4 kontroversiella ämnen inom kost och hälsa som berör dig

En som vanligt välsnitslad bana genom grynnor och grund i kostmytsarkipelagen.

Jacob Gudiol

Du kan inte springa ifrån en dålig diet

Det här påståendet är särskilt populärt inom LCHF‌ där man ibland verkar vara nästan fientligt inställd mot träning. Ann Fernholm‌ liknade det till exempel vid att borsta tänderna och någonting man bara behöver göra i fall man äter sötsaker och mer raffinerad stärkelse.

Tillsammans med den vetenskapliga tidskriften British Journal of Sport Medicine‌ (BJSM‌ ) så har man även fått in påståendet ”you cannot outrun a bad diet” i folks medvetande på ett helt annat sätt. BJSM‌ har på senare år släppt igenom artiklar som mest kan kallas för propaganda eller försök att smutskasta forskningen som finns idag kring nutrition och tyvärr är den här artikeln en av dessa. 

Påståendet i sig är inte helt fel i viss kontext men det saknas nyans. För de flesta människor idag så är kanske totalt 2 timmars träning i veckan en realistisk träningsmängd. I dessa situationer så fungerar det troligen inte för de flesta att hålla en dålig diet och sen tro att vikten ska hålla sig stabil.

För personer som däremot tränar mycket så fungerar dock träningen utmärkt för att hålla vikten nere för nästan alla. Särskilt om vi diskuterar personer som sysslar med någon konditionsidrott så är ofta problemet att de har svårt att äta tillräckligt mycket.

Så du kan springa ifrån en dålig diet. I alla fall om vi pratar om effekter på vikten. Däremot krävs det så mycket springande att det för de flesta inte blir ett särskilt realistiskt alternativ. 

Jag har skrivit mer om det här i en artikel på träningslära om du vill läsa mer, Du kan sällan ”kompensera” för skitmat med motion.

Socker är unikt dåligt för hälsan

Det är lätt att snacka skit om socker. Det finns helt enkelt sällan något bra med socker. Det är dåligt för våra tänder, det är en ingrediens i väldigt mycket dålig mat och i stora mängder har det troligen negativa effekter på vår hälsa.

Då ingen direkt känner sig manad för att försvara socker så har det inneburit att många dragit till med rejäla överdrifter när de skrivit om farorna med socker. Idag verkar därför mänga människor ha en väldigt skev bild av vilka effekter socker verkligen har, och människor har på allvar börjat diskutera socker i ketchup som ett större problem med människors kost och andra liknande absurda diskussioner.

Det finns emellertid idag ingen bra evidens för att socker och andra sockerarter har några större negativa effekter på vår hälsa vid en rimlig konsumtion. Med rimlig‌ menas då den gränsen som finns i nästan alla nationella och internationella riktlinjer som finns, nämligen 10 energiprocent.

WHO har i sina riktlinjer en ännu lägre gräns på 5 energiprocent vilket endast motiveras utifrån att det skulle vara bättre för tänderna. Tandhälsa är givetvis väldigt viktigt det med men det är inte direkt bara hål i tänderna som man hör från många människor som varnar för socker.

Det finns dock ett livsmedel som i nästan bara innehåller socker som är bevisat dåligt för hälsan och det är sockersötad läsk och andra sockersötade drycker. Om du får människor att regelbundet dricka dessa drycker så går de flesta av dem upp sakta i vikt och deras hälsovärden försämras.

Vill du läsa mycket mer kring socker och hälsa så har jag skrivit en längre artikel om det, Socker, fruktos och hälsa.

Ny vetenskap har visat att mättat fett inte är dåligt för hälsan

Även det här påståendet är någonting som främst har spritts från LCHF-rörelsen de senaste tio åren men efterhand så har det även fått fäste hos många andra grupper och människor.

Det finns dock en orsak till varför ett begränsat intag av mättat fett finns med i mer eller mindre alla typer av nationella och internationella kostrekommendationer som du kan hitta. Det är ingen tvekan om att det är en kontroversiell fråga även inom forskningen, men den forskning som finns idag pekar ändå trots allt emot att mättat fett är ett sämre väl än fleromättade fetter.

Jag skrev en artikel här på Tyngre‌ för drygt två år sedan som summerar det mesta i den här frågan, Smör vs Margarin och hälsoeffekterna av mättat fett. Det har inte hängt något betydande med forskningen sedan dess och det är inte heller någon större interventionsstudie på gång som kan ge några större svar kring det här.

Artificiella sötningsmedel har negativa effekter på hälsan

Uppfattningen att sötningsmedel är dåligt är nog någonting som aldrig kommer att dö ut. De flesta populära sötningsmedel likt sukralos, aspartam och acesulfam k uppfyller nämligen i princip alla punkter som får människor som tror sig äta ”rent” eller ”naturligt” att rygga tillbaka.

De är artificiella, de ha konstiga namn, de säljs av stora företag och de ger njutning och synd utan någon till synes bestraffning.

Det finns dock inga som helst belägg för några negativa effekter från sötningsmedel idag. Det innebär givetvis inte att det helt säkert är fullständigt harmlösa men med tanke på all den forskning som redan finns på dessa ämnen så kan man med väldigt stor säkerhet ändå säga följande. Om det ändå till sist skulle visa sig finnas några negativa effekter så är det troligen väldigt små med tanke på att vi inte redan har sett dem.

Sötningsmedel är främst till för att ersätta socker och i de studier där man till exempel jämför sockersötad dryck mot lighdryck så ger den sockersötade drycken viktuppgång och sämre hälsovärden medan det inte händer någonting alls med hälsan hos de som får dricka lightdryck.

Det snackas också om att sötningsmedel skulle ha negativa effekter på blodsockret, lura kroppen att den får socker och därmed ge en insulinfrisättning och mycket mer. Det finns ingen bas för dessa påståenden utan även om sötningsmedel är sött i munnen så är det neutralt när det gäller påverkan på blodsocker och insulin. Jag har skrivit mer om det här i artikeln, Sötningsmedel, sötsug och blodsockerkontroll.


Liknande artiklar
Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Kost vid typ 1-diabetes

Linnea och Jacob gästas av dietisten och doktoranden Sofia Sterner Isaksson som berättar om sitt arbete med typ 1-diabetes.

30 jan. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Styrketräningssnack och fysiologi med Tommy Lundberg

Tommy Lundberg är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Vi snackar bland annat om hans arbete kring talangutveckling.

17 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Vad skiljer de som blir hundra år från oss andra

I avsnitt 426 av Tyngre Träningssnack gästar forskaren Karin Modig som de senaste 10 åren har forskat på hälsosamt åldrande.

10 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Mens och träning

Avsnittet tillägnas frågan kring menstruation och träning. Jacob och Caroline tar hjälp av gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner.

5 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Ett troligen förfalskat studieresultat blir replikerat

Veckans ämne är någonting som var uppe för diskussion flera gånger om i Tyngre Rubriker för flera år sedan, Brian Wansink och hans studier som ingen egentligen vet om de ens blev genomförda.

21 nov. 2023

Stressade mitokondrier och blodsockerkontroll hos idrottare med Mikael Flockhart

Mikael Flockhart är tillbaka i som gäst i Tyngre Träningssnack. Vi diskuterar fortsättningen på hans forskning på mitokondriernas svar vid extremt hård konditionsträning.

8 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Avsnittet om omega-3 och omega-3 index

Avsnitt 415 av Tyngre Träningssnack handlar om omega-3 och mer specifikt fettsyrorna EPA och DHA. En uppföljning på artikeln med andra ord.

25 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Fetmaparadoxen – när de lagom tjocka lever längre

Veckans avsnitt handlar om två olika artiklar i DN. Om att lagom tjocka lever längre och vad som utmärker 100-åringar.

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Periodisering är en myt

Periodisering är ett populärt ord men samtidigt kan det betyda väldigt olika saker för olika människor och i olika sammanhang.

20 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Vad Jacob och Wille har ändrat i sina liv baserat på forskning

Avsnitt 409 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar några lyssnarfrågor.

13 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023