Hösten står och knackar på dörren, vare sig man vill det eller inte. Denna årstid förknippas med en hel del ångest för det mörker som komma skall men också för en tid av nystart. Överallt tar människor friska tag efter att sommaren dragit sig undan, både när det gäller jobb och träning. Alla träningsformer lockar med nybörjarpriser, friveckor samt gratis vattenflaska och som individ står du där och kliar dig i huvudet. Vad ska du göra? Du har ju redan testat bugg, spinning, luffarschack och det gamla hederliga gymmet. Men, du tycker inte riktigt du träffat rätt ännu. Därför vill jag tipsa om hur det var när jag själv träffade mitt i prick. Vem vet, kanske kan det få dig att våga testa samma sak? Kanske hittar även du hem till slut?

Ni vet den där reklamen, med ölen som är för folk som vill vara sig själva för en stund? Så var det för mig första gången jag klev in i en crossfitbox. Direkt infann sig en känsla av hemtrevnad och att jag hittat den plats där jag skulle trivas bäst. Där mitt brinnande intresse för smitt stål skulle få smälta samman med intensiv konditionsträning och gammal hederlig gymnastik. Det var lyxpaketerad rörelseglädje, helt enkelt. Givetvis kan denna speciella plats på träningsjorden vara vad som helst, beroende på vem du frågar, men för mig var det här helt rätt. Här kunde jag vara mig själv, inte bara för en stund, utan alltid.

Kanske är just det, det enkla geniala med framgångssagan crossfit, en av världens just nu snabbast växande sporter? Att många snabbt hittar just känslan av att kunna vara sig själva i en crossfitbox. För, här kan tonåringar och deras farmor träna samma pass. Under egna premisser, givetvis, men själva tanken att vem som helst kan vara med och köra dagens pass, oavsett träningsbakgrund, är helt enkelt fantastisk. Det är inkluderande. Och i ett samhälle som rör sig allt mer mot att vilja sortera in människor i fack, så tror jag många uppskattar den här tanken. Här kan vi alla vara oss själva för en stund, på lika villkor, oavsett hur starka eller smidiga vi är och oavsett vilka kläder vi råkar ha på oss. Genom detta skapas en sammanhållning, en community. Just detta är något som crossfits värsta kritiker brukar slå ned på, de brukar kalla det för en sekt. Inget kunde dock vara mindre sant. Gemenskapen som byggs upp när man tillsammans som en grupp plågar sig själva till bristningsgränsen är helt enkelt svårslagen. Den bygger starka band, vänskap. Och det är just detta som är det allra bästa med crossfit. Inte att jag blir starkare, får bättre kondition eller för den delen blir lite snyggare naken. Nej, det är gemenskapen och känslan av att här kan alla få hitta hem. Oavsett vilka de är. Gillar du också att svettas och känna muskler och lungor skrika av smärta? Jamen då så. Då är du en av oss. Nu kör vi!

För, inget slår ju känslan av att uppnå något i grupp, eller hur? Delad glädje är dubbel glädje. Och när träning i allmänhet kan bli en rätt ensam företeelse, ja då blir fenomen som crossfit extra lockande. Det är bara att se på antalet människor som tränar crossfit, det stigande antalet år efter år talar helt enkelt sitt tydliga språk.

Så du där, ja just du! Sommaren är slut och du vill hitta något kul att göra. Det gamla luffarschacket ligger undanstoppat i garderoben, så även dansskorna från tidigare höstars ivriga försök att hitta hem. Låt mig ge dig ett tips som jag vet att du kommer uppskatta: ta dig till närmsta box och testa crossfit! Det kommer vara läskigt, när du står där utanför och kikar in genom fönstret. Alla där inne verkar så duktiga! De har häftiga kläder och muskler på ställen som du inte ens visste man kunde ha muskler på. Dessutom står det massor av konstiga ord på tavlan på väggen, som du inte alls förstår. Nej, det är nog lika bra att strunta i alltsammans!

Men! Gör inte det! Öppna dörren och gå in! Här inne kommer du nämligen snart bygga muskler precis som alla de andra. Du kommer ha samma flådiga kläder och snacka i precis de termer som du just nu inte vet om det är en utländsk maträtt eller ett svärord. Du kommer bli snyggare naken, få en kondition av Guds nåde, visst. Men, du kommer framförallt hitta en plats i en gemenskap som är fantastisk! Du kommer alltid vara en i gänget. Det här kommer bli ditt hem när du inte är hemma, en plats, som det så vackert en gång sjöngs where everybody knows your name.
Du kommer bygga communityn. Du kommer hitta hem och få vänner för livet. Och det, det är viktigare än att vara snygg naken, inte sant?

Mer rörelseglädje åt folket!