Sätt dina pengar på Phil

Tipset: Mästaren tar sin sjätte raka Mr Olympia-titel nu i helgen.

Alex Danielsson

Olympia. Bara att säga det, eller som här skriva det, sänder vissa vibrationer genom kroppen. Jag minns fortfarande hur jag 2002, under min första Olympia på plats i Las Vegas‌ , fullständigt baxnade när Ronnie Coleman‌ tog av sig tröjan på presskonferensen. Vi kan idag se tonvis av bilder och massor med film på dessa världsstjärnor, men ingenting kan göra den visuella uppenbarelsen riktig rättvisa som att uppleva det på plats. Hur jag än tittade så såg jag faktiskt varken var Ronnie började eller slutade, det var buckligt kött och slangar överallt. Muskelgrupperna växte på varandra, den ena avlöste den andra i ett långt och oavbrutet försök att göra mig mållös. Som lyckades. I mina ögon var Ronnie inte på långa vägar mänsklig. För mig var han som köttslig hangar, och faktiskt, som en hel Chesterfield-grupp med huvud. 

Min första bild av Ronnie Coleman. 
Idag har det runnit en del vatten under broarna. Dels har mina sensationsreceptorer dränerats en hel del genom ett antal ytterligare fysiska besök bland superproffsen både på Olympia‌ och Arnold Classic‌ . Dessutom har Ronnie Colemans mantel axlats av en ny mästare. Den i sammanhanget ännu unge Phil Heath är på sina sätt nästan lika imposant som Coleman, när denne var som bäst. Nästan, för mot Ronnie Coleman i sin prime kan dessvärre ingen mäta sig. Phil har nu fem titlar i bältet och eftersom Kai Greene, som den samlade expertisen nog skulle tillskriva störst möjligheter att röra Phil, fortsätter att gäcka byggarvärlden genom att inte ställa upp och med skräddarlik skicklighet fortsätter att inte svara på frågan om varför, så kan Phil med största sannolikhet lyfta sin sjätte raka Sandow på lördag kväll (lokal tid).

Men alla utmanare då, undrar du? Ja, de finns såklart. Men:

Shawn Rhoden‌ är ett visuellt X-format freak med världens bästa midja-till-lår-ratio. Kan mycket väl ha bästa benen i världen och har känts väldigt fokuserad en tid nu, vilket bådar gott för progressionen. Har en svaghet i torrheten över magen, och saknar enligt mig fortfarande lite djup över bröstet. 

Dexter Jackson‌ är ett unikum som år efter år fortsätter att leverera tävlingsform bättre än alla andra. Har sett harmonisk och glad ut och det är bra tecken. Hela träningsperioden fram hit kan nog varit Dexters mest seriösa och ambitiösa någonsin. Så visst, han kan överraska. Dexter är extremt balanserad och stilig i allt. Dock är rygg och vader fortfarande ett problem. 

Cedric McMillan‌ är något så unikt som kopiös och samtidigt också smäcker. Bamsigt lång (1,85) och precis lika bred. Inga muskeldelar överskuggar några andra, allt hänger ihop till en fantastiskt stilren helhet, vilket ger honom potential att vinna hela biddevitten. Men – formen. Den har liksom aldrig funnits där. Där Dexter, Kai och Phil klivit upp stenhårda och torra har Cedric mer haft den där old-school-looken, lite småoff, lite småblöt. Visst, han tog ett litet steg framåt även här i våras, när han blev tvåa efter Kai på Arnold, och dessutom tog en seger i Polen. Men här är det andra regler som gäller. Hårda sådana.

Cedric McMillan.

Mamdouh Elssbiay‌ , som också ståtar med smeknamnet Big Ramy‌ , är fältets mest osannolika atlet. Kopiöst stor rakt över, och lär väl ramla in på +130 kg. Inte minst låren står ut, men även axelvidden är sensationell. Vi vet att han kan ta sig i form och förhoppningsvis kommer han här in lite mer polerad och då är han livsfarlig. Saknar fortfarande en mer sammanväxt struktur, men även när det kommer till detaljer och djup i ryggen. Jag har dessutom svårt för hans vader.

William Bonac‌ fortsätter att imponera med sin kvalitet i detaljerna. Var den stora haktapparen på Olympia ifjol, där han blev åtta, och han följde sedan upp det med att vinna Nordic Pro i Finland. En solid helhet som gör väldigt få misstag. 

Josh Lenartowicz‌ är en köttig australiensare som kan överraska. Fin struktur med bra lår, vid rygg och maffiga axlar. Blev trea på Arnold i våras efter Kai och Cedric och är klart på gång.

Justin Compton‌ har en nästan photoshoppad look, med sinnessjuka armar, axlar och bröst. Även låren är av modell freak, och själva strukturen är vägvinnande. Saknar lite polish i bitarna och har också en del att önska vad gäller ryggen. Men det är en visuellt intressant snubbe. 26 år gammal dessutom. Bara en sån sak. 

Roelly Winklaar‌ är ett högenergiskt kötthus. Det finns mycket som är intressant med Roelly. Hans armar, som är från en annan planet, hans lår och hans intensiva framtoning. Har kört på rätt bra har man förstått, och det kan vara bra. Men det kan också vara hälsovådligt.

Roelly Winklaar.

Dallas McCarver‌ är en spoling (född 1991) med uppenbar fallenhet för att bygga muskler. Fina linjer och bra proportioner. Ännu inte på långa vägar färdigväxt och mitt enda problem här är om han har tålamod nog att göra det med sans och varsamhet.

Kevin Levrone‌ då, undrar du? Varför nämner du inte honom? Av den enkla anledningen att jag dessvärre inte tror att han kommer ha något med utgången av denna tävling att göra. Hans medverkan är dock extremt upplyftande för bodybuildingindustrin generellt och Mr Olympia-tävlingen i synnerhet. Jag har svårt att minnas ett år med mer försnack och hype än i år, och min gissning är att Kevins comeback har gett eventet en betydande boost vad gäller omsättning även i reda pengar. Jag har redan skrivit om vad Kevin betytt för proffsbyggningen och vilken sinnessjukt bra atlet han var. Men han är nu 51 år gammal, och det är nu 13 år sedan han tävlade sist. Att han ska konkurrera på den här nivån är därför inte realistiskt. Min gissning är att Kevin hamnar på plats 13-14 någonstans.

Därmed kan Olympia-helgen ta sin början! Grattis Phil!


 PS! Enligt uppgift kommer du kunna se Phil lyfta bucklan live via amazon.com!


Liknande artiklar
Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Olympia-kavalkad med Fredrik Age

Alex flyger solo som värd och bjuder därför in kompisen Fredrik Age. Ämnet denna vecka är Mr Olympia. Hör om erorna, profilerna och mästarna.

2 okt. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

IFBB Pro Minna Pajulahti

IFBB Pro Minna Pajulahti är veckans gäst, och vi kollar såklart hur läget är.

Tyngre

9 apr. 2022

Samir Bannout – Mr Olympia 1983

Fredrik & Ashkan snackar med Mr Olympia 1983 Samir Bannout – the Lion of Lebanon. Hör honom frispråkigt berätta om sportens utveckling och hans egna resa.

8 jan. 2022

Om Tyngre X och året som gick

Herrar A & A samlas för en genomgång om alla yttre förutsättningar för alla tävlingar under Tyngre X-helgen samt en kortare minneskavalkad över 2021.

30 dec. 2021

Tyngre X – fitnesstävlingarna tillbaka!

Ja, du läste rätt. Den 8-10 april kör vi nästa utgåva av våra fitnessevent, denna gång kallad Tyngre X. Och nu öppnar vi dörren även för proffsen

Alex Danielsson

28 dec. 2021

Catching up med Jonathan Fogelberg

Vi tar oss ännu ett snack med toppcoachen Jonathan Fogelberg – om fitnessbranschen år 2021, om Mr Olympia, om träning och influencerpåverkan, och inte minst om Jonathans nya val av klienter.

28 okt. 2021

Bildbomb från EM!

Vi kan här publicera en skrälldus bilder från EM i fitness i bodybuilding & fitness, som nyligen avgjordes i Santa Susanna, Spanien. Fotograf är den fantastiske Viktor Källberg.

Tyngre

31 maj 2021

Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson

17 maj 2021

Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson

16 maj 2021

Fitness-EM – fredag!

Guldregn första dagen! Det finns inget annat sätt att beskriva det. Det svenska landslaget var i det närmaste helt omöjligt att betvinga under fredagen.

Alex Danielsson

15 maj 2021

EM i fitness – imorrn smäller det!

Kort lägesrapport inför årets första internationella mästerskap – Europamästerskapen i Fitness & Bodybuilding 2021. På plats: er ödmjuke Alex Danielsson.

Alex Danielsson

13 maj 2021

Sverige på EM i tyngdlyftning – dag 4 & 5!

Josef Eriksson rapporterar från svenskarnas framfart på EM i tyngdlyftning, som just nu genomförs i Moskva.

Josef Eriksson

8 apr. 2021

Shaun Clarida, regerande 212 Mr Olympia

Fredrik & Ashkan snackar med regerande Mr Olympia, Shaun Clarida. Hör honom berätta om hans träning och vad det är som driver honom.

20 mars 2021

Vince Taylor i Tyngre Oldschool!

Vi snackar med bodybuildinglegenden Vince Taylor. Hör honom berätta om hans resa från tanig basketkille till femfaldig vinnare av Masters Mr Olympia.

30 jan. 2021

Till närmast sörjande

Bakom varje ståtligt byggd fysik står det någon som undrar vad som gick fel. Som vill väl men som misstänker att det spårat ur. Detta är till er.

Andreas Bruzelius

19 jan. 2021

Dags igen: Pepparkakshus-tävlingen

Var med om tävla om fina priser genom att baka ditt eget pepparkakshus!

Alex Danielsson

7 dec. 2020

Återpublicerad: Kevin Levrone – slut eller salut?

Retrospekt: Byggarvärlden är som galen sedan en av världens bästa kroppsbyggare annonserat sin comeback. Men har Kevin Levrone verkligen något kvar i tanken?

Alex Danielsson

1 okt. 2020

Phil Heath gör comeback på Mr Olympia!

Igår kom beskedet som hela byggarvärlden hoppats på: den sjufaldige Mr Olympia Phil Heath gör comeback på tävlingsscenen i december. Men vad betyder det? Tyngre bryter tag i frågan.

Alex Danielsson

8 aug. 2020

Så får du stora armar – med Linus Carlén

Lär dig bygga stora och starka armar med en av träningsbranschens främsta.

Alex Danielsson

23 juni 2020

Mr Olympia flyttar

Höstens byggar- och fitnessfest Mr Olympia byter datum – och arena.

Alex Danielsson

12 maj 2020

Resultat från Distansmästerskapen i Styrkelyft 2020!

Kompletta resultat från de just avslutade Distansmästerskapen i Styrkelyft.

Alex Danielsson

19 apr. 2020

Inbjudan till Distansmästerskap i Bodybuilding & Fitness 2020!

Som ett sätt att låta alla månader av dietsatsning och hårdträning ändå komma till någon sorts nytta kan du nu tävla i byggning och fitness – online!

Alex Danielsson

25 mars 2020

Corona-viruset – så påverkas våra sporter, och din egen träning

Corona-viruset skördar onekligen sina offer. Men hur blir det med tävlingarna i våra favoritsporter? Och hur påverkas vår egen träning? Här är vår samlade uppfattning just nu. Artikeln uppdateras löpande.

Alex Danielsson

14 mars 2020

Invitation to the 2020 Nordic Distance Challenge in Powerlifting & Bench Press

Since all the scheduled powerlifting meets within the IPF have been cancelled due to the rampant spread of the Corona virus, we – as lifters – need to find other, safer, ways to measure our strengths. We hereby invite you to the 2020 Nordic Distance Challenge in Powerlifting & Bench Press!

Tyngre

7 mars 2020

Olympia-orgie!

Andreas befinner sig på välförtjänt pappaledighet och Alex tar därför hjälp av Fredrik Age för att bryta ned samtliga 56 genomförda Mr Olympia-tävlingar i detalj och därmed också alla 15 segrare. Håll till godo med en nästan 2 timmar lång Olympia-bonanza!

2 dec. 2019

Olympia!

Nu till helgen är det dags för proffsbyggningens heliga Graal igen, denna gång för 56:e gången i ordningen. Fortfarande är det bara 14 personer som kan titulera sig Mr Olympia. Kanske får vi möta en 15:e på söndag?

Alex Danielsson

11 sep. 2019

Tyngre Talang 2019!

Äntligen är årets fototävling avgjord!

Alex Danielsson

28 apr. 2019