballs, skivstång, burpees, assault bike och rodd. Innan man vet ordet av har man liksom tagit en halv fotbollsplan i geografiskt anspråk. Men, om det bottnar för ett härligt pass så är det såklart inget man ens reflekterar över. Glatt spenderar man tjugo minuter med att preppa allt, likt en kärleksfull moder som förbereder sitt enda barns studentmottagning.
Men efter. Efter att allt är färdigt hamnar saken i en något annan dager.
För inte nog med att du tagit ut dig fullständigt och knappt vet om du kommer komma upp från golvet, eller om du istället ska spendera natten i boxen på den plats du ligger, nu måste du dessutom plocka undan allt du tagit fram. En stång laddad med 140 kg ska lastas av, en assault bike som väger bly ska rullas tillbaka oavsett hur dåliga hjul det är på den. Ibland kan själva städande efter wodden kännas mer övermäktigt än wodden själv.
Det är ångest deluxe det.

Att aldrig få vara bäst på något

Som människor vill vi nog alla glänsa ibland. Vi strävar efter att bli den bästa möjliga partnern, kollegan eller fickparkeraren. Och på samma sätt är det givetvis med den idrott vi älskar. Vi vill bli bäst. Problemet är bara att crossfit inte är en sak, det är tusentals moment och rörelser som ska bemästras. Du kan som atlet gneta strikta hand-stand-pushups i en evighet. Vakna varje morgon med värk i axlarna, drömma om att stå på huvudet och gnugga sönder skalpen mot ett oförlåtande golv. Och så vips, en dag sitter den. Du är så nöjd en människa kan bli. Stolt som en tupp. Men, det går inte mer än en minut innan någon välmenande jävel glatt påpekar att nu är det väl dags att lära sig kippade hand-stand-pushups? Ridå och tillbaka på ruta ett. Ännu ett omöjligt moment att försöka bemästra. Och nog för att glädjen många gånger finns i just utmaningar, men håll med om att det faktiskt vore rätt skönt att bara få vara bäst ibland?

Alla dessa grejer

Det krävs som bekant en del tillbehör när man tränar crossfit. Från början är det bara dom där obligatoriska förstagångs-nanosarna och lite träningskläder i en ryggsäck man sparat från gymnasiet. Det räcker gott. Men sedan, likt ett smygande missbruk som blommar ut i det fördolda, accelererar allt väldigt fort. Det ska skaffas skydd till händerna för alla dessa pull-ups. Lindor till knän och handleder. Bälte till de där tunga lyften. Någonstans här brukar det bli dags att införskaffa en ny väska. Men tro för all del inte att det slutar där, åh nej. För vad vore en komplett crossfitväska utan tejp till tummar, det egna hopprepet i en separat liten påse i själva väskan och så ett par lyftarpjucks som grädde på moset. Plötsligt väger din träningsväska lika mycket som en medelstor femåring. Plus att den är mer packad med saker än vad du många gånger packat till semestrar. Att väskan sen blir likt ett svart hål när du ska hitta något i den är bara ytterligare en dimension i problemet. Ska du till exempel ha tag i ovan nämnda tejp, ja då kan du ge dig tusan på att du innan du får tag i den lär ha fått packat upp allting i väskan minst tre gånger. Som en liten bonus lär du där i din gigantiska väska hitta minst två kvarglömda shakers, innan du lokaliserat tejpen. Att ha en crossfit- träningsväska är med andra ord som att ha en gigantisk vanlig väska, där du aldrig hittar det du letar efter.

Mobilitet

Har man sitt ursprung i gymkulturen brukar man som regel inte ha lagt överdrivet mycket energi på sin kropps rörlighet. Så länge det går att slänga upp en schyst dubbel- biceps så är saken trots allt rätt biff. Annat är det när crossfit brakar in i ens liv. Plötsligt ställs allt på ända. Det är trots allt en fördel om armbågarna kan peka rakt fram vid slutpositionen i en clean, istället för mot golvet. Latsen ska inte vara som fastsatta i cement där på ryggen. Vilket osökt leder oss till ordet mobilitet. Vill du bli något så när hyfsad på crossfit så måste du med andra ord lägga tid på att öka din rörlighet. Men, det är sannerligen lättare sagt än gjort. Och det kommer göra fruktansvärt ont. Latsen ska knådas med en stenhård foamroller, även om det känns som om en jätte med temperamentsbekymmer misshandlar din rygg. Handleder och vrister ska böjas i vinklar som för tankarna till Linda Blair i Exorcisten, allt i mobilitetens namn. Då är det minsann rätt lätt att minnas tillbaka till sina gymdagars fornstora glans, när stretch- och töj var material på kläder och inte en viktig del av träningen.
Det spelar ingen roll att killen i klippet under dagens RomWod glatt uppmanar mig att "breeaaaaaath", det känns ändå som om jag kommer gå av och dö på samma gång.

Men trots allt det här. Trots att det finns moment i crossfit som jag misstänker används i helvetets innersta krets för att straffa människor som Hitler. Allt detta till trots, så kan jag ändå inte låta bli att älska det på samma gång som jag hatar det. Det är lite konstigt, inte sant? Det är helt enkelt som så att allt det där jag avskyr gör allt det andra än mer älskvärt. Det där hemska gör liksom resan mera värd. Det är som topping, som glasyr. Utan det vore tårtan inte lika fin. Och utan lite hatkärlek så vore inte crossfit samma sak.

Men vi kan väl enas om att mobilitet är överskattat, eller hur?

Tänkte väl det.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
CrossFit: Mia Hesketh om laget och livet mot Games

Vi laddar upp lite extra inför semifinalerna med ett snack med übergrymma Mia Hesketh, som är Team Captain för ett av våra mest kapabla lag inför årets CrossFit Games.

13 maj 2024

CrossFit: Långsved och gänget mot Games

Vi snackar med den begåvade kämpen Viktor Långsved om lagsatsningen mot Games, och om hur det känns att ha placerat sig som etta inför semi-finalerna i Lyon.

9 maj 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Open-season med Elebro

CrossFit Open står för dörren och det ger oss ett utmärkt tillfälle att kolla läget med en våra vackraste vänner – Alexander Elebro.

20 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023