Fri frakt över 500 SEK

Äppelkaka med kolasås

Tidsåtgång:
40 min
Portioner:
6-8 bitar
Receptskapare:
Kategorier:

Det är äppelsäsong och dags att burra ned sig framför en bra serie samt baka massa gott med det finaste vi har - svenska äpplet! Baka denna proteinrika äppelkaka med kolasås och njut! / Sandra

Näringsvärde:
Energi: 248 kcal
Protein: 22 g
Kolhydrater: 25 g
Fett: 6 g

Gör så här:

1
Sätt ugnen på 185 grader och klä en liten rund form I bakplåtspapper (10 cm i diameter).
2
Blanda ihop de torra ingredienserna I en skål.
3
Mixa bönorna till en helt slät kräm och blanda i äggulan tills det precis går ihop.
4
Skiva ett litet äpple (60 gram totalt) i tunna skivor och lägg åt sidan.
5
I en separat skål vispas äggvitorna till en fast maräng.
6
Arbeta in lite mindre än hälften av äggviteskummet med bönblandningen och sikta I de torra ingredienserna. Arbeta till sist in resterande av äggvitan. Försök att behålla så mycket luft i äggvitan som möjligt och arbeta in detta försiktigt genom hela processen.
7
Häll upp smeten i formen och rada i äppelskivorna tätt.
8
Grädda i ugnen i 15-20 minuter. Kolla med sticka så att smeten är genombakad men var försiktig att inte övergrädda. Håll därför koll hela tiden. Kakan ska resa sig och täcka äppelskivorna helt, bli lite brun och inte lämna smet på stickan när du testar kakan, men gärna vara "fuktig".
9
Låt kakan svalna, smält 18 g werthers sockerfri toffee kolor (de mjuka) med ½ msk mjölk på medel värme i liten kastrull.
10
Häll toppingen över kakan när den blivit lite sval.

Ingredienser:

60g äpple en fast, gärna syrlig sort ex Cox orange eller aroma
50g stora vita bönor
15g kasein kanelbulle
10g finmixade havregryn
10g sötströ (eller efter smak)
1 st ägg
½ tsk bakpulver
En nypa xantangum
En nypa kanel

Topping

18g Werthers sockerfria toffee kolor
½ msk mjölk

Köp Produkterna

750g
I lager
Lägg i varukorg