Sveriges Starkaste Man 2018

Packat och laddat när Forsmark tog segern.

Lorena Gustavsson

Snacket har gått ända sedan Johannes Årsjös otroliga vinst i förra årets final, med avsliten biceps och diverse skadebekymmer lyckades han som den krigare han är ändå erövra sin nionde raka seger och förväntningarna har varit höga inför årets SSM där en vinst skulle göra honom till Sveriges starkaste för tionde året i rad. Segern uteblev dock då starten ställdes in. Årsjö valde det rätta och rimliga att stanna hemma med sin nyfödde och de sina. Som sig bör. En bättre anledning att missa SSM kan man knappast tänka sig.

Beskedet öppnade en lucka att delta för Daniel Lindqvist och han kom till start med ungefär två timmars varsel varpå en ännu större lucka för nya spekulationer öppnades. En ny Sveriges starkaste man skulle koras, men vem? Fältet i år myllrade av giganter, Torbjörn “Orsabjörnen" Persson, Johan Espenkrona och den ständigt närvarande konstapel Forsmark har alla tippats som möjliga segare och däremellan har samtliga deltagares styrkor påtalats av bland annat maxstyrka. Ingen i fältet kan beskrivas som annat än en total superatlet.

Uppställning av startfältet gjordes på den uppbyggda arenan i Kistamässan. I sedvanlig ordning ljudade Sabbatons Carolus Rex när dessa anlände till start:

Martin Forsmark
Fredrik Svensson
Torbjörn Persson
Johan Espenkrona
Kim Gerhard
Nedzmin Ambeskovic
Andreas Ståhlberg
Marcus Yngvesson
Ola Nilsson
Daniel Lindquist

Gren 1 Farmers 135 kg 50 m vändningar
Konceptet är enkelt, men ack så tufft. Tag en väska i varje hand, gå rakt fram, sväng, gå tillbaka. Det är här i momentet “sväng” blir kritiskt. Att förflytta sig 180 grader med totalt 270 kilo i händerna ställer stora krav på både greppstyrka och rörlighet. Flås, snabbhet och smärttålighet är också fördelaktiga egenskaper. Segraren i grenen kommer från Sjöbo och heter Johan Espenkrona, tvåa blir Torbjörn Persson och på tredje plats hittar vi Martin Forsmark. Samtliga presterar mer utav en “farmers run” än en farmers walk.

Gren 2: Pressmedley 2 reps på 90 kg Cirkushantel + 2 reps på 150 kg Apollons Axle
Hanteln får lyftas med två händer men måste pressas med en arm till utlåst läge. En riktigt publikfriande gren som för tankarna till gamla tiders cirkusunderhållning. Apollonaxeln är en stång i samma tjocklek som en NOCCO ungefär (för att ta en referens som alla förstår). Här är Forsmark oslagbar och vinner som enda man att klara alla reps följd av Torbjörn “Orsabjörnen” Persson och Marcus Yngvesson.
Andreas Ståhlberg åker på någon form av skada i denna gren och väljer att bryta tävlingen efter att ha kämpat väl.
PS! Appolons Axlen visade sig sen väga 162 kg vid kontroll.

Gren 3: Ok 430 kg 20 meter
Här finns det inte så mycket att orda om. Jag skrev redan för snart två år sedan om hur det allt som oftast ser ut som Forsmark är ute på en liten söndagspromenad när han går med oket. Det här ska sägas är ett tungt ok även i Strongman-sammanhang och Forsmark bär det som papper. Även otroliga insatser här av tvåan Espenkrona som gör extremt stark tävling i år och Fredrik Svensson som på tredje plats i grenen visar att han kan mycket mer än att “bara” bänkpressa.
Den tappert kämpade Kim Gerhard tvingas bryta efter oket p g a skada.

Gren 4: Marklyft 360-410 kilo
Här måste man klara ingångsvikten men sedan går det bra att stå över vikter för att invänta tyngre laddningar. Samtliga klarar öppningen och markmonstret Nedzmin väljer efter att i micken konfirmerat att “it’s deadlift time” att stå över alla följande lyft. Vi får se ett antal snygga lyft på 380 och vidare när Fredrik Svensson knäcker den magiska 400-kilosgränsen på tävling och blir trea. På andra plats drar Forsmark 410 kilo och därefter väljer Nedzmin att bli showman och gå för 422,5 kilo vilket är svenskt rekord. Han sätter den till publikens jubel och därmed har vi tävlingens mest självklara grenseger

Gren 5: Medley, 2 flip med Fingal Fingers och Loading 2 säckar
Fingal Fingers är i stort sett omöjligt att beskriva för den som inte har sett det men såhär går det till i alla fall. Grenen kräver både styrka och flås men inte minst förfinad teknik. Loading med säckar upp på höjder efteråt adderar ytterligare utmaning för flåset. Här får vi se att grenträning lönar sig. Torbjörn Persson som på sista tiden skaffat sig ett eget gym men alla möjligheter det innebär vinner grenen. Forsmark kommer in som tvåa med näst snabbaste tid, Marcus Yngvesson tar bronset i grenen.

Gren 6: Atlasstenar, 5 stenar 120-190 kg på fallande höjder 170-130 cm
Allt som är vackert måste också få ett slut och så även denna upplaga av SSM. Självklart görs det med dueller i atlasstenar och samtliga gör suveräna prestationer. Man får ha respekt för att en av deltagarna inte ens räknat med att få vara med innan han samma morgon satt morgonkaffet i halsen i chock av nyheten och ändå genomför alla grenar. Lindqvist avslutar med att få upp två stenar. För pallen krävs dock fler än så, typ fyra-fem stycken. Forsmark blev förste man att avsluta grenen på mäktiga 23 sekunder och därmed var tävlingen avgjord.

Striden om silvret sedan blev en riktig rysarmatch mellan Persson och Espenkrona. "Orsabjörnen" Persson får upp den femte stenen först mittemot Sjöbos Strongman med stort S och när pokalerna utdelas kan man tänka sig att de båda känner sig stolta över sina placeringar. Både silver- och bronsmedaljören har presterat och utvecklats utan dess like under det senaste året och har all anledning att hungrigt blicka framåt mot nästa års tävlingar med gott mod.

Martin Forsmark, världens starkaste polis och tillika mest ödmjuke dito, blev alltså den som till sist knep åt sig titeln Sveriges Starkaste Man 2018 efter åratal av flåsande i nacken på Årsjö. Oerhört välförtjänt, välkommet och som han själv uttryckte det, kort och koncist "ÄNTLIGEN".

Slutresultat:

  1. Martin Forsmark - 56 p
  2. Torbjörn Persson - 47 p
  3. Johan Espenkrona - 46 p
  4. Marcus Yngvesson - 40 p
  5. Nedzmin Ambeskovic - 36 p
  6. Ola Nilsson - 32 p
  7. Fredrik Svensson - 28 p
  8. Daniel Lindquist - 21 p
  9. Kim Gerhardt Holmqvist - 9 p
  10. Andreas Ståhlberg - 4 p

Liknande artiklar
Europas Starkaste Man 2024

Då är Europas Starkaste Man över och Luke Stoltman återtar titeln!

19 apr. 2024

Läget med Johan Liljeblad

Vi hookar upp med friskusen Johan Liljeblad, som visat framfötterna både som strongman och styrkelyftare. Men vad kommer härnäst, tro?

11 apr. 2024

Inför Europas Starkaste Man 2024

Europas Starkaste Man står runt hörnet och vi har en svensk på plats!

5 apr. 2024

Marcus "Buktryck" Yngvesson

Vi pratar med Marcus "Buktryck" Yngvesson, Sveriges Starkaste Man 2021 (och näst starkaste i fjol).

9 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Sveriges Starkaste Man Fredrik Johansson

Vi går tillbaka till hur allt började för den regerande mästaren Fredrik. Om första drivkraften att träna på gym, om första tävlingen, första skadan och om den första (av många?) SSM-segern. Vi hinner också med ett litet uppsnack inför Europas Starkaste Man i april.

29 feb. 2024

Arnold Strongman Classic 2024

Årets tyngsta tävling står runt hörnet. Arnold Strongman Classic har i år det tuffaste startfältet någonsin.

23 feb. 2024

Vad vill du med 2024?

Vad vill vi vi uppnå med våran träning under 2024? Den frågan ställer Josef idag till Marcus Yngvesson, Thomas Edvinsson och Karl (Kraftkarlos) Malmberg.

12 jan. 2024

Johan Espenkrona – världens näst starkaste master

Johan Espenkrona är nästan starkast i världen bland män +40 år. I helgen tävlade Johan om världsmästartiteln, där han placerade sig som tvåa.

8 dec. 2023

Starkeman-snack

Då slår vi oss till ro ännu en gång med Josef Eriksson och Marcus "Buktryck" Yngvesson! Denna veckan pratar de om det senaste som hänt i strongmanvärlden.

17 nov. 2023

Gott snack

Sveriges Starkaste Man, distriktsmästerskap i styrkelyft, utelivet och mind reset. Med Johan Prieduls, Robert Walter och Josef Eriksson.

10 nov. 2023

Marcus "Buktryck" Yngvesson om SSM 2023

Marcus Yngvesson, Sveriges Starkaste Man 2021, är tillbaka på Sveriges Starkaste Man efter ett års uppehåll. I år kom han tvåa.

20 okt. 2023

Sveriges Starkaste Man 2023 - LIVE STREAM

Här ser du livesändningen av Sveriges Starkaste Man-finalen 2023. Direkt från din egen soffa, och helt gratis!

Tyngre

14 okt. 2023

Viktor Lingman om SSM och Static Monsters

Idag har vi med Sveriges Starkaste Man under 90 kg, Viktor Lingman, som säger vad han tror om finalen av SSM.

13 okt. 2023

Fredrik Johansson inför SSM

Fredrik Johansson är en storfavorit inför årets Sveriges Starkaste Man. Han gör sin åttonde start och kommer in starkare än någonsin.

6 okt. 2023

Marcus inför finalen

Marcus "Buktryck" Yngvesson är inte bara en av Sveriges starkaste män (han vann titeln 2021), han är dessutom en av de gladaste.

25 sep. 2023

Cim Johansson inför SSM-finalen

Vi hookar upp med en av förhandssnackisarna inför SSM-finalen - Cim Johansson. Vi pratar om läget, om formen och förmår även Cim att tippa segraren i grenarna.

18 sep. 2023

Inför SSM 2023 - Marcus "Buktryck" Yngvesson

Den 14 oktober är det dags för årets Sveriges Starkaste Man. Idag berättar Marcus Yngvesson om grenen han valt till årets final.

25 aug. 2023

Viktor Lingman, strongman under 90 kg

Viktor Lingman har haft en hektisk månad. Den började med att han försvarade sin titel som Sveriges Starkaste Man under 90 kg. Sedan vidare mot Europas Starkaste Man under 90 kg där han kom 6:a.

18 aug. 2023

Sommarträningssnack med Buktryck

Vi är mitt i sommaren och för många mitt i semestern. Träningen ska portioneras in i vardagsschemat där rutiner kastas om.

14 juli 2023

Cim Johansson plöjer fram

Förra helgen avgjordes kval två till Sveriges Starkaste Man. Bland des startade hittade vi Cim Johansson som nu är tillbaka.

7 juli 2023

Niklas Lindroth mot VM i Strongman

Niklas Lindroth gästade Tyngre Kraftsport tidigare i avsnitt 164. Där fick vi lära känna honom lite och se vad han sysslar med.

2 juni 2023

Axklo om grenarna inför SSM-finalen

Vi snackar med kompisen Anders Axklo om nyheterna kring grenvalen till höstens SSM-final, och pratar dessutom lite mer om tid och plats för tävlingarna.

29 maj 2023

Cim är fena på både grepp och strongman

Möt Cim Johansson och hör om hans resa från ”rippad" på 110 kg till att bli en vrålstark och mätt bjässe, tillika t-shirtmodell.

15 maj 2023

Världens Starkaste Man heter Mitchell Hooper

Då var årets upplaga av Världens Starkaste Man klar redan nu i april. Av de tio som gick till final var kanadicken Mitchell Hooper bäst!

28 apr. 2023

Inför Världens Starkaste Man 2023

Världens Starkaste Man står runt hörnet. Tävlingen börjar den 19 och pågår till den 23 april. Ska Tom Stoltman vinna igen?

14 apr. 2023

Europas Starkaste Man 2023

I helgen genomfördes Europas Starkaste Man. Det är en tävling som tidigare mer eller mindre haft en segrare som prenumererat på titeln i flera år i följd, men inte längre.

7 apr. 2023

Johan Espenkrona Strongman

Det senaste decenniet så har Johan Espenkrona blivit ett etablerat namn inom svensk strongman. Denna vecka gästar han Tyngre Kraftsport.

24 mars 2023

David Ebbeke slåss mot Sveriges starkaste

David Ebbeke är en 25-åring från Blekinge. Han kom i fjol femma vid sitt första Sveriges Starkaste Man. Nu tränar han för att kvala sig dit även i år och slåss med Sveriges starkaste.

24 feb. 2023

Underbarnet Anton Wasser

Anton Wasser är blott 22 år gammal men stångas redan med eliten. Vid Sveriges Starkaste Man klev han in som reserv och kom 9:a.

6 jan. 2023

Viktor Lingman

Viktor Lingman är Sveriges Starkaste Man under 90 kg. En titel han vann under finalen på Fitnessfestivalen.

16 dec. 2022

Sveriges Starkaste Man om Sveriges Starkaste Man

Då är det dags! Imorgon smäller det! Taket lyfter då på Växjö Konserthus när Sveriges Starkaste Man 2022 ska koras.

4 nov. 2022

Johnny Hansson om helgens Sveriges Starkaste Man

Nu på lördag, den 5 november, hålls finalen av Sveriges Starkaste Man 2022 i Konserthuset i Växjö. De tio starkaste männen i Sverige tävlar i sex utmanande grenar för att avgöra vem som är allra starkast.

3 nov. 2022